Ban Ki-moon arriveert in Egypte voor overleg Gaza

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, is in Egypte gearriveerd voor overleg over het conflict tussen Israël en Hamas op de Gazastrook. John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zal ook bij dat overleg aanwezig zijn. Het Israëlische grondoffensief op de Gazastrook heeft inmiddels zo'n 530 Palestijnen en twintig Israëliërs het leven gekost.

Redactie
Israëlische tanks en bulldozers bij de Gazastrook. Beeld afp
Israëlische tanks en bulldozers bij de Gazastrook.Beeld afp

Acht Palestijnen, waaronder vier kinderen, kwamen om het leven bij een Israëlische aanval vandaag. Eerder op de dag werd een ziekenhuis op de Gazastrook al aangevallen met tankgranaten. Daarbij vielen vier doden en vijftien gewonden.

Ashraf al-Kidra van het Gazaanse Ministerie van Gezondheid zei dat twaalf granaten het Al Aqsa ziekenhuis in Deir el-Balah raakten. De granaten belandden in het administratiegebouw, de intensive care en de afdeling chirurgie.

Wapenstilstand
John Kerry vertrok vanochtend vroeg naar het Caïro om daar met Ban Ki-Moon en de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi te overleggen. Egypte, naast Jordanië het enige Arabische land dat vrede heeft gesloten met Israël, bemiddelt tussen de Joodse staat en de Palestijnen.

De Amerikaanse minister zei gisteravond dat Hamas zijn verantwoordelijkheid voor het conflict moet nemen. 'Het is afschuwelijk. Oorlog is afschuwelijk en er gaan slechte dingen gebeuren', zei Kerry in een talkshow van de Amerikaanse televisiezender ABC.

De regering van Obama wordt steeds kritischer op Hamas vanwege de raketaanvallen op Israël en 'provocatieve acties' zoals het graven van tunnels onder de grens tussen Gaza en Israël.

'Niet toegeven aan internationale druk'
Het plan van Caïro voor een wapenstilstand wordt gesteund door de Verenigde Staten en Israël. Hamas wees het Egyptische plan vorige week af en vertrouwt op Qatar en Turkije voor een alternatief voorstel. Hamas piekert er voorlopig niet over om de strijd op te geven. 'Wij geven niet toe aan internationale druk om een staakt-het-vuren te sluiten. Die is er alleen maar op gericht Israël uit de moeilijke situatie te redden', stond vandaag in een verklaring van Hamas.

De beweging zegt 'door te gaan met het gewapend verzet'.

De Israëlische minister van Communicatie, Gilad Erdan, zei vandaag volgens The Jerusalem Post, dat Israël 'de aanvallen moet voortzetten, net zolang tot een gedemilitariseerde Gazastrook verzekerd is'.

Spoedzitting
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die op verzoek van Jordanië gisteren voor een spoedzitting bijeen kwam, liet weten zich grote zorgen te maken over het almaar toenemende aantal burgerslachtoffers in Gaza en heeft geëist dat er direct een wapenstilstand wordt gesloten. Naast de ruim vijfhonderd Palestijnen zijn ook twintig Israëliërs om het leven gekomen, onder wie dertien militairen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Beeld ap
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.Beeld ap

Ban Ki-moon noemde het offensief van Israël 'afgrijselijk' en zei dat er meer moet worden gedaan om burgers te beschermen. Jordanië eiste gisteren dat er een resolutie zou worden aangenomen waarin onder andere werd opgeroepen tot het beschermen van burgers en het toelaten van humanitaire hulp in Gaza.

De concept-resolutie die door Jordanië was ingediend werd echter niet besproken. In plaats daarvan werd een verklaring uitgegeven waarin staat dat de humanitaire situatie in het gebied moet worden verbeterd. Ook worden de pogingen van Egypte te bemiddelen bij een wapenstilstand verwelkomd.

De Palestijnse VN-gezant Riyad Mansour was teleurgesteld en zei dat hij vooraf had gehoopt op een resolutie waarin het geweld werd veroordeeld.

Burgerslachtoffers
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei in een interview bij de Amerikaanse televisiezender ABC dat Israël de inwoners van Gaza heeft gewaarschuwd en zo burgerslachtoffers probeert te voorkomen. Maar Hamas geeft volgens de premier niet om de Palestijnse burgers. 'Zij willen alleen maar meer burgerslachtoffers.'

Netanyahu zegt dat zijn eerste prioriteit het herstellen van de vrede is. Daarna zal hij aan de internationale gemeenschap vragen om de ontwapening van Gaza te overwegen, zodat Hamas geen raketten meer heeft. Ook wil Netanyahu dat de tunnels naar Israël afgesloten worden.

Israëlische soldaten op een heuvel waarvan ze het overzicht hebben over de grens tussen Israël en de Gazastrook. Beeld getty
Israëlische soldaten op een heuvel waarvan ze het overzicht hebben over de grens tussen Israël en de Gazastrook.Beeld getty
Ontheemde Palestijnen rusten in een VN school. Beeld afp
Ontheemde Palestijnen rusten in een VN school.Beeld afp

Israëlische agenten en militairen sloegen vandaag een aanval via de tunnels van de Palestijnen af. Twee Palestijnen kwamen daarbij om het leven. In gevechten zijn vervolgens zeker nog acht Palestijnen gedood, meldden de Israëlische media.

De aanvallers kwamen boven de grond in de kibboets Nirim ten oosten van de Palestijnse stad Khan Yunis in de Gazastrook. Meer naar het noorden zoeken Israëlische militairen ten zuiden van Ashkelon ook naar Palestijnse indringers op Israëlisch grondgebied.

Luchtaanval
In alle vroegte werd een huis bij de stad Khan Younis vandaag getroffen door een Israëlische luchtaanval. Al-Kidra van het Gazaanse Ministerie van Volksgezondheid zei vandaag dat reddingswerkers lichamen op het puin vandaan halen.

Er zijn al ruim twintig lichamen geborgen en twee mensen konden levend onder het puin vandaan worden gehaald.

Hamas schoot meer dan vijftig raketten naar Israël, niemand kwam door de beschietingen om het leven. Sinds de start van het Israëlische grondoffensief heeft Hamas zo'n 2000 raketten afgevuurd op Israël.

Israëlische soldaten kijken uit over de Gazastrook. Beeld getty
Israëlische soldaten kijken uit over de Gazastrook.Beeld getty
Meer over