Bain marietje

Het mooiste eikokertje dat we beproefden, is een stevig glaasje met een glazen deksel die met een stalen klem moet worden vastgezet....

Het is veel eenvoudiger dan een ei pocheren. Bovendien kunnen gelijk met het ei smaken en geuren mee in het potje: paddestoelen, speksplinters, kruid, kaas, gemalen peper. Het is een eenpersoons kookpotje. Ook omdat er nog zoveel meer in kan - het hoeft geen ei te zijn, je kunt er ook een Mars in smelten - stal het mooie ding ons hart.

Eieren koken aan tafel kan in een fors koperen ei op pootjes. Een pronkstuk van honderd gulden, geïmporteerd door deftige kookwinkels. Het koperen ei kan open. In een stalen houdertje kunnen drie eieren. Er moet een lepel water in. Het ei gaat dicht en onder het ei moet in een koperen potje een scheutje spiritus worden aangestoken. Het vuurpotje heeft twee maten. Wie harde eieren wil, zet het kokertje met grootste holte naar boven, voor zachte eieren moet de kleine holte met spiritus gevuld. Als de spiritus opgebrand is, zijn de eieren goed. Hard of zacht.

Alleen die van ons niet. Na een hele doos eieren hadden we het toestel door. Het is als met gewoon eieren koken in een pannetje: wennen aan de spullen en niet doen wat de juf zegt.

In de komische supermakt Aldi kochten we voor twee tientjes een elektrische eierkoker. Er kunnen zeven eieren in. Er hoort een maatbekertje bij dat precies aangeeft hoeveel water bij hoeveel eieren bij welke gewenste hardheid in de machine moet. De maatbeker kent harde eieren, half harde, en zachte. Het water moet in de machine, het is maar weinig. De eieren in een houder moeten erin en een bolle plastic kap moet erop. Als de machine aan staat, verhit een kookplaatje het water dat verdampt. Als al het water verdampt is, geeft de machine een weinig feestelijk geluid dat doet denken aan een fabriek waar ruw het einde van de schaft wordt aangekondigd met een toeter. Dan zijn de eieren klaar en precies zoals u ze bliefde.

Maar bij ons niet. Ze werden hard waar we nauwkeurig deden wat voor zachte had gemoeten. Ook deze machine kunnen we na een doos eieren wel de baas, maar de maatbeker hebben we alvast weggegooid. Dat glazen potje voor in een bain marietje heeft het met gemak gewonnen. (O, was het een wedstrijd?) Het zit in een doos waarop staat: 1 Eierkoch Wagenfeld Edition Werkverzeichnis 69. Klinkt veel te lelijk voor zo'n mooi ding.

Meer over