Banenverlies dreigt bij Kimberly-Clark

De Amerikaanse fabrikant van papierprodukten Kimberly-Clark werkt aan plannen voor afslanking of verkoop van zijn vestigingen in Veenendaal en Gennep....

ANP

VEENENDAAL/GENNEP

Kimberly wil Scott Page in Gennep reorganiseren of verkopen. Het bedrijf heeft ongeveer 300 werknemers, waarvan 250 in de produktie, en maakt papierprodukten voor huishoudelijk gebruik. Bij de vestiging van Kimberly in Veenendaal (330 werknemers) hebben de saneringsplannen minder te maken met de fusie. Daar zijn maatregelen nodig wegens de overcapaciteit op de Europese markt voor dameshygiëneprodukten. Maar er staan ook banen op het spel door de beoogde samenvoeging van administratieve en marketingafdelingen met die van Scott Page.

Volgens een woordvoerster van de Industriebond FNV is de overcapaciteit voor damesverband ontstaan door de opmars van het produkt 'Always' van het Amerikaanse concern Procter and Gamble. In Veenendaal, waar Kotex wordt gemaakt, staan al enige tijd machines stil. Binnen enkele weken zullen er concrete plannen komen. Kimberly maakt binnen Europa ook nog produkten voor dameshygiëne in het Duitse Forchheim.

Kimberly-Clark heeft in Europa ongeveer negenduizend werknemers, waarvan vierduizend bij Scott. Het is de bedoeling dat aantal te verminderen met 15 procent ofwel 1350. Er komt een reorganisatie in een fabriek in het Britse Larkfield en een bedrijf in het Duitse Koblenz wordt gesaneerd of verkocht. Verder vervallen er banen door het schrappen van dubbelfuncties onder administratief en verkooppersoneel.

Meer over