BAM-trein blijkt onverslaanbaar

Toen de kopgroep eenmaal was vertrokken, schatte de concurrentie de kans op een winnaar in een groen-oranje schaatspak op 99 procent. Niet zonder reden.

Schaatsen


NK marathon

Wanneperveen - Op kunstijs zijn de marathonrijders van de BAM-ploeg al langer een klasse apart. Na de demonstratie op de Overijsselse Belterwiede, die Bob de Vries de nationale titel opleverde, valt er ook op natuurijs niet meer te ontkomen aan de beklemmende greep van de succesformatie.


Met zijn agressieve tactiek, het toneelspel van ploegleider Jillert Anema en dominante rijstijl behoort BAM niet tot de meest geliefde ploegen van het peloton. Tegelijk heeft geen ander team het antwoord voorhanden als de groen-oranje trein eenmaal begint te lopen. Alleen al daarom, en vanwege de kracht van De Vries (26), kwam de titel BAM en zijn Friese winnaar toe. Ralf Zwitser werd tweede in de sprint, Arjen Becker derde.


In de zeventien ronden van 6 kilometer tekende zich donderdag wellicht zelfs een nieuw tijdperk af in het marathonschaatsen. De broers Ruitenberg legden kort voor het NK drie toprijders (Berga, Groeneveld en Hekman) vast uit de ploeg van Ami, die na dit seizoen ophoudt te bestaan. Het plan om naast de hoofdmacht ook een opleidingsteam te beginnen, gaf de doorslag voor het trio. Wie zich in de rug weet gesteund door nog eens vier collega's, staat immers een stuk prettiger op schaatsen.


Het is de tactiek waarmee BAM sedert enige tijd succes oogst. Als de formatie zelf te kort komt om het op een sprint te laten uitdraaien, kan altijd nog de hulp van zusterploeg Renault-Eco 2 worden ingeroepen. Het principe wordt door de schaatsbond oogluikend toegestaan, maar andere ploegen hebben er weinig goede woorden voor over.


Je moet er wel het geld voor hebben, zegt Peter de Vries, de ploegleider van Ami, over het onderhouden van twee teams onder een vlag. Maar na de coup op natuurijs door BAM wordt het concept van twee keer vier rijders door steeds minder van zijn collega's betwist.


Wat kon de BAM-ploeg immers nog gebeuren toen het met twee man een vroeg losgebroken kopgroep van vijf man aanvoerde? Nadat Arjan Stroetinga zich na een imposante solo bij onder anderen ploegmaat Bob de Vries aansloot, was het kampioenschap feitelijk beslist. Op 99 procent, schatte Ami-ploegleider De Vries de kans dat een BAM-rijder met de zege aan de haal zou gaan.


De kampioen zelf weigerde die woorden te herhalen. Bob de Vries zei zich toch niet helemaal zeker in de kopgroep te hebben gevoeld. Dat was vooral een gebaar om de verliezers niet nog verder de put in te praten. De door een rugblessure geplaagde Erben Wennemars had toen de strijd al gestaakt, nadat hij het veertien ronden had volgehouden.


Ralf Zwitser wist echter wel beter, nadat de twee-eenheid zich voorin had gevormd. Bob is al geen kleine jongen. En dan komt er met Stroetinga ook nog de sterkste sprinter van het peloton bij, verzuchtte hij. De Haarlemmer is gezegend met een snelle aankomst, maar wie met de twee snelste rijders naar de streep moet, kan de afloop raden.


De Vries deed er wijselijk het zwijgen toe. Bij een NK op natuurijs kan er volgens hem tot de laatste meter nog van alles gebeuren. Ook op een ijs zonder scheuren kan iemand toch ineens een scheur tegenkomen, beweerde hij. 'Het is nooit appeltje-eitje, ook voor ons niet.'


Dat Stroetinga zijn jump met een terugval moest bekopen in de laatste ronde, kwam echter te laat voor Zwitser en de andere eenlingen Becker (Ami) en Sander Kingma (SOS Kinderdorpen). En tegen de versnelling van De Vries op 500 meter van de finish, viel door niemand iets te beginnen. Een paar rake klappen waren voldoende voor zijn tweede nationale titel dit seizoen.


Vorige maand baarde De Vries opzien bij de NK allround door ook erkende langebaanschaatsers op de 5 kilometer te verslaan. Het was een titel die voor hem uit de lucht kwam vallen, zei hij. Met een plaats in de topvijf was hij in Thialf al tevreden geweest.


Datzelfde kon hij over zijn triomftocht gisteren onmogelijk volhouden. Deze titel miste ik nog, concludeerde de man uit Haule tevreden. En wie weet wat voor hem nog mogelijk is met het oog op de komende wedstrijden. Waar Bob rijdt, kan hij winnen, keek zijn ploegleider De Vries vooruit naar de eerstvolgende grote wedstrijd: het NK op kunst-ijs, Tweede Kerstdag in Utrecht.


Meer over