BAGAGE

De gemiddelde Nederlander krijgt geleidelijk minder ruimte om te recreëren. Dat voorspelt Derk Jan Verstand van de Recron in Arnhem, de organisatie van recreatie-ondernemers....

Tweede huis verjaagt de modale recreant

'De mooiste plekjes worden voor de gemiddelde Nederlander onbereikbaar, als het traditionele kampeerbedrijf het veld moet ruimen voor een veel kostbaarder recreatiepark. Op de Veluwe zie je dat al op grote schaal gebeuren. Stacaravancomplexen worden opgekocht

en compleet weggesaneerd ten behoeve van min of meer gemengde woon- en recreatievoorzieningen.'

Die twee gaan slecht samen, zegt Verstand in het Recron-blad Recreatie. De recreant komt voor zijn rust en de vaste bewoner gaat in het weekeinde juist aan het werk in en rond zijn tweede huis.

De trend om een tweede huis te hebben, zou volgens hem afnemen als de

overheid, ondanks het streven naar compacte steden, zou zorgen voor meer groen en ruimte rond de eerste woning.

Financieel lijkt het aantrekkelijk voor recreatie-ondernemers om een deel van hun terrein in te richten voor semi-permanente bewoning, maar op den duur lopen de recreanten weg, aldus Verstand.

Fins straatmuseum is altijd open

Het eerste museum dat 24 uur per dag geopend is, staat in Helsinki. Het is het Sofiankatu Straatmuseum. De museumstraat is honderd meter lang en geeft een beeld van het leven in Helsinki in de periode 1700 tot 1920.

De museumdirectie moedigt avondlijk en nachtelijk bezoek aan. De historische verlichting schept volgens het museum een bijzondere sfeer. Koude voeten krijgt niemand, want het wegdek heeft vloerverwarming.

Graafschap Bentheim lonkt naar fietsers

Het Duitse graafschap Bentheim lonkt naar Nederlandse fietsers. Ongeveer zestig hotels, pensions en kamerverhuurders presenteren zich

dit jaar als Fahrradfreundlich: fietsers kunnen er hun fiets repareren, veilig stallen en er bij nat weer hun kleding drogen.

De VVV in Nordhorn (even over de grens bij Oldenzaal) wil het aantal fietsvriendelijke adressen uitbreiden. Vorig jaar heeft het graafschap een grensoverschrijdende route geopend van 220 kilometer. Die heeft een naam gekregen die Nederlands moet aandoen: Grafschafter

Fietsentour.

Pas verschenen

* Bij uitgeverij Van Reemst is een nieuwe serie reisgidsen verschenen: Hortusgidsen. Doelgroep zijn liefhebbers van bijzondere tuinen in het buitenland. Op de markt zijn er nu vier: Italië, Duitsland, Frankrijk en Engeland, Wales en Schotland. Prijs: * 29,90.

* Ook bij Van Reemst zijn drie nieuwe Expert Reisgidsen: Nieuw Zeeland, Cyprus en Costa Rica. De auteurs zijn respectievelijk Nick Hanna, George McDonald en Fiona Dunlop. De boeken kosten * 39,90 per stuk.

* Provinciekaarten van Thailand, geschikt voor fietsers, worden geimporteerd door Bert Sitters in Amsterdam. Het gaat om kaarten van Prannok Withaya en ze zijn verkrijgbaar in reisboekhandels en gespecialiseerde buitensportzaken. Prijs: * 14,90 per stuk.

* Dwarsfluitiste Judith Pertz uit Amsterdam heeft een muzikaal verslag gemaakt van een reis naar Tibet, waar ze musiceerde met bijvoorbeeld de smid van Ngawang, ook een fluitist. De cassette die Pertz maakte, heet Journey in Little Tibet en is te bestellen door * 22,50 over te maken op giro 7270012 van J. Pertz, Amsterdam, met vermelding cassette Tibet.

* De serie pocket-reisgidsen van Berlitz (uitgever Kosmos-Z & K) is uitgebreid met Australië, Dublin, Napels, New Orleans en Zuidelijke Cariben. De Berlitz steden- en landengidsen zijn met ingang van februari een gulden in prijs verlaagd. Ze kosten nu * 14,95.

* In de Campinggids Europa 1 en Campinggids Europa 2 van de ANWB, zijn e-mailadressen opgenomen, wat het reserveren vergemakkelijkt. Elk deel kost * 28,95.

Meer over