Bakker beste spoorzoeker in laatste schaatsklassieker

Jan Bakker bleek zaterdag de beste spoorzoeker in de Noordwest-hoek rit. Tijdens de schaatsklassieker over 85 kilometer werden de schaatsers zwaar op de proef gesteld....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Het deelnemersveld bestond uit zeventien A- en ruim honderd B-rijders, veteranen en vrouwen. Op de smalle kluunplekken was het dringen. Wie zich in de voorste linie bevond zat goed. Op de tweede kluunplek, na ongeveer twintig kilometer, holden vier schaatsers weg uit het peloton. Toen Evert van Benthem, Elzinga, Bakker en Van der Veen weer op ijs sprongen, hadden zij een fors gat geslagen.

Lammert Huitema keek vol bewondering naar Van Benthem. 'Ik zag hem als een berggeit over de greppels springen. Ik had dat ook graag willen doen. Maar die kans werd me ontnomen. Ik liep in ganzenpas achter een groep veteranen aan. Ruimte kreeg ik niet. Die oudjes zijn namelijk niet te stuiten op de kluunplekken. Ze drukken je omver en willen winst maken. Op het ijs kunnen ze het ene been niet voor het andere krijgen. Egoïsten zijn het. Door hen heb ik de slag gemist', foeterde de 34-jarige Huitema op zijn tien jaar oudere collega's.

De kopgroep liep ongeveer één minuut op het peloton uit. Op de helft van de koers kwamen daar enkele minuten bij. Scheidsrechter Henk de Vries had de vluchtgroep een handje geholpen. Hij stuurde het peloton de verkeerde kant op. De ploegleider van Netwerk VSP, Martin Hoekstra, diende na afloop een protest bij de jury in. Dat werd niet gehonoreerd. Vreemd genoeg vonden de gedupeerde schaatsers het niet eens erg. 'We moeten niet zeuren. We hadden gewoon in de kopgroep moeten zitten', aldus Angenent.

De vier koplopers reden onbedreigd naar de finish. Evert van Benthem maakte de sterkste indruk. De tweevoudige Elfstedenwinnaar uit Sint Jansklooster, die bijna in zijn achtertuin reed, schroefde het tempo voortdurend op. In de eindsprint kwam hij snelheid op winnaar Jan Bakker te kort. 'Ik ben te laat met de sprint begonnen. Dom natuurlijk. Ik had hier net als in 1986 graag willen winnen. Te meer omdat we dit seizoen geen wedstrijden op natuurijs meer krijgen. De winter is volgens mij voorbij. Jammer. Ik had de Elfstedentocht nog graag een keer willen rijden.'

Diezelfde dag reden zes collega's van Van Benthem in Friesland een 'oriënterende' Alvestêdetocht. Het groepje, bestaande uit Yep Kramer, Erik Hulzebosch, Ruud Borst, Piet Kleine, Arnold Stam en Henk van Benthem vertrok 's ochtends om half negen voor de tocht over 200 kilometer. Ruim acht uur later keerden ze in Leeuwarden terug. Het zestal kwam gezamenlijk op de Bonkevaart over de finish. De Tocht werd als zeer zwaar omschreven. Bij de start bestond de groep uit negen rijders. De gebroeders Ruitenberg haakten bij Sloten af. Peter de Vries stapte in Stavoren van het ijs.

Arnold Stam, die afgelopen donderdag de driedaagse van Ankeveen won, omschreef de 'verkenningstocht' in Friesland als verschrikkelijk zwaar. 'De start begon al slecht. We stapten op de verkeerde plaats op het ijs en hebben eerst wel een half uur op de wal gelopen. Mentaal moet je heel sterk zijn wil je zo'n zware klus klaren', aldus Stam.

Door de sneeuw waren de vele scheuren in het ijs onzichtbaar geworden. Voor de schaatsers was dat lastig. 'Ik ben ontelbare keren gevallen. Nergens was de baan geveegd. Als ik in een scheur trapte viel ik ook. Ik heb nog nooit zo'n zware tocht gereden. Ik hoop dat de echte Elftstedentocht dit seizoen niet meer komt. Ik heb zeker nog enkele weken nodig om te herstellen', sprak natuurmens Erik Hulzebosch.

STEENWIJK: Noordwesthoek rit, 85 km, mannen: 1. Bakker, 2. Van der Veen, 3. Elzinga, 4. Evert van Benthem, 5. Huitema 6. Groenendaal, 7. Tiemens, 8. Angenent, 9. Jonker, 10. Paalasmaa (Fin). Vrouwen: 1. Bron, 2. Dijkstra, 3. Dickhout.

Meer over