Balkenende overweegt opnemen gevangenen Guantánamo

Premier Balkenende sluit niet uit dat Nederland ‘enkele’ verdachten uit Guantánamo Bay zal opnemen, wanneer die Amerikaanse militaire gevangenis wordt gesloten (met video).

De Nederlandse regering is altijd voorstander geweest van sluiting van de omstreden gevangenis, stelde de premier.

Obama’s voornemen om Guantánamo snel op te doeken, stuitte echter direct op vragen over de opsluiting en berechting van de gevangenen. Het is met name onduidelijk waar de resterende gedetineerden heen moeten; veel Congresleden zijn tegen opname in gewone gevangenissen in de Verenigde Staten.

‘Als het sluiten blijkt vast te zitten op het onderbrengen van enkele mensen’, zei Balkenende, ‘dan moeten we zien wat de mogelijkheden zijn.’ Maar toezeggingen zijn niet gedaan, onderstreepte hij, en Obama had daar ook niet om gevraagd. ‘Hij weet hoe gevoelig dit soort zaken liggen.’

Obama: ‘We bespraken het belang van samenwerking met Europese landen om ons bij te staan in dit proces.’ Italië heeft al aangeboden om in Afghanistan opgepakte terreurverdachten op te nemen.

De kwestie-Afghanistan kwam uitvoerig ter sprake. Obama prees de Nederlandse rol in Uruzgan en zei te hopen dat Nederland ‘zijn leiderschap en ervaring zal blijven toepassen’ in Afghanistan.

Balkenende voegde later toe dat het uitgesloten is dat Nederland een ‘leading nation’ blijft. Maar gezeten naast Obama zei hij: ‘Nederland zal de Afghanen niet de rug toe keren.’ Dat was niet ‘de deur op een kier laten’, zei hij desgevraagd. Een nieuw verzoek van de Amerikanen kan ‘op de eigen merites’ worden beoordeeld.

Balkenende toonde zich ‘verheugd en verrast’ over een persoonlijke uitnodiging om in september bij de G20-top in Pittsburgh aanwezig te zijn, hoewel Nederland formeel geen lid van deze groep is.

]]>

Premier Balkenende sprak dinsdag met de Amerikaanse president Obama op het Witte Huis. Onderwerpen waren onder meer Guantánamo en Afghanistan. (EPA) Beeld EPA
Premier Balkenende sprak dinsdag met de Amerikaanse president Obama op het Witte Huis. Onderwerpen waren onder meer Guantánamo en Afghanistan. (EPA)Beeld EPA
Meer over