Balten kunnen nu van Duitsers leren

Onder de kop 'Rusland nog niet toe aan eerlijk geschiedbeeld' hekelt Martin van den Heuvel (Forum, 6 mei) terecht het gedraai van de Russische ambassadeur....

Groningen M.A.W.L. Povel

En het virulente antisemitisme in Oost-Europa was een goede voedingsbodem voor de nazi-ideologie. Ook de Polen, zelf nazi-slachtoffer, sloten de joden op in schuren, die ze dan in brand staken.

Nog verder naar het Oosten uit de Baltische staten, met name Litouwen, en Oekraïne recruteerden de nazi's de beulen voor hun vernietigingskampen. Lees het huiveringwekkende ooggetuigeverslag bij Loe de Jong (deel 8, blz. 822 in de pocketuitgave) over de beestachtige manier waarop Oekraieners. Onder meer ruim dertigduizend joden uit Nederland - onder wie mijn grootmoeder - in Sobibor hebben afgeslacht. Litouwse vrijwilligers deden op dezelfde manier hun best in Belzec en Treblinka.

Het gaat met de Baltische staten dezelfde kant op als met Oostenrijk en Italië: je wentelen in je eigen slachtofferschap zonder - anders dan Duitsland dus - je eigen foute keuzes onder ogen te zien, met als gevolg ultrarechtse partijen en regeringen. Het verwijt dat zij Rusland maken, treft ook henzelf.

En de Oosteuropese 'schurkenstaten' worden met een noodgang ons Europese Imperium ingehesen. De beste reden om straks tegen de Europese Grondwet te stemmen: zestig jaar na WO II alsnog naar een fascistisch/antisemitisch Europees Rijk? Nooit !

Meer over