BAGAGE

Je zou het niet direct in een boek over kamperen verwachten, maar in het Handboek Kamperen (ANWB; ¿ 21,95) staat een recept voor mosselen in roomsaus....

REISGIDSEN

MOSSELRECEPT IN KAMPEERBOEK

* Sinds donderdag is Nederland een nieuw lange-afstand-wandelpad rijker: het Grenslandpad, van Sluis naar Valkenswaard over 294 kilometer. Het is samengesteld uit de herziene route van het vroegere Krekenpad en de oude ANWB-route Noordzee-Limburg.

Ter gelegenheid van de openstelling heeft de Stichting LAW het nieuwe pad ook op papier laten vastleggen: Grenslandpad (¿ 29,90), met 56 gedetailleerde kaarten, een even gedetailleerde routebeschrijving en heel wat informatie in de marge.

* Nieuw in de Landenreeks van het Koninklijk Instituut voor de Tropen: Costa Rica, geschreven door journalist Tjabel Daling, en Pakistan van wetenschapper Oskar Verkaaik (per stuk ¿ 17.50).

* Na lezing van Hanneke van Dijks Tuinenreisgidsen wil de liefhebber nog maar één ding. Afreizen naar Engeland, liefst gisteren nog. Met de drie nieuwe delen Zuidwest-Engeland en Wales, Midden- en Oost-Engeland en Noord-Engeland en Schotland (Gottmer; ¿ 34,90 per stuk) is het hele eiland beschreven; vorig jaar was al Zuidoost-Engeland (¿ 29,90) verschenen.

Hanneke van Dijk is journaliste en tuinboekenschrijfster; ook organiseerde ze tuinreizen. Voor de vier gidsen bezocht ze meer dan vierhonderd tuinen en kwekerijen, beroemde en onbekende, grote en kleinere. Het criterium: kun je er minstens drie kwartier met plezier doorbrengen?

Voor de thuisblijvers zijn de gidsen minstens zo leuk. De teksten zijn met aanstekelijk plezier geschreven en bevatten talloze anekdotes. De kleurenfoto's van tuin- en landschapsarchitect George Otter zijn vrij klein, maar ze spetteren van de pagina's.

Niet alleen het groen krijgt aandacht, ook de mensen die het hebben aangelegd. 'Zulke eigenaren komen we dan ook vaak werkend in de tuin tegen. Hoe sjofeler ze eruit zien, des te meer kans dat het de eigenaren zijn. De tuinman ziet er meestal netter uit' De achterflap citeert Rudyard Kipling: Our England is a garden, and such gardens are not made/ By singing: 'Oh, how beautiful', and sitting in the shade. . .

TIPS & TRIPS

WANDELEN IN DE NIEUWE NATUUR

Wat hebben de Pannenhoef, het Hunzedal, de Diakonievene, de Eijsder Beemden en de slikken van de Heen gemeen? Het zijn 'nieuwe natuurgebieden' waarin de komende weken wandelingen worden georganiseerd als onderdeel van de campagne 'Nederland twee keer zo mooi: meer natuur, meer genieten'.

De campagne is opgezet door het Wereldnatuurfonds, de ANWB, de NS, de Grontmij en de Unie van Provinciale Landschappen. Met de actie willen ze de politiek onder druk zetten om meer natuurgebieden te scheppen. Nog maar 5 procent van Nederland is nu natuur. Dat moet, vinden ze, twee keer zo veel worden: vierhonderd hectare. Bovendien moeten er meer grote natuurgebieden komen, niet van die kleine snippertjes.

Het belangrijkste vinden ze dat de nieuwe natuur geschikt is voor recreanten: wandelaars, fietsers en waterliefhebbers. Daarom moeten de gebieden goed toegankelijk zijn, dat wil zeggen redelijk dicht bij huis en makkelijk bereikbaar met - liefst - fiets of openbaar vervoer.

De vijf organisaties hebben allemaal hun eigen belang bij de campagne. Zo wil het ingenieursbureau Grontmij natuur waarin de economische ontwikkeling belangrijk is en wenst de Unie van Landschappen meer natuur voor mensen in de provincie.

De campagne moet het publiek ervan bewust maken dat op allerlei plaatsen in Nederland al 'nieuwe natuur' wordt geschapen, veelal op landbouwgrond die uit produktie is genomen. Om dat te bewijzen, zijn van 11 mei tot en met 1 juni in alle provincies wandel-, boot- en fietsexcursies georganiseerd onder leiding van gidsen. Daarvoor is reserveren nodig: in een speciale campagnekrant staat waar en hoe dat mogelijk is. De krant is gratis verkrijgbaar bij VVV- en ANWB-kantoren en bibliotheken.

* De Provinciale VVV Utrecht heeft haar musea opnieuw gerubriceerd in een folder, waarin ook kastelen en oudheidskamers zijn terug te vinden. De tekst is in het Nederlands en het Engels. Gratis verkrijgbaar bij VVV's, musea, hotels, bungalowparken en campings in de provincie Utrecht.

Bij musea, bibliotheken en VVV's in diezelfde provincie liggen sinds kort (gratis) ook twee evenementenagenda's: Juni Tuinenmaand en Industrie & Water. In de laatste folder staan alle activiteiten dit jaar rond industrieel erfgoed.

* Met je eigen auto naar Griekenland zonder het hele stuk zelf te hoeven rijden, dat is deze zomer mogelijk door een overeenkomst van de NS met de ferrydienst Ancona-Patras. Het arrangement loopt tot en met 20 september en omvat de treinreis Den Bosch-Bologna (per AutoSlaap Expres) en de boottocht Ancona-Patras. Het deel Bologna-Ancona (225 kilometer) in Italië moet zelf worden gereden. De hele reis neemt van vrijdagavond tot zondagmiddag in beslag. Een enkele reis kost voor twee personen en auto 1409 gulden in het laagseizoen en 2159 gulden in het hoogseizoen.

* Gewoonlijk op de eerste zaterdag in mei, maar dit jaar een week uitgesteld vanwege Nationale Dodenherdenking: de Landelijke Reddingbootdag vandaag. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij rukte vorig jaar zestienhonderd keer uit om mensen te redden, een record. Alle 37 KNRM-stations zijn van 10 tot 16 uur open voor publiek. Als het weer het toelaat, kan met de reddingboten worden meegevaren. Ook worden allerlei demonstraties gegeven. In Den Helder op Harssens Schiereiland zijn onder meer reddingdemonstraties met een Lynx-helikopter van de Koninklijke Marine om 12, 14 en 15 uur. In Hoek van Holland mogen bezoekers om 10, 11.30, 13 en 15 uur zelf door een loopnet lopen. In IJmuiden wordt van 13 tot 14 uur gedemonstreerd hoe een gewonde van boord wordt gehaald.

EVENEMENTEN

NOORDBROEK: Het Oostgroningse Noordbroek houdt op 16 mei (Hemelvaartsdag) een culturele open dag. Vanaf 10.30 uur zijn er openbare bespelingen van het driehonderd jaar oude Schnitger-orgel in de NH kerk. Te bezichtigen zijn onder meer molen De Noordstar, een aardewerkcollectie, het strijkijzermuseum en drie agrarische bedrijven.

ARCEN: De kasteeltuinen in Arcen staan van 16 tot en met 19 mei in het teken van de tuincultuur van het Oosten. Er zijn tropische kassen, Oosterse tuinen, een Oosters paviljoen en een pasar. Open 10-22 uur.

DEN BOSCH: Aardse paradijzen is een tentoonstelling over de tuin in de Nederlandse kunst van de vijftiende tot de achttiende eeuw. Van 16 mei tot 25 augustus in het Noordbrabants Museum in Den Bosch, di-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

DEN HELDER: Vanaf morgen tot en met 29 september is in het Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder de expositie Overlevingspak aan en zwemvast om, over de Redding Maatschappij (KNRM) en veiligheid op water. Open ma-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

BERGSCHENHOEK: In Bergschenhoek bij Rotterdam zijn in het recreatiegebied Rottemeren dit weekeinde de Nationale Outdoor Dagen (10-18 uur). Bezoekers kunnen deelnemen aan tal van activiteiten waaronder vlotbouwen, snowboarden, boogschieten en diepvriesslapen.

DEVENTER: Tussen 10 en 16 uur is morgen in het Postiljonhotel in Deventer de Old Toys Market, georganiseerd door de Stichting voor Vrienden van Mechanisch speelgoed. Mogelijkheid tot ruilen, kopen en verkopen.

VELDHOVEN: Ter gelegenheid van het verschijnen van het vijftiende deel van de Kroniek van de Kempen is in het Veldhovense museum 't Oude slot tot en met 16 juni een expositie over deze kronieken. Open zat-zon-woe 13-17 uur.

BREDA: De Brabantse busonderneming BBA en de VVV Breda organiseren busreizen langs Westbrabantse kapelletjes. Te kiezen valt uit twee tochten: Breda via Zundert, Achtmaal, Schijf en het Liesbos of Bergen op Zoom via Welberg, Roosendaal en Huijbergen. Informatie 076-522.88.00 of 0164-26.60.00.

AMERSFOORT: Met als thema Jaargetijden is in het Amersfoorts museum Flehite een tentoonstelling over kant en kantklossen. Het gaat om de inzendingen voor een wedstrijd van de Landelijke Organisatie van Kantklossters. Tijdens de expositie zijn er ook demonstraties. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 14-17 uur.

ENKHUIZEN: Foto's van Ko Steltenpool vertellen tot en met 11 augustus in het Binnenmuseum van het Enkhuizer Zuiderzeemuseum het verhaal van de Westfriese Omringdijk. Open dagelijks 10-17 uur.

Meer over