BAGAGE

UIT MET PASEN..

DEN HELDER: De VVV Den Helder heeft voor vandaag en zondag een paaswandeling uitgezet, naar keuze met of zonder gids, langs Fort Erfprins en Fort Kijkduin. Een deel van de wandeling voert over de Stellingwerken van Den Helder. Inlichtingen: 0223-625.544.

HARLINGEN: Zestig schepen van de historische bruine vloot zijn vandaag van 10.30-16 uur in de haven van Harlingen te zien tijdens de Harlinger Vlootdag.

NOORD-BRABANT: Op maandag wordt in heel Noord-Brabant de 'Dag van het Landschap' gehouden. In veertien natuurgebieden leiden IVN-gidsen wandelingen. Aanvang vanaf 12, 13.30 en 15 uur. Een folder met startplaatsen is te koop bij de VVV's; omroep Brabant geeft informatie vanaf 9 uur 's ochtends.

TEXEL: Maandag voert op Texel de traditionele lammetjestocht door natuurgebieden met typische elementen als tuunwoallen en schapenboeten. De afstanden zijn 5 tot 40 kilometer. Reserveren: VVV Texel, 0222-314.741.

AMSTERDAM: In de Amsterdamse Hortus Botanicus kunnen kinderen tot zes jaar zondag tussen 11 en 13 uur paaseieren zoeken. Informatie 020-625.84.11.

Maandag kunnen kinderen tussen 10.30 en 13.30 uur in Artis Amsterdam eieren zoeken. Na afloop mogen ze in het broedhuis, waar ganze-, kippe- en kwarteleieren op het punt van uitkomen staan. Informatie 020-523.34.00.

UTRECHT/DOORN: De botanische tuinen van de Universiteit van Utrecht houden maandag twee puzzeltochten voor kinderen van acht tot twaalf jaar; een in het Von Gimborn Arboretum in Doorn en een in de tuinen bij Fort Hoofddijk in Utrecht. Beide tuinen open van 10-16 uur. Informatie: 030-253.54.55.

FLEVOLAND: Met een doe- en kijkdag, maandag van 10.30-16 uur, wil Staatsbosbeheer bekendheid geven aan zijn bossen en natuurterreinen in Flevoland. Inlichtingen 0320-290.411.

GELDERLAND: Op 8 april en van 15 april tot en met 1 november zijn zeven Gelderse kastelen open voor publiek: de middeleeuwse burchten Doorwerth, Ammersoyen en Hernen, het renaissance-slot Cannenburgh, de buitenplaatsen Verwolde en Zypendaal en het historische landhuis Rosendaal. Informatie: 026-355.25.55.

LIMBURG: Acht pottenbakkers in Noord-Limburg stellen op zondag en maandag hun ateliers open voor publiek. Routebeschrijving verkrijgbaar bij de VVV in Gennep, 0485-517.676.

'S-HEERENBERG: Zondag en maandag is kasteel Huis Bergh van 11-16 uur open voor publiek. Met een rondleiding op papier kan het kasteel bezichtigd worden. Om 13 en 16 uur beginnen voorstellingen van het middeleeuwse ridderspel Karel ende Elegast.

NIJMEGEN: Bezoekers van het Planetarium en Ruimtevaartcentrum in Nijmegen kunnen op zondag en maandag zelf raketten bouwen en lanceren. De brandstof is water. Open 13.30-16 uur.

NOORDWIJK: Spaceday '96 is een grote informatiemarkt over ruimtevaart en sterrenkunde, die maandag gehouden wordt in het Noordwijk Space Expo. Demonstraties en computeranimaties geven een beeld van reizen naar sterren en planeten. Open 10-17 uur.

STELLENDAM: Gidsen van Natuurmonumenten leiden kinderen tot 12 jaar tijdens de paasdagen gratis rond in Expo Haringvliet in Stellendam. Een mini-expositie met het thema 'eieren' besteedt ook aandacht aan de leefomgeving van vogels. Open 10-18 uur.

NAARDEN: In het Nederlands Vestingmuseum in Naarden wordt vandaag van 12 tot 16 uur een garnizoensdag gehouden. Centraal staan de duiven die eeuwenlang het enige berichtenverkeer voor het leger verzorgden.

NIJMEGEN: De VVV Nijmegen houdt maandag op de Waalkade van 11-17 uur een Romeinse Markt, waarin het Romeinse verleden van Nijmegen centraal staat. Thema is de Via Romana, de historische route van Nijmegen naar Xanten (Duitsland).

ROTTERDAM: In het Maritiem Museum in Rotterdam draaien tot en met maandag drie videofilms over spectaculaire acties op zee. Inlichtingen: 010-413.26.80.

ARNHEM: 'Reizen en toerisme, vijftig jaar Wegenwacht' heet de tentoonstelling die dit weekeinde in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem begint. Hoe ontwikkelde het toerisme zich sinds de jaren dertig en welke rol had de Wegenwacht daarin? Open t/m 27 oktober, dagelijks 10-17 uur. Informatie: 026-357.6100.

UTRECHT: Tot en met 8 april worden in de Jaarbeurs in Utrecht vier consumentenbeurzen gehouden: de huishoud-woonbeurs Sfeer & Idee '96, Tuinwereld '96, Boot '96 en de The Great Outdoors '96, met sporten als parapente, deltawing, ijsklimmen en raften. Een combinatiekaart voor de vier beurzen kost 20 gulden. Open zat-zon 10-17 uur, ma 10-16 uur.

REISGIDSEN

MOTORRIJDER MIJDT

DE BLOESEMTIJD

Motorrijder en reisjournalist Hans Avontuur combineerde werk en hobby in de Motortoergids (Kosmos; ¿ 24,90), met achttien motortochten door Nederland en Vlaanderen van gemiddeld zo'n honderd kilometer lengte. Lang zat voor een dagtocht inclusief attractie en enkele terrasjes, waarvoor dan ook ruim suggesties worden gedaan. De summiere routekaartjes verwijzen naar ANWB-toeristenkaarten. Het gidsje is in een prettige, vlotte stijl geschreven en bevat veel anekdotes en details zonder lollig te worden. Tip: 'doe' het Gelders rivierengebied buiten de bloesemtijd. Veel rustiger, en net zo mooi. De meeste tochten verschenen eerder in Weekblad Motor.

* Bolivia (Gottmer; ¿ 34,90) is de nieuwste titel in de Dominicus Reeks. Samenstellers Jaap Sprey en Els Rensink woonden zelf geruime tijd in Zuid-Amerika, met name in het land dat 'in steeds sneller tempo ontwaakt uit het isolement waarin het bijna zo lang als het bestaat heeft verkeerd'.

* Vijf aanwinsten in de reeks Kosmos Basisgidsen die het vooral van praktische informatie moeten hebben: Bordeaux en Les Landes, Cycladen, Limousin en Berry, Venetië en Wales (Kosmos-Z & K; ¿ 15,95 per deeltje).

Daarnaast herintroduceert Kosmos de Wolters' mini-woordenboeken; ruim tienduizend begrippen voor op school en onderweg, vastgelegd in een nieuwe, stevige omslag. Naast de elf bestaande delen (van Deens tot Servo-Kroatisch) vormt Indonesisch de twaalfde titel (¿ 14,90 per stuk).

* Uitgeverij Elmar brengt drie nieuwe titels. Henk Filippo schrijft in de serie Reishandboeken over Chili (¿ 37,90). In de (vertaalde) Duncan Reisplanners behandelen Fiona Duncan en Peter Greene Midden-Italië en behandelt Julia Wilkinson Thailand (per stuk ¿ 39,90).

* Gastenkamer is een wat deftigere naam voor pension, of een vrije vertaling van Bed & Breakfast. De laatste jaren mag de gastenkamer zich in Nederland en België over een toenemende populariteit verheugen. Het leidde in 1995 tot een gids over Karaktervolle gastenkamers in België.

Nu is het Nederlandse equivalent verschenen: Karaktervolle gastenkamers in Nederland (Het Spectrum; ¿ 34,90), samengesteld door Hein van Beek en Nicolette van de Poll. Ingedeeld per provincie staan in de gids 106 adressen waarbij de samenstellers vooral letten op het karakter van het huis (kasteelhoeve, herenhuis, villa, appartement), op de omgeving, de ontvangst en het comfort. Sommige hebben een uitgebreide keuken, alle een rijk voorzien ontbijt. Eén gastenkamer per pagina, met kleurenfoto, routebeschrijving en uitvoerige informatie over de prijzen en wat per plekke mag en niet mag.

De uitgave was voor Het Spectrum aanleiding de gids met de Belgische gastenkamers nog eens in een 'Nederlandse' editie op de markt te brengen (ook ¿ 34,90).

* Hoe rijk Noord-Holland aan natuurgebieden is (ongeveer driehonderd), valt nog maar eens op wanneer ze in één boek zijn samengebracht, in de Natuurgids van Noord-Holland (Schuyt & Co; ¿ 29,50), geschreven door Frans Buissink. Aanleiding tot de uitbundig geïllustreerde en aantrekkelijk opgemaakte gids is het zestigjarig bestaan van de stichting Het Noordhollands Landschap. Niet alleen de terreinen van die stichting heeft Buissink verkend, maar ook met name die van de Vereniging Natuurmonumenten, het Goois Natuurreservaat, Staatsbosbeheer, het Noordhollands Waterleidingbedrijf en Gemeentewaterleidingen Amsterdam. Met topografische kaarten en veel kleurenfoto's.

* Met steeds de blik op waterlopen en oude spoorwegen maakte Ward van Loock vijftien fietstochten, die lusvormig door Zuid-België en Luxemburg gingen en varieerden van 35 tot 66 kilometer. Hij legde ze voor Lannoo's Dicht-bij-huis-gidsen vast in Fietsen langs Ardense en Luxemburgse rivieren (Tirion; ¿ 26,50).

* De Stichting Informatie Verre Reizen heeft drie van haar informatieve landenboekjes geheel herzien. Het zijn de uitgaven India (zesde druk), Egypte (vijfde) en Marokko (vierde druk). De gidsjes (¿ 12,50 per stuk) bevatten reisverhalen en achtergrondartikelen, plus een katern met toerisme-nieuws, praktische reisinformatie, een woorden- en een literatuurlijst. Informatie over de bestelwijze: 024-322.6461.

* De bestemmingen zijn negen gebieden en steden in Duitsland en acht in België. Jája Holisova vindt ze de moeite waard voor Een uurtje over de grens (Gottmer; ¿ 34,90). Het is een reisgids voor wie er een dagje of een weekeinde op uit wil, maar niet te veel kilometers wil maken. Suggesties: Münster, de noordelijke Eifel, Luik of de Vlaamse kust. Met plattegronden, veel tips voor eten, drinken en winkelen, beschrijvingen van musea en attracties.

KAARTEN & ATLASSEN

DIEP IN DE VOUW

VERDWENEN STEDEN

De markt voor grote prestigieuze atlassen is wel zo'n beetje verzadigd. Vandaar dat uitgeverij Kosmos wellicht heeft gedacht: dan zoeken we het in het kleine. Het resultaat is de Kosmos Pocket Wereldatlas (Kosmos Cartografie, ¿ 19,90), de Nederlandse bewerking van de Ultimate Pocket Atlas, een oorspronkelijke Britse uitgave van Dorling Kindersley.

Het gebonden atlasje doet zijn naam eer aan en past met gemak in de zak van broek of jas. De kaartjes zien er verzorgd uit, met heldere kleuren. Het register achterin bevat ongeveer achtduizend namen van plaatsen, bergen en rivieren. Bij het opzoeken moet men wel bedenken dat niet alle aardrijkskundige namen vanuit het Engels in het Nederlands zijn vertaald. Een minpunt is verder dat de kaartjes in het midden diep in de vouw verdwijnen en daarmee ook de plaatsen die net op die plek liggen.

Rest de vraag naar het nut van zo'n mini-atlas. De uitgever weet het zelf ook niet zo goed en komt niet verder dan de obligate opmerking dat de atlas 'uitermate geschikt (is) voor de reiziger, voor gebruik op school of kantoor of als naslagwerk thuis'. Met kaartjes op een schaal van 1 op 20 miljoen is dat een twijfelachtige claim.

TIPS & TRIPS

WAAR BRAVEHEART

WERD GEFILMD

De Britse filmindustrie bestaat honderd jaar (Cinema 100) en de Britse auto-industrie eveneens. Reden voor het Brits Toeristenbureau om in samenwerking met Vauxhall een kaart uit te geven waarop meer dan honderdtachtig filmlocaties in het Verenigd Koninkrijk staan, locaties die vaak toegankelijk zijn voor het publiek.

De kaart is actueel: Sense and Sensibility is er bijvoorbeeld op terug te vinden, gefilmd in met name Somerset, Devon en Wiltshire. Ook de meervoudige Oscar-winnaar Braveheart wordt vermeld: opgenomen in Glen Nevis. Tevens zijn bekende Engelse tv-series opgenomen als Keeping up Appearances, Inspector Morse en Blackadder. De Engelstalige kaart is gratis verkrijgbaar bij het Brits Toeristenbureau, 020-685.50.51.

* De kans bestaat dat de toegang tot het Colosseum in Rome binnenkort niet meer gratis is. Nu is de begane grond nog vrij toegankelijk; voor de verdiepingen moet worden betaald. Het plan om entreegeld te heffen komt van de hoofdinspecteur voor het cultuurhistorisch erfgoed in Rome. Hij denkt aan een bedrag van tienduizend lire (ruim elf gulden), waarmee de restauratiekas kan worden gespekt. Het 1800 jaar oude Colosseum staat al jaren op de - lange - lijst voor restauratie.

* Roken aan boord van nacht-pendelbussen was al verboden, maar vanaf november (het winterseizoen) geldt ook een verbod aan boord van alle bussen van ANVR-touroperators. De bustouroperators hebben een paar jaar op het verbod gebroed. De tijd is nu rijp, zegt G. Couvreur van het ANVR, de klanten vragen erom. 'De meeste passagiers zijn niet-rokers. Hun grootste wens is dat er in de bus niet wordt gerookt.'

Vrees om rokers voor het hoofd te stoten is er niet. Couvreur: 'Er worden voldoende stops gemaakt om buiten de bus even een sigaretje te kunnen opsteken.' Een uitzondering op het verbod is mogelijk voor speciale rokersreizen, wanneer de reisorganisatie en busondernemer van tevoren afspreken dat er wel mag worden gerookt.

Luchtvaartmaatschappij Finnair heeft op 90 procent van haar vluchten een rookverbod ingevoerd. Roken is nog wel toegestaan op de vluchten naar Spanje, Frankrijk, Griekenland, Turkije, de Arabische landen en Japan, omdat die traditioneel veel rokers bevatten. Zij krijgen nog een jaar uitstel: in 1997 worden ook die vluchten rookvrij.

* Met de 'eilandentram' vervoerde de voormalige Rotterdamse Tramweg Maatschappij vanaf begin deze eeuw passagiers en goederen over de Zuidhollandse en Zeeuwse eilanden. Na de watersnoodramp van 1953 verdwenen de stoom- en motortramdiensten een voor een. Een deel van het oude materieel is van de sloop gered en rijklaar gemaakt. Van april tot oktober kunnen ritten worden gemaakt vanaf de Tramremise op de Punt West, aan het begin van de Brouwersdam. Geplande data zijn 8 en 20 april, 11, 16 en 27 mei, elke woensdag in juli en augustus en 14 september. Vertrektijden: 13, 14.30 en 16 uur. Informatie: 0187-683.052.

* In juni wordt op de route tussen het Schotse Cairnryan en het Noordierse Larne een hoge-snelheidsferry geïntroduceerd, die voor het eerst de route in één uur aflegt. De ferry wordt voortgedreven door jetmotoren en bereikt een snelheid van 65 kilometer per uur. Aan boord is plaats voor zeshonderd passagiers en honderdzestig auto's. Het aantal afvaarten stijgt in juni van zes naar vijftien per dag.

TIJDSCHRIFTEN

MEEPRATEN OVER

ZUID-AFRIKA

'Het is nog maar enkele jaren geleden dat wij in onze kolommen het reizen naar Zuid-Afrika over de hekel haalden', schrijft de redactie van Amandla in een speciale reisuitgave, vervaardigd met het Komitee Zuidelijk Afrika. Maar wie wil de opbouw van de democratie nou niet met eigen ogen zien? Ook speelt mee dat het toerisme een economische pijler is.

Dus huldigt de redactie het motto: 'Je hoeft er niet geweest te zijn om te kunnen oordelen, maar je moet wel weten waarover je praat voor je afreist.' Een aantal elementen van het toerisme in Zuid-Afrika wordt - helaas soms oppervlakkig - beschreven. Ben je er veilig? Is het ecotoerisme in de haak? Profiteert de arme bevolking ook? De reisspecial is te bestellen op 020-623.22.29.

* In het jongste nummer van Zeilen een fraai posthuum voor zeezeiler en reisschrijver Tristan

Jones uit Wales, die eind vorig jaar op het Thaise eiland Phuket op 71-jarige leeftijd overleed. Deze zeebonk, avonturier, verhalenverteller was er een van de oude stempel: hij legde al zeilend meer dan 345 duizend zeemijl af - de afstand maan-aarde - en schreef boeken met prachttitels als The Incredible Voyage, One Hand for Yourself, One for the Ship en Adrift, Ice!

Bij zeilen (en erover schrijven) bleef het trouwens niet: Jones was vooral bekend vanwege het nastreven van bizarre records. Zo vestigde hij in de jaren zestig het wereldrecord 'verticaal zeilen': een reis die hem bracht van de Dode Zee (394 meter onder de zeespiegel) tot in het Zuidamerikaanse Titicacameer, op bijna vijfduizend meter boven zeeniveau. De zeilboot moest regelmatig over land achterop een grote vrachtauto, soms rolt Jones het vaartuig ook over boomstammen verder. Fitzcarraldo in het echt. De martelingen in de jungle zijn zo zwaar dat de zeebonk later verzucht: 'Zelfs nu kan ik nog maar moeilijk in de buurt van een groene plant zitten.'

EVENEMENTEN

EINDHOVEN: Stichting REISbeWIJS houdt 12 april een voorlichtingsavond over reizen naar Oezbekistan en Kirgizië. Veel praktische reisinformatie en informatie over cultuur en politiek. 19.30 uur, gebouw Academisch Genootschap, Parklaan 93, Eindhoven. Informatie 040-244.30.63.

ROTTERDAM: Museum Schepen uit Verre Landen in de Rotterdamse Wijnhaven houdt van 11 t/m 14 april een reizigersmarkt. Een greep uit het aanbod: lezingen over exotische reizen, medische informatie, een reizigers-meetingpoint, een verhalenverteller voor kinderen en een sprookjesreis die ter plekke valt te maken. Open don-vrij 18.30-22 uur, zat-zon 12-17 uur. Informatie: 010-413.8351.

DEN HELDER: Het Käthe Kruse Poppenmuseum in Den Helder exposeert t/m 11 mei een verzameling eierdopjes. Open don-zat 14-17 uur, beide paasdagen 11-17 uur. Informatie: 0223-616.704.

VEENDAM: Het Verzamelmuseum in Veendam heeft sinds kort een nieuwe expositieruimte met een collectie geluidsdragers- en weergevers uit vroeger dagen. Open ma-vrij 9.30-16 uur, zat-zon 12-16 uur.

AMSTERDAM: Langs de Oostelijke Handelskade in Amsterdam houdt de Koninklijke Marine op 12, 13 en 14 april de Vlootdagen Amsterdam. Inlichtingen 0223-656.986/657.051.

MUIDEN: Het forteiland Pampus, voor de kust van Muiden, is tot 31 oktober open voor publiek. Er zijn veerdiensten vanuit Muiden, Amsterdam en Almere. Ook per eigen boot is Pampus toegankelijk. Toegang met eigen vervoer is 5,50 gulden. Nadere informatie bij de Stichting Pampus: 0294-262.326.

TERHIJDEN: Het Centrum Wolvenopvang Nederland houdt 14 april open dag. Er wordt informatie gegeven over de wolvenopvang in Nederland en de bescherming van wolven in Europa. Open 10-16 uur, informatie: 0162-437.822.

VELSEN-ZUID: Van 12 tot en met 16 mei vindt op landgoed Beeckestein in Velsen-Zuid de 'Home and Garden Fair' plaats met de nieuwste snufjes voor huis en tuin, modeltuinen en bijzondere tuinmeubelen. Open zon 11-21 uur, ma-woe 10-21 uur, do 10-18 uur.

HAREN: Het 'Verborgen rijk van Ming' in de Hortus in Haren bestaat een jaar: daarom wordt tot en met 2 juni een Chinees lampionnenfestival gehouden. De tuin is een historisch en botanisch nauwgezette replica van een Chinese tuin uit de zestiende-eeuwse Ming-dynastie. Open di-vrij 9-22 uur, zat-zon 9-17 uur.

LAUWERSOOG: Na een grondige restauratie heeft het recreatie- en educatiecentrum Expozee in Lauwersoog een nieuwe expositie ingericht over het Wadden- en Lauwersmeergebied. Thema: 'Op de grens van zilt en zoet'. Open dagelijks van 11-17 uur, vanaf mei 10-17 uur.

ZUTPHEN: De Warnsveldse Overtuin is dit jaar twee weekeinden open voor publiek: op 13-14 april en 11-12 mei. De tuin is dan toegankelijk van 10 tot 17 uur.

De honderdvijftig jaar oude overtuin van één hectare groot is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Behalve de tuin zijn ook de negentiende-eeuwse kostschoolkamertjes in Huis Welgelegen te bezichtigen.

Meer over