Balans

Dokter Deepak Chopra hoort thuis in het rijtje weldoeners waarin ook de altruen Alan Carr, dokter Atkins, Michel Montignac en het echtpaar Richard en Rachael Heller zich een lucratieve plek hebben verworven: laatste strohalm voor nicotineverslaafden en vetzuchtigen....

Chopra komt uit India, maar heeft in het Californische Carlsberg een niet onaardig lopend nering opgebouwd, het Chopra Center for Well Being, waar hij zich bezighoudt met onderzoek naar 'de wisselwerking tussen lichaam en geest'.

Hij geeft lezingen, bezocht ook Nederland, maar in het Center kun je elke week terecht voor een bevrijdend seminar. Het nu lopende staat in het teken van Emotional Freedom, je kunt ook inschrijven voor een 'renewal weekend' (eind februari) en voor workshops met thema's als Seduction of Silence en Synchro Destiny. Vanzelfsprekend is er een shop in het centrum, de Store of Infinite Possibilities (wie niet slaagt, kan altijd kiezen voor een cadeaubon).

Er is meer merchandise: een mediterende Chopra op cd, uiteenlopende hangertjes tegen het een en ander (minder mooi natuurlijk dan de 'biostabil' die Tineke 's nachts op Tell Sell aanprijst tegen geen zin in seks). Bepaal aan de hand van de Dosha Quiz je eigen unieke mix van drie 'mind/body principles' (tezamen dosha).

Chopra's boek De zeven spirituele wetten van succes verkocht ook in Nederland goed, in een ander werk verbindt hij golfen en spiritualiteit, maar nu is er Het Chopra Kookboek (Kosmos-Z & K; ¬ 19,99) voor een 'optimale balans tussen lichaam en geest', te bereiken aan de hand van meer dan tweehonderd recepten, met ook nog eens een 'dertig dagen verjongingsdieet' waarbij de eetlustgraadmeter een rol speelt, de recepten voor vier personen zijn en de gerechten onder meer een 'verrukkelijke ochtendshake' en de 'Chopra-granola' omvatten.

De granola bak je zelf van onder (veel) meer zonnebloempitten, biologische havermout, lijn- en sesamzaad, kokos, dadels en cranberry's (de Nederlandse naam vossenbessen is bezig in vergetelheid te raken). Twintig gezonde ingredien, zoals in de Italiaanse groentesoep en de 'goddelijke geroerbakte groenten', zijn geen uitzondering en saaie evergreens als 'French toast' worden met twee theelepels va nille-extract naar een hoger plan getild.

Chopra's mango-yoghurt. Meng of pureer voor het ontbijtgerecht in de keukenmachine 375 ml magere vanille-yoghurt, het vruchtvlees van een mango, vier eetlepels appelmoes, twee eetlepels (biologische) honing, een mespuntje gemalen kruidnagel, een theelepel kaneel en een half theelepeltje kardemompitjes.

Meer over