Bakkers kunnen poen scheppen met de ijslepel

'De winstmarge van ijs kan heel interessant zijn. IJsbereiders hanteren een marge van 70 tot 80 procent. Dat is behoorlijk hoog', zegt Daan Blei, ijsbereider in Meppel, in Bakkerswereld....

Het blad komt met een paar tips voor bakkers die ook wel een graantje willen meepikken van zo'n lucratief zomerproduct. Hoewel, zomerproduct? De Vinkeveense ijssalonhouder Jean Paul Brinkman zegt geen last van de winter te hebben. 'Met onze verkoopwagens verkopen we ook in de winter gewoon ijsjes.'

De klant wil best twee gulden betalen voor een ijsje dat de bereider maar een kwartje kost, maar dan moet het wel een lekker likkertje zijn, waarschuwen de mannen.

'Ik ben bang dat banketbakkers te gauw geneigd zijn om naar de essencefles te grijpen, omdat dat goedkoper is', zegt Blei. De jeugd merkt er niet veel van, denkt hij, want die heeft geen smaak. 'Die wil alleen maar massa, Die komt puur voor een groot softijsje.'

De twee zeggen dat bakkers niet moeten zwichten voor de softijsmachine. 'Voor 25 duizend gulden kun je zelf schepijs maken, de helft van de prijs van een softijsmachine.' Dan is het alleen nog zaak om een uitzendkracht te huren of een leerling vrij te maken voor de verkoop.

Laatste tip: anticyclisch reclame maken. Juist bij regenachtig weer moeten ijsscheppers acties voeren. 'Neem kinderen als voorbeeld. Die lusten altijd wel een ijsje.'

Meer over