Bakken op een tegelvloertje

Een achternaam zegt niks over wat de man die zo heet, kan. Noem in Rotterdam de naam en vraag waarvoor hij staat....

Bakker Klootwijk, die zichzelf ambachtelijk bakker noemt, en De Beste Bakker van Rotterdam, heeft een broodfabriek die voor vijftien filialen van zijn winkelketen in en om de grote stad het suffe brood bakt, zoals het in de meeste Nederlandse huishoudens wordt gegeten. Een transportmiddel voor hagelslag.

We merken aan brieven en e-mails dat in elk geval onder Volkskrantlezers nogal wat mensen schoon genoeg hebben van fabrieksbrood.

Op de zaterdagse Boerenmarkt in Amsterdam hebben de broodkramen met goede broden het zo druk dat er al dezelfde ruzies woeden als in gewone bakkerswinkels: 'Nee ik ben aan de beurt, nou moet het niet gekker worden, ik sta hier al anderhalf uur.'

Het is niet voor iedereen even makkelijk om aan goed brood te komen. Bij gebrek aan een goed adresje is zelf bakken is het beste. We kregen een groot bruin brood van een lezer. We aten ervan en stonden versteld. Het was zo lekker dat we niet taalden naar hagelslag er op.

Hoe doet u dat, vroegen de Volkskeuken aan de man die het brood gebakken had.

Nou, niks bijzonders, zei de man. 1200 gram volkorenmeel, 18 gram gist, 18 gram zout en driekwart liter water. Mengen, kneden, 30 minuten laten rusten in een kom, 60 minuten laten rijzen en dan bakken.

Maar de man deed wel een vondst. Vroeger werd brood in stenen ovens gebakken. Gewone hagelslagbroodbakkers doen dat niet meer en huishoudovens zijn van blik.

De vondst deed de lezer tijdens het leggen van een nieuw tegelvloertje in zijn toilet. Hij hield wat tegels over. Ongeglazuurde hardgebakken tegels. Hij nam het rek uit zijn oven en legde het vol tegels. Brood bakken deed hij al jaren. Maar nooit eerder op steen. Hij verwarmde de tegels in de oven tot 225 graden, schoof het deeg voor een groot brood er op en bakte het in een klein uur bruin.

Een verklaring heeft hij er niet voor, maar zeker weet hij het: op de tegels wordt het brood lekkerder, geuriger en de korst is knapperiger.

Zojuist verscheen een handig boekje voor zelfbakkers, Brood van Ver & Dichtbij van Ineke Berenschot (Gottmer uitgevers, 13,50 euro). Het wc-tegeltjesbrood staat er ook in. En de naam van de bakker. Martien Klootwijk. Dat zegt dus niks, zo'n achternaam.

Meer over