Bakken

'Het is weer visitetijd', zei Rudolph van Veen in Rudolph's Bakery op 24Kitchen. Dat kwam goed uit, want sinds kort ontvangt de televisiekok BN'ers in de keuken van zijn eigen kookstation. Na - vorige week - Manuela Kemp (u weet wel) kwam nu Edsilia Rombley, vijf maanden zwanger, de keuken binnen.

Rudolph vond het hartstikke 'leuk dat je komt bakken'. Dat vond Edsilia ook. Ze had zelf contact gezocht, onthulde Rudolph. Kennelijk een trend onder BN'ers: bij de eindstreep op de Alpe d'Huez - decor van de jaarlijkse rituele pedaaldans om het kwaad van de kanker te bezweren - stond donderdag Van Velzen te spelen. Had-ie zelf aangeboden, 'voor onze helden', zei presentatrice Caroline Tensen.

Het wisselgeld is aandacht en imago. Rudolph betaalde Edsilia meteen, en vroeg hoe het met haar nieuwe cd ging. 'Want je bent daar heel blij mee, hè?'

Edsilia was heel blij.

Omdat het om soulmuziek ging, wilde Rudolph 'soulfood' maken. Dan weet je: appeltaart. 'Want appeltaart, dat is pas soulfood', zei Rudolph. Zelf had Edsilia liever kip. Maar de immer goedgemutste meesterkok liet zich in Rudolph's Bakery niet van de wijs brengen. Kip, dat had hij een programma eerder al staan maken, met een romige champignon-druifschotel.

Onderwijl klutst de onvermoeibare kok, in zijn eentje sprekend tegen de camera, zijn eigen taaltje bij elkaar. Zijn luchtige zinnetjes wekken de eerste trek op. De gebakken aardappeltjes 'gaan heel mooi'. De worteltjes 'hebben net een duwtje gehad, om het zo maar te zeggen': tijd om af te gieten. Hij legde nog even uit dat wortel en erwtjes altijd al goede vrienden zijn geweest - vanzelf ging je van ze houden. Bij het opdienen voorzichtig roeren, 'zodat die druifjes nog lekker dansen tussen de champignons en de kip'.

Al kwetterend knutselde hij nu een kunstige taart in elkaar, die in niets leek op oma's appeltaart. Alle ingrediënten kwamen van de Jumbo.

De taart eindigde op een draaitafel, nadat Rudolph in een marsepeinlaag nog even 'Soul music' had gestanst. Edsilia leek voldaan: alsof ze een publicitaire poets had gebakken.

Woensdag kolkte een nieuwe wijsheid in de eindeloze zee van kookprogramma's: 'Wat we niet moeten vergeten, is de smaak. Dat is belangrijk: taart moet lekker zijn'. Het was meesterpatissier Robèrt (van Beckhoven), sprekend tegen de deelnemers van Heel Holland bakt. Een kookwedstrijd bij Omroep MAX, naar beproefd recept van The Great British Bake Off van de BBC. Thuisbakkers krijgen opdrachten, elke week valt een kandidaat af. We zien ze zwoegen en bakken, er zijn terugblikjes, portretjes van de hoofdpersonen en een strenge doch rechtvaardige jury van Robèrt en een culinair journaliste. 'Iets te spekkig' en 'Mag iets meer karakter hebben.'

Kers op deze Hollandse taart is Martine Bijl, die met een onderkoelde en licht ironische houding het geheel leidt.

Woensdag moesten de bakkers zich wagen aan tulband, madeleines en een 'koningscake' van drie lagen. Deelneemster Erna raakte niet alleen vorig jaar haar baan kwijt, nu was ook haar tulband nog mislukt. Ze moest huilen. In het terugblikje: 'Ik werd een beetje emotioneel, omdat dit niet is wat je van jezelf gewend bent'.

Ook ondernemer en kansrijke winnares Jolanda schoot vol. Maar dan van blijdschap: 'Ik ben gewoon verliefd op m'n eigen cake.'

In visitetijd is de televisiekeuken geopend voor alle koekebakkers.

undefined

Meer over