BAGAGE

In Nog verder van huis - Verhalen vol vakantiepech, samengesteld door Annelies Jorna (Goossens-Elmar; ¿ 19,90), voldoen lang niet alle verhalen aan de subtitel....

REISBOEKEN

LEEDVERMAAK IN HET CANAL DU MIDI

Uitgesproken vakantie-ellende beleeft Lévi Weemoedt bij een motorboottocht door de sluizen van het Canal du Midi. Ook bij F.B. Hotz valt in Vakantie weinig plezier te beleven behalve leedvermaak: twee echtparen met ieder een klein kind doen in een bungalowtje net alsof ze zich geweldig vermaken. Samenstelster Annelies Jorna beschrijft in dezelfde melancholieke sfeer de vakantie van een moeder en twee teeners op een Waddeneiland; ook daar word je niet echt vrolijk van. Andere (zeer uiteenlopende) bijdragen zijn van Remco Campert, Zhang Jie, Mensje van Keulen, Margriet de Moor, Alice Munro, Françoise Sagan en Elizabeth Taylor.

REISGIDSEN

UITBREIDING REEKS OVER EILANDEN

Uitgeverij Elmar lanceerde onlangs een nieuwe serie reisgidsen: Polyglott Eilandgidsen, vertaald uit het Duits, per stuk ¿ 14,50. Elk deeltje bestaat uit 96 pagina's, met informatie over flora en fauna, historie en bezienswaardigheden van een eiland. Ook is een aantal routes opgenomen, voorzien van duidelijke kaartjes en kleurenfoto's. Apart aandracht krijgen de hoofdsteden. De eerste zes eilanden hebben nu gezelschap gekregen van Cuba, Madeira, Malta, Sicilië, Tenerife en IJsland.

* Wie vakantiedagen wil doorbrengen in een herenhuis, klooster, boerderij of woonboot, kan terecht in Gids voor karaktervolle gastenkamers in België, Luxemburg en Nederland (Het Spectrum; ¿ 39,90). De gids telt 230 adressen, met kleurenfoto's en uitvoerige informatie. In prijs variëren de gastenkamers van 35 tot 125 gulden per persoon.

* Streetlife noemt Kosmos een nieuwe serie stadsgidsen, omdat die de reiziger meeneemt 'in een zoektocht naar de soul van de stad en het echte leven in de straat'. De journalisten Jos Boender en Jos Frijters mijden in New York en Londen (per deeltje ¿ 24,90) de platgetreden toeristenpaden en volgen 'het ritme van de stad'. Voor wie het echte New York en het echte Londen wil leren kennen, vindt de uitgever.

Voor kampeerliefhebbers liet Kosmos honderd kleinschalige en idyllische campings op een rijtje zetten in Rustiek kamperen in Duitsland (¿ 24,90). Geactualiseerd werden de overzichten van rustieke kampeerplaatsen in de Benelux en Frankrijk (eveneens per deel ¿ 24,90).

* In Tips voor weekendtrips (Mingus; ¿ 25,-) doen de samenstelsters Monique Overbeeke en Ghislaine de Rooij ook België (Antwerpen, Brugge, Brussel, Dinant, Luik), Luxemburg, Frankrijk (Lille) en Duitsland (Keulen, Münster, Trier) aan. Voor Nederland tippen ze Amsterdam, Breda, Groningen, Maastricht en Rotterdam. Met tips over winkelen, eten, drinken en logeren

* Ruim vijfhonderd pagina's telt een door Grieken samengestelde, in het Engels vertaalde gids over Unexplored Crete (Road Editions; ¿ 47,50). Een stortvloed van informatie, die ons binnenkort in dezelfde serie ook nog te wachten staat over de Peloponnesos, Centraal- en Noord-Griekenland. Ook is een reisgids voor motorrijders over Griekenland in de maak.

TIPS & TRIPS

KUIEREN DOOR HET OVERIJSSELSE

Een Kuierroute is 'een wandelroute die naast een schitterende tocht informatie biedt over de ontstaansgeschiedenis van het gebied waarin gelopen wordt'. Sinds kort telt het Salland acht van dergelijke kuierroutes, elk rond de twintig kilometer lang. De Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen stelde ze op verzoek van de Recreatiegemeenschap Salland samen. De acht Sallandse tochten maken deel uit van een serie van in totaal achttien Overijsselse kuierroutes. Iedere route is uitvoerig vastgelegd in een handzaam boekje, dat tal van wetenswaardigheden bevat over de streek. Voor zes gulden per stuk te koop bij het Overijssels Bureau voor Toerisme (0546-81.87.67) of bij de plaatselijke VVV.

* Lekker lang, maar het seizoen is kort. . . heet de folder die de regio-VVV Kempen & Peel presenteert naar aanleiding van het nieuwe aspergeseizoen. De inhoud bestaat uit 22 restaurants plus twee fietsroutes (ongeveer 25 kilometer per tocht). Gratis verkrijgbaar bij de VVV's in Peel en Kempen.

* Op Hemelvaartsdag (8 mei) is het Stoomtreindag. De meeste museumlijnen, georganiseerd in de vereniging Stoom op het Spoor, pakken dan uit met speciale activiteiten. Zo maakt de Stoomtram Hoorn-Medemblik het verleden levend door een groep, gekleed als in het jaar 1926, te laten meereizen. De Stoomtrein Goes-Borsele, de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in Apeldoorn en de Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen hebben een intensieve dienstregeling met veel wisselende treinen.

Samen met Railmagazine geeft Stoom op het Spoor de folder Railmusea in Nederland 1997 uit, waarin alle dienstregelingen staan. Gratis af te halen bij NS-stations, ANWB en de museumlijnen.

* Nederland Molenland heet de toeristenkrant van de vereniging De Hollandsche Molen. De krant werd vorige week officieel gepresenteerd, tegelijk met het startsein van het project Nederland-Molenland. Via dit project wil de vereniging zoveel mogelijk duidelijk maken wat molens het Nederlandse publiek te bieden hebben. In de krant staan talloze activiteiten in en rond molens. Gratis te verkrijgen bij VVV, bibliotheken, ANWB en de molens zelf.

* Sinds 30 april kent Nederland voor kinderen tot negen jaar een nieuw speelpark: Het Land van Jan Klaassen, in het Gelderse Braamt. Het speel- en vermaakmateriaal bestaat uit duwkarren, fietsjes, een uitvergroot ganzenbord, lachspiegels, een doolhof, Kabouterstad, het nostalgische Jan Klaassendorp, een poppentheater en een overdekte speelplaats. Deze maand kent het park tal van themadagen, zoals Zeeroversdag (5 mei), Dauwtrappen (8 mei), Panorama van Mesdag (9 mei) en Schatzoeken (11 mei). Dagelijks open 10-17 uur; informatie 0314-68.47.77.

EVENEMENTEN

APELOORN: Kinderen en de Tweede Wereldoorlog is het thema van Op eigen wijze (tot 26 mei) in het Historisch Museum Apeldoorn. Leerlingen van basisscholen geven via foto's, gedichten, video e.d. hun visie op de oorlog. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

NIJMEGEN: Op zondag 4 mei is van 11 tot 16 uur op het sportcentrum van de Katholieke Universiteit Nijmegen een informatiedag voor natuur- en wandelliefhebbers. Naast aandacht voor fiets- en wandelmogelijkheden is er informatie over avontuurlijke rondreizen, tenten, kaartlezen en het kompas.

AMERSFOORT: Iedere zaterdag in mei start om 8 uur in het Dierenpark Amersfoort de ontbijtshow, een rondwandeling door het dierenpark waarbij de gids de ontwakende dieren ontbijt geeft. Reserveren 033-461.66.58.

OOSTKAPELLE: Op dinsdag 6 mei is er een fietstocht onder begeleiding langs de landgoederen in de Manteling, en op 7 mei is er een lentewandeling door het waterwingebied Oranjezon. Beide excursies beginnen om 13.30 uur met een dia-presentatie in Toeristisch Centrum De Oranjezon, Schoolstraat, Oostkapelle.

OOST-KNOLLENDAM: De Zaanse VVV houdt op dinsdag 6 en vrijdag 9 mei een rondvaart voor kinderen van vier tot en met acht jaar, met een bezoek aan het poppentheater in Oost-Knollendam. Vertrek 13.30 uur vanaf de Zaanse Schans, retour 16.45 uur; kosten achttien gulden p.p. Reserveren 075-616.22.21.

SCHEVENINGEN: Op het strand van Scheveningen vindt van 3 tot en met 10 mei het Scheveningen Sand Sculpture Festival plaats. Thema is dit jaar een koninklijke wereld. Begin van de bouw zaterdag 3 mei om 10 uur. De kastelen zijn tot en met 1 juni te zien.

AMSTERDAM: Iedereen tussen 6 en 16 jaar kan op zondag 4 en vrijdag 9 mei tussen 10.30 en 15.30 uur circus spelen tijdens de thema-circusdoedag in theater de Elleboog in Amsterdam. Kosten vijftien gulden p.p.; reserveren 020-626.93.70.

HAARLEM: Naar aanleiding van de tentoonstelling Het Boeket houdt het Frans Halsmuseum in Haarlem op 7 en 9 mei een doemiddag voor kinderen van zeven tot en met elf jaar. Na een rondleiding kunnen ze zelf een bloemenvaas van karton maken. Kosten tien gulden p.p.; reserveren 023-516.42.56.

DELFT: Het Delftse Legermuseum is op 5 mei vanaf 13 uur gratis toegankelijk. Op de binnenplaats staan jeeps uit de Tweede Wereldoorlog; de bemanning draagt de originele kleding.

DEVENTER: Stadswijk het Bergkwartier in Deventer is op donderdag 8 mei omgetoverd tot een een middeleeuwse stad. Van 11 tot 17 uur herleeft het dagelijks leven uit de dertiende eeuw.

URK: Traditiegetrouw worden de Urker Visserijdagen rond Hemelvaart gehouden. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 mei van 10 tot 18 uur is op de havenkade een vakbeurs voor visserijbedrijven. In de visafslag zijn rondleidingen. Verder zijn er demonstraties van visfileren en een vlootschouw.

BREDA: Het Turfschip in Breda herbergt zaterdag 3 en zondag 4 mei een Oldtimerbeurs, waar naast oldtimers diverse motoren, onderdelen, boeken en automobilia te zien zijn. Open 10-17 uur.

DWINGELOO: Staatsbosbeheer houdt op donderdag 8 mei in het Dwingelderveld een 'groene loper' publieksdag. Vanaf 11 uur staan twee hoogwerkers opgesteld. Vanaf een hoogte van 36 meter kunnen bezoekers uitkijken over twee natuurontwikkelingsgebieden. Verder een groenmarkt en mogelijkheden om excursies in de omgeving te doen. Tot 17 uur. Informatie 0521-59.73.23.

APELDOORN: Op de Museum/fiets/treindag op 8 mei in Apeldoorn staat het Apeldoorns kanaal centraal. Vanaf 10 uur is in het Historisch Museum de tentoonstelling Over het water, het Apeldoorns kanaal. Vanaf het NS-station rijdt een stoomtrein naar Beekbergen of Loenen (de fiets kan mee in de trein). Daar begint een fietstocht langs en over het kanaal. Inlichtingen 055-522.16.80.

DOKKUM: In streekmuseum Admiraliteitshuis in Dokkum loopt tot en met 17 augustus Mede namens wederzijdse ouders: trouwen in Friesland in vroeger tijden. De nadruk ligt op de periode vanaf 1820. Open di-zat 10-17 uur; in juli en augustus ook zon 14-17 uur.

UTRECHT: De Dag van het aangespannen paard vindt zaterdag 3 mei plaats op de terreinen van de Faculteit der Diergeneeskunde in Utrecht. Van 8.30 uur tot 17.30 uur worden zeventien concoursrubrieken, een marathon en een koetsentocht gereden. Verder een markt met stands van o.a. ruitersportzaken, trailers, tuig- en rijtuigmakers.

LEIDEN: Carla Teune, technisch tuinbeheerder van de Leidse Hortus, geeft zondag 4 mei vanaf 11 uur tijdens een wandeling door de Hortus uitleg over tulpen en andere bolgewassen.

FLEVOLAND: De Stichting Nederzetting Flevoland houdt op zondag 4 mei haar jaarlijkse demonstratiedag. Vrijwilligers tonen de techniek van o.a. vuurmaken, manden vlechten en vuursteen bewerken. Open van 11 tot 16 uur; toegang gratis. De Bronstijd Nederzetting is in het Natuurpark Lelystad, bij Harderwijk.

DORDRECHT: Onder leiding van een VVV-gids is iedere dinsdag van mei tot en met september een stadswandeling door Dordrecht. Vertrek om 14 uur vanaf 't Hof; kosten zeven gulden. Informatie 078-613.28.00.

HEERENVEEN: In 1747 werd de Friese stadhouder Johan Carel Hendrik Friso uitgeroepen tot algemeen erfstadhouder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ter herdenking is in Museum Willem van Haren in Heerenveen Statig op reis. De expositie geeft een beeld van de reizen van de Friese stadhouders in de zeventiende en achttiende eeuw. Van 4 mei tot en met 6 juli; di-vrij 10-17 uur, zat-zon 14-17 uur.

Meer over