Balkenende bedreigt Melkert op PAM

CDA-lijsttrekker Jan Peter Balken ende is aan een opmars bezig op de Politieke Aandelenmarkt (PAM). Zondagavond om negen uur naderde hij PvdA-lijsttrekker Melkert tot op 1 procent....

Van onze verslaggever

Melkert lijkt toch schade te ondervinden van de nasleep van de kabinetscrisis. Vanaf dat moment daalde zijn premierkansen, volgens de PAM-beleggers. Opmerkingen tijdens bijvoorbeeld het tv-programma Barend en Van Dorp, dat Melkert als minister in Paars I ten tijde van de val van Srebrenica te besmet is geraakt om straks premier te worden, werken kennelijk door.

VVD-lijsttrekker Dijkstal is inmiddels afgezakt tot een koers van minder dan 10 procent. De gestage daling van de PvdA in de opiniepeilingen werkt ook niet mee. Op PAM heeft de PvdA nu nog één zetel meer dan het CDA. De stijgende kansen van Balken ende hangen ook samen met de toegenomen waarschijnlijkheid van een rechtse coalitie van CDA, VVD en LPF. Op de coalitiemarkt is dit de combinatie met de hoogste koers. PAM-beleggers geven rechts een kans van 28 procent. De linkse coalitie van PvdA, CDA en GroenLinks is tweede met een notering van 21 procent.

Het nachtelijke lijsttrekkersdebat tijdens de Soundmixshow op RTL4 had geen opvallende koersreacties tot gevolg. De lijsttrekkers lieten zich na afloop ontevreden uit over het debat. Het Soundmix-publiek riep Paul Rosenmöller van GroenLinks en Pim Fortuyn tot winnaars uit.

Meer over