Bang, iemand?

Angst regeert de burger en de bladen. Want overal loert gevaar, is het niet de crisis dan zijn het wel de Chinezen.

Wat blijft over als het vuurwerk is opgeruimd, uitgevallen kerstbomen als dode egels bij het grofvuil liggen, er tot in den treure terug- en vooruit is geblikt en alle hoogte- en dieptepunten van het afgelopen en komende jaar grijs zijn gedraaid? Het antwoord van de weekbladen:

Angst.

Angst Essen Seele Auf- de schrijver van het artikel 'In de ban van de paniekgoed', in de letterenbijlage van

Vrij Nederland

, grijpt naar de onheilspellende titel van de filmklassieker van Fassbinder om het onderbuikgevoel van ons, mensen uit het Westen, te typeren. In het stuk worden twee boeken besproken, een keer fictie en een keer non-fictie, met dezelfde strekking: we zijn bang en worden steeds banger.

We zijn bang voor crises, recessies, griepepidemieën, de multiculturele samenleving, cafébranden, aanslagen en 'reële dreiging' in het algemeen. Niets nieuws onder de zon. Maar als er geen brekend nieuws, feestdagen of andersoortige wanen van de dag zijn die meer wezenlijke collectieve gemoedstoestanden versluieren, steekt die angst weekbladbreed de kop op. Bang, iemand?

In datzelfde Vrij Nederland een artikel getiteld 'Leugens voor Later', over de langetermijngevaren van de berging van kernafval. Bang, iemand?

'Als ik word aangevallen op mijn geloof, maakt dat me alleen maar sterker.' Jawel,

HP/De Tijd

wijdt kolommen aan de moeder aller hedendaagse angsten: de islam, gepersonifieerd door 'haatimam' Fawaz Jneid, geïntroduceerd als 'haatbaard en bepleiter van huwelijken met kinderen.'

Dergelijke polariserende predikaten laten Fawaz koud, zo blijkt wanneer HP hem volledig laat leeglopen. Hij ronkt van het zelfvertrouwen en boort 'gematigde moslims' de grond in. Grappenmakers noemt hij de als onberispelijk geïntegreerd geldende mannen Tofik Dibi en Ahmed Marcouch. Bang, iemand?

Nee? Dan heeft

Elsevier

nog wel een interview met historicus Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen. Voerman voorspelt dat de volkspartijen PvdA en CDA als 'logge tankers' recht op de ijsberg afstevenen. De sociaal-democraten omdat ze niet opgewassen blijken tegen de polarisatie aan de linkerzijde van het politieke spectrum, de christendemocraten om de doodeenvoudige reden dat de christelijke Nederlander een uitstervend soort is. Bang, iemand? Nee?

Dan heeft

De Groene Amsterdammer

nog wel een artikel over een ander mondiaal gevaar: de Chinezen. Maar, godzijdank, is de toon relativerend. China kan nog zoveelduizend briljante bèta's per jaar afleveren, zolang het Chinese onderwijs gestoeld is op reproductie en jaknikkerij in plaats van op creativiteit en innovatie, zijn ze geen partij voor hun Amerikaanse en Europse soortgenoten, is de strekking van het verhaal. Gerustgesteld, iemand?

Nee? Dan kunt uw lot en dat van uw nageslacht maar het best in eigen hand nemen en de beste school voor uw kind uitzoeken in de jaarlijkse scholenranglijst van Elsevier.

undefined

Meer over