Bahrein snoert oppositie de mond, acht activisten levenslang in de cel

Een rechtbank in Bahrein heeft vandaag acht prominente activisten veroordeeld tot levenslang. Ze zouden tijdens straatprotesten eerder dit jaar een coup hebben gepland, aldus het staatspersbureau BNA.

Ook vrouwen en kinderen nemen deel aan de anti-overheidsprotesten. Beeld epa
Ook vrouwen en kinderen nemen deel aan de anti-overheidsprotesten.Beeld epa

Onder de mensen die tot levenslang zijn veroordeeld is Abdulhadi al-Khawaji, de bekendste mensenrechtenactivist van Bahrein. Andere prominenten die de rest van hun leven achter tralies moeten doorbrengen zijn Hassan Mushaimaa en Abduljalil al-Singace, die beiden behoren tot de oppositiegroepering Haq.

In totaal stonden 21 activisten terecht. Zij kregen straffen variërend van 2 tot 15 jaar cel. Sommigen riepen na het uitspreken van het vonnis: 'We zetten onze vreedzame strijd voort'. Voorafgaand aan de zitting waren er demonstraties en blokkeerden sjiitische betogers enkele wegen, aldus de BBC.

Zeven mensen werden bij verstek veroordeeld. Onder hen is Ali Abduleman. Hij is bekend door zijn blog en website. Hij dook onder in maart. Hij kreeg 15 jaar cel.

Discriminatie

Het eiland in de Perzische Golf kreeg in februari met massale protesten te maken in navolging van de rest van de Arabische wereld. Bahrein wordt geregeerd door een kleine soennitische elite. De sjiieten vormen met circa 70 procent de meerderheid. Zij worden gediscrimineerd en eisen meer macht.

Met hulp van onder anderen Saudische militairen maakte het koningshuis in maart een eind aan de protesten die aan bijna 30 mensen het leven kostten. Honderden opposanten verdwenen in de gevangenis. Volgens mensenrechtengroepen zijn er bewijzen dat sommige gedetineerden worden gemarteld.

Volgens de autoriteiten zetten Iran en de Libanese Hezbollah de bevolking aan tot de protesten. Zowel Iran als Hezbollah is sjiitisch. De activisten op Bahrein ontkennen de aantijgingen.

De Bahreinse regering wil binnenkort een nationale dialoog beginnen. Sommige waarnemers sluiten niet uit dat de koning dan veel veroordeelden gratie zal verlenen. Anderen denken dat de zware straffen die vandaag werden uitgedeeld, erop wijzen dat een dergelijk besluit niet te verwachten is.

Meer over