Baljakin overtroeft Clerc in Masters

Aleksandr Baljakin is de winnaar geworden van het Masters damtoernooi. In de finale versloeg hij na een dag hard werken Rob Clerc in de vierde partij met versneld tempo....

EGBERT VAN HATTUM

Van onze dammedewerker

Egbert van Hattem

LEEUWARDEN

In de partijen van een kwartier per speler trok Clerc, vooral in de tweede partij, nog voordeel naar zich toe. Maar in de sudden death partijen met per speler slechts vijf minuten raakte Clerc tweemaal twee keer achterop, zowel met de klok als met de stand op het bord. In de tweede partij ging het dan ook mis. Baljakin had nog juist tijd genoeg over om zijn overmachtseindspel in winst om te zetten. Clerc merkte, toch al in een hopeloze positie, een damvangst niet meer op. Tegelijk met de handdruk die de opgave moest bezegelen viel de vlag van de klok.

Wereldtopper Baljakin, van wie velen al lange tijd ooit een mondiale titel verwachten, hoefde in het vijfrondige toernooi tot dan toe geen enkele barrage te spelen. Tegen Koopman, Scholma, Oudshoorn en Presman won hij in de twee reguliere partijen. De dubbele tactiek van het voordeel op het bord en het voordeel op de klok, bleek uitstekend te werken. De Wit-Rus speelde niet zozeer op het scherpst van de snede maar bouwde kleine voordeeltjes telkens geraffineerd uit.

Paul Oudshoorn en Aleksander Presman werden op vergelijkbare wijze uitgeschakeld. Tot diep in de partij voelden zij de spanning omdat ze maar geen gemakkelijke weg naar de remise konden vinden. Door één schijf als een soort balletjesopwachter te posteren, werd de promotie van vijandelijke schijven door Baljakin slim uitgesteld. In het laatste kwartier, waarin de hele partij moet worden uitgespeeld, maakten ze de beslissende fout. Baljakin: 'De tijdverdeling is bij dit toernooi eigenlijk eerlijker dan normaal. Daar krijgt de verdedigende partij rustig de tijd om de kleine weg naar remise alsnog te forceren.'

Van de twee langzame partijen tegen Clerc was die van de ochtend bedoeld om wakker te worden. In een op zich interessante, symmetrisch klassieke partij maakte niemand een grove fout. De partij na de lunch was een hoogstaand gevecht tussen aanvaller pur sang Rob Clerc, tegen omsingelaar bij uitstek Aleksandr Baljakin. De omtrekkende bewegingen van de Wit-Rus verloren gaandeweg de partij hun angstaanjagende karakter. Clerc nam het roer volledig over en dacht aan winst.

Baljakin moest diep ongelijk bekennen maar hield zich staande. Tot een afspel met voordeel kwam Clerc echter niet. Sterker nog. Toen de Zoetermeerder zich in tijdnood hevig vergiste, mocht hij van geluk spreken dat een slimme eindspeltruc zich alsnog aandiende.

Clerc speelde een sterk toernooi. Hij maakte een geconcentreerde, geïnspireerde indruk en kreeg vaak zijn favoriete aanvalsspel op het bord.

Om de finale te bereiken zette hij de Senegalees Ndaiga Samb overtuigend opzij. In de gewone partijen kwam de Afrikaan nog wel twee keer met remise weg, maar moest daarna diep buigen. In de snelle partij van een kwartier per speler, kwam Clerc eerst sterk door het midden en omsingelde in de laatste fase zijn tegenstander. In een grappige vijf-om-vijf stand moest deze offeren. In de tweede barragepartij posteerde Samb wel een erg labiele voorpost. Deze wisselde nog enkele keren van positie, maar ging uiteindelijk wel ten onder.

Meer over