Ballonnen oplaten taboe op Koningsdag

Wie op Koningsdag een ballon wil oplaten, kan dit niet langer zonder wroeging doen. Op de versiering rust tegenwoordig een taboe. De Oranjebond adviseert de leden om op 27 april het oplaten van ballonnen zelfs te ontmoedigen. Met dank aan de succesvolle milieulobby van de Partij voor de Dieren.

Willem Van Ewijk
Ballonnen. Beeld anp
Ballonnen.Beeld anp

In Amsterdam kan iedereen die een evenement wil organiseren en daarbij ballonnen oplaat, voortaan zelfs fluiten naar een vergunning. Dat beloofde het college van burgemeester en wethouders de raadscommissie Duurzaamheid in de hoofdstad. De gemeente start tevens een voorlichtingscampagne over de schadelijke effecten van ballonnen op het milieu en dierenwelzijn. Eerder beloofde het college al zelf te stoppen met het oplaten van heliumballonnen op door de gemeente georganiseerde evenementen.

Het college reageert hiermee op een initiatiefvoorstel van de Amsterdamse raadsfractie van de Partij voor de Dieren. Deze partij pleit al langer voor een verbod omdat de ballonnen zouden worden opgegeten door dieren die daaraan overlijden. De ballonnen dragen bovendien bij aan de opeenhoping van een grote hoeveelheid plastic afval in het noorden van de Stille Oceaan, de zogenaamde plasticsoep. Ook de Nederlandse kust zou vervuild raken. Het aantal ballonnen dat jaarlijks aanspoelt op de Nederlandse stranden zou de afgelopen tien jaar zijn verdubbeld.

150 duizend ballonnen

De PvdD krijgt bij zijn campagne steun van natuurorganisaties als de Stichting Noordzee. Deze stichting heeft een website opgezet, met de naam 'dieballongaatnietop.nl', waarop mensen worden gewaarschuwd voor de schadelijke effecten van ballonnen en gewezen worden op alternatieve manieren om een feestje op te luisteren, zoals bellenblazen en kaarsjes branden.

Op de website zijn foto's te zien van zeemeeuwen die in ballonnen happen en er staat te lezen dat resten van ballonnen zijn teruggevonden in de magen van de vogel. De inspanningen van de PvdD en Stichting Noordzee hebben effect. In korte tijd is de ballon van onschuldig feestartikel verworden tot een symbool van vervuiling.

De Amsterdamse fractie van de Partij voor de Dieren stelde het gebruik van heliumballonnen twee en een half jaar geleden voor het eerst ter discussie. Dat was tijdens de voorbereidingen van de festiviteiten rond de kroning van Willem-Alexander. Burgemeester Van der Laan wilde 150 duizend ballonnen oplaten, maar zag hier vanaf nadat dit ter discussie werd gesteld door PvdD-fractievoorzitter Johnas van Lammeren.

Ook in Den Haag boekte de anti-ballonnencampagne succes. In december nam de Tweede Kamer een motie aan, waarin de regering werd gevraagd gemeenten op te roepen een ontmoedigingsbeleid te voeren tegen het oplaten van ballonnen. De gemeente Purmerend besloot daarop tot een ontmoedigingsbeleid en de gemeente Hilversum overweegt om net als Amsterdam een ballonverbod in te voeren.

Imago

Bedrijven vrezen imagoschade als ze heliumballonnen oplaten. Zo besloot supermarktconcern Jumbo deze maand af te zien van een ballonnenwedstrijd bij de opening van een nieuw filiaal in Apeldoorn. Ook uitvaartondernemingen zoeken naar alternatieven: bellen blazen, vliegeren of briefjes met een tekst in een doos stoppen.

Inmiddels is er een lobby op gang gekomen die pleit voor eerherstel. Branchevereniging De Groene Ballon stelt dat het Nederlandse materiaal van latex is en daarmee biologisch afbreekbaar. Dieren kunnen niet doodgaan van latexballonnen, aldus de branchevereniging, die zich gesteund ziet door de VVD.

Ze verwijzen naar een onderzoek van het Amerikaanse Clemson University, waarin beschreven wordt hoe vogels, vissen en schildpadden gedurende een paar weken ballonnen werden gevoerd, zonder dat hun gezondheid daar noemenswaardig onder leed.

Gesterkt door dit onderzoek besloot het Utrechtse VVD-raadslid André van Schie onlangs tijdens een raadsvergadering een stuk van een latex ballon op te eten. 'Het punt is gemaakt', zei Van Schie. Een motie om, net als in Amsterdam, tot een ballonverbod te komen, haalde het niet in de Utrechtse gemeenteraad.

Meer over