Baljakin plaatst zich voor volgende ronde

Volgens verwachting heeft Aleksandr Baljakin zich na Aleksandr Schwarzman geplaatst voor de volgende ronde van de Grandmasters 95, de kandidatencyclus om de wereldtitel dammen....

Van onze dammedewerker

AMSTERDAM

Ba nam de uitnodiging van Baljakin aan om zich met wit op veld 15 te nestelen en bovendien wist de Senegalees het centrum te veroveren. De Witrus had aan remise voldoende en twijfelde geen moment aan de goede afloop. 'Ik speelde wat riskant. Het werd een spannende partij, maar niet meer dan dat', aldus Baljakin.

De Minskenaar was mild gestemd over zijn opponent die het spel niet kon maken en bij wie hij tijdens de partijen had gemerkt dat hij vanwege vermoeidheid vaak moest ploeteren. Baljakin onderstreepte zijn voordeel bij het begin van de match: Ba moest voor de eerste sessie van zes partijen ver reizen naar Minsk, terwijl Baljakin in zijn geboortestad kon blijven.

Baljakin zag zich bij zijn toekomstige tegenstander, Aleksandr Schwarzman, een metamorfose voltrekken. Baljakin: 'Sinds het WK-toernooi in Den Haag is Schwarzman flink vooruit gegaan. Hij heeft een beter positioneel begrip en bekijkt zijn stellingen realistischer. Verder is hij niet meer zo zenuwachtig als anders en heeft hij zelfvertrouwen gekregen.

Meer over