Balie

Wat ben ik benieuwd hoe het gisteren is toegegaan in die Amsterdamse Balie, wie van de elf deelnemers aan de 'Avond van de Polemiek' de meest snijdende tekst heeft uitgesproken. Kees Tamboer (72), Hafid Bouazza(41), Karin Spaink (53)?

Ik (68) in ieder geval niet. Mijn polemiek, of liever mijn opmaat daartoe, of liever mijn poging tot een opmaat tot een polemiek, gericht tegen regisseurstoneel in het algemeen en toneelregisseurs in het bijzonder, viel vast niet in de prijzen. Ik had mijn potentiële tegenstanders alle hoeken van de speelvloer moeten laten zien, hen rücksichtslos de coulissen in moeten schoppen of, als dat nog bestond, het souffleurshok in moeten stampen. Maar ik was vast niet polemisch genoeg voor die microfoon en ben op de wc in tranen uitgebarsten. Daarna dronken geworden natuurlijk weer. Lang gebleven? Of juist weggevlucht? Hoe thuisgekomen? Op de fiets? Ervan afgevallen? Sombere oneliners mompelend de trappen op gestrompeld? Om, eenmaal boven, van louter gefnuikte geldingsdrang, met kleren en al in een diepe, droomloze snurkersslaap te vallen?

Of viel het allemaal best mee? Was iedereen aardig en voorkomend?

Naïeve vragen als je bedenkt welk geducht gezelschap voor dit doel was opgetrommeld. En ter nagedachtenis van wie: de meest geduchte van allemaal: meesterpolemist Theo van Gogh (¿ alweer zeven jaar geleden). Vandaar ook de omni-aanwezigheid van zijn beste vrienden: Theodor Holman, polemische spreekstalmeester, en Hans Teeuwen, polemische performer. Niet direct de softste jongens van de klas! Om maar te zwijgen van die vijfkoppige polemistenjury! Sommige namen zijn te bedreigend om op te durven schrijven.

Ja, hoe zou die avond in de Balie zijn verlopen? Terwijl ik dit schrijf, weet ik nog van niets. Deze column moet een dag eerder worden ingeleverd en op het moment dat hij verschijnt (nu), is die polemiekenmarathon allang voorbij. En ach, wat stellen die paar uur nu voor op een mensenleven? Wat stelt zo'n mensenleven zelf nu voor? Jammer dat je in retrospect pas kan relativeren wat je, vooruitblikkend, nog serieus nam. Want wat zie ik er tegenop, tegen mijn optreden gisteravond in de Balie.

Natuurlijk zou ik er met vooruitwerkende kracht een verslagje over kunnen schrijven. Geen haan die daar naar kraait. Er wordt door columnisten zoveel onzin aan het papier toevertrouwd. Zelfs over evenementen waar ze niet bij zijn geweest.

Wat zou er hebben gestaan? Dat schrijver Hafid Bouazza zoals altijd hoffelijk groette, dit in tegenstelling tot de geheel uit leer opgetrokken publicist en cultuurhistoricus Thomas van der Dunk (50) die, afgezien van voor zichzelf, alleen aandacht had voor de 28-jarige Thiery Baudet, universitair docent? En dat columnist Bert Brussen (35) niet was weg te slaan bij mede-rechtse-rakker Martin Bosma, niet alleen Kamerlid van de PVV, maar ook fractiesecretaris, ondervoorzitter van de Tweede Kamer en voorzitter van de IPC Taalunie. En dat al op zijn 46ste! Dat Ad Fransen (56), schrijver/journalist weliswaar zijn allerduurste designjasje uit de kast had gehaald en zijn haar zo gangsterachtiger mogelijk naar achteren had gekamd, maar dat Meindert Fennema (63) veel meer succes had. Maar ja, die is hoogleraar politieke theorie. Dat de mannelijke ad-hocpolemisten alleen aandacht hadden voor elkaar, zodat de drie deelneemsters, de 73-jarige Ties Prakken, gepensioneerd wetenschapper en 'nog een beetje advocaat', Karin Spaink, schrijver/publicist en ik weer eens op elkaar waren aangewezen.

Tot slot gooide ik er dan deze uitsmijter tegenaan: dat, op het moment dat ik met mijn snufferd voor de microfoon stond, deze stilviel, zodat niemand een woord heeft verstaan van mijn polemische debuut.

Voor wie nieuwsgierig is geworden: binnenkort verschijnen alle elf polemieken in Het Parool. Misschien wel weer met foto's, stoere beroepen en vooral ook met leeftijden erbij.

undefined

Meer over