nieuwsmidden-oosten

Bahrein haalt banden aan met Israël

De Arabische golfstaat Bahrein zal normale diplomatieke betrekkingen met Israël aangaan. De stap van Bahrein werd aangekondigd op Twitter door de Amerikaanse president Trump. Hij sprak van een ‘historische doorbraak om de vrede in het Midden-Oosten te bevorderen’.

Peter Giesen
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Israëlische premier Nenjamin Netanyahu in augustus bij een gezamenlijke persconferentie in augustus in Jeruzalem.  Beeld REUTERS
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Israëlische premier Nenjamin Netanyahu in augustus bij een gezamenlijke persconferentie in augustus in Jeruzalem.Beeld REUTERS

Vorige maand maakten de Verenigde Arabische Emiraten al bekend dat zij hun betrekkingen met Israël normaliseren, op voorwaarde dat de Israëlische premier Netanyahu zijn plannen om een deel van de Westoever te annexeren niet doorzet.

De toenadering tussen Israël, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten is niet zonder betekenis, maar de kleine Golfstaten hebben nooit een belangrijke rol gespeeld in het conflict tussen Israël en de Arabische wereld.

President Trump probeert zich met de deals te profileren als een vredestichter in het Midden-Oosten, iets wat hem goed uitkomt in de campagne voor de presidentsverkiezingen. Ook hopen de Amerikanen dat de verhoudingen in het Midden-Oosten zich ten gunste van Israël zullen ontwikkelen, en dat toenadering tot Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten grotere Arabische landen ertoe zullen brengen hun betrekkingen met Israël te normaliseren.

De Israëlische generaal buiten dienst Amos Gilead relativeerde echter het belang van de stap van Bahrein. ‘Elk Arabisch land is heel belangrijk, dat is zeker. Het schept opnieuw een precedent. Maar met alle respect, als je klein bent, ben je klein’, aldus Gilead, die tegenwoordig directeur is van het Institute for Policy and Strategy in Herzliya, in de New York Times. Kirsten Fontenrose, directeur van de Atlantic Council en voormalig medewerker van het Witte Huis, wees op het feit dat Bahrein een bondgenoot is van Saoedi-Arabië.

Saoedi-Arabië liet vorige maand echter weten dat het de betrekkingen met Israël pas wil normaliseren als het land een einde maakt aan de bezetting van de gebieden die in 1967 werden veroverd. Een eerlijke vrede in het Midden-Oosten kan pas bereikt worden als Israël de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden beëindigt, zei vrijdagavond minister van Buitenlandse Zaken Safadi van Jordanië. Jordanië normaliseerde in 1994 de diplomatieke betrekkingen met Israël.

Israël sluit ‘vrede’ met Verenigde Arabische Emiraten, wat betekent dit voor het Midden-Oosten? Vijf vragen en antwoorden

Meer over