BAGAGE

Op pad in de stad heet het boekje dat Toerisme & Recreatie AVN samen met IVN Vereniging voor Natuur en Milieueducatie in een oplage van vijftigduizend exemplaren uitgeeft....

REISGIDSEN

OP PAD IN EN OM

DERTIEN STEDEN

De dertien steden zijn Den Bosch, Emmen, Enkhuizen, Goes, Groningen, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Sittard, Utrecht, Workum en Zwolle. Het gidsje is, zolang de voorraad strekt, vanaf eind september gratis af te halen bij VVV- en ANWB-kantoren.

* Voor het eerst in de Dominicus Reeks: Dordogne/Lot (Gottmer; ¿ 32,90), geschreven door geograaf Ronnie Rokebrand. Met de landstreken Berry, Limousin, Périgord en Quercy.

TIPS & TRIPS

MINDER BUSSEN

NAAR SPANJE

De reisbureaus verwachten het zomerseizoen met een redelijk resultaat af te sluiten. De grote achterstand van begin dit jaar in vakantieboekingen is volgens de meest recente cijfers van brancheorganisatie ANVR ingelopen. Zij namen met 1 procent toe ten opzichte van vorig jaar. De komende twee maanden zet die stijging door tot 2 à 3 procent, hoopt de ANVR. Het aantal reizen in 1995 evenaarde het topjaar 1994.

De vakantieganger boekt zijn reis volgens de ANVR steeds later in het seizoen. Het aanvankelijk achterblijven van boekingen is geen centenkwestie. 'Er is geld genoeg. De consument wilde mogelijk afwachten hoe de zomer in eigen land zou uitvallen', vermoedt een ANVR-woordvoerder.

Busreizen doen het nog steeds niet goed. Weliswaar trok het aantal boekingen de afgelopen maanden iets aan, maar de achterstand ten opzichte van vorig jaar is nog altijd 16 procent. De pendelreizen per bus naar Spanje zijn met een kwart gekelderd.

Bij de vliegreizen waren vooral Turkije, Tunesië en Groot-Brittannië in trek, evenals bestemmingen buiten Europa. De groei in het aantal autoreizen zet door. Groot-Brittannië is ook hier uitschieter, met een verdubbeling.

* Met ingang van 1 oktober voert Zwitserland een nationale museumpas in die gratis toegang biedt tot de permanente collectie van 180 musea. In de stichting die de pas uitgeeft, zijn Zwitserland Toerisme, het ministerie voor Cultuurzaken en de Zwitserse Museumvereniging vertegenwoordigd. De pas zal te koop zijn bij alle deelnemende musea, de VVV's en Ticket Corners. Te kiezen valt uit een maand- of jaarpas (foto verplicht), voor respectievelijk dertig en negentig Zwitserse franc. Ook zijn er Pluskaarten, waarvan de houder gratis maximaal vijf kinderen tot zestien jaar kan meenemen.

* Vanaf 23 september is het oude torengebouw van het Marinemuseum in Den Helder tijdelijk voor het publiek gesloten. De oorzaak is een ingrijpende renovatie die zeker tot 1 maart 1977 zal duren. Nieuwbouw en de onderzeeboot Tonijn blijven toegankelijk voor een gereduceerde prijs.

* Voor het eerst brengen de VVV Vakantie-BoekingsCentrales een brochure VVV-Vakantie Winter '96-'97 in Nederland op de markt. In die brochure zijn een groot aantal bungalowparken en hotels voor een winterverblijf opgenomen, van groot- tot kleinschalig, in de stad en op het platteland. Gratis verkrijgbaar bij VVV en ANWB.

TIJDSCHRIFTEN

KANOSPORT GROEIT

NIET VERDER

De spectaculaire groei in de kanosport is over zijn hoogtepunt heen. In de jaren tachtig steeg de kanoverkoop en kwamen er steeds meer verhuurbedrijven en kano-organisaties.

De markt lijkt echter nu verzadigd met zo'n 150 duizend kano's in Nederland, volgens het tijdschrift Recreatie & Toerisme, hoewel exacte cijfers ontbreken.

Met name op de Linge werd het steeds drukker wat leidde tot spanningen tussen kanovaarders, riviervissers, sportvissers, botenbezitters en natuurbeschermers. Op hoogtijdagen varen er vier- à vijfhonderd kano's tussen Geldermalsen en Leerdam.

EVENEMENTEN

EINDHOVEN: REISbeWIJS houdt 13 september om 19.30 uur in het Academisch Genootschap in Eindhoven een informatie-avond over Tanzania.

HAARLEMMERMEER: Morgen zijn tijdens de Gemalendag in de Haarlemmermeer het Museum de Cruquius, het Stoomgemaal Halfweg, het Gemaal de Lynden en het Historisch Museum Haarlemmermeer geopend. Historische bussen onderhouden een pendeldienst tussen de locaties. Informatie 023-563.33.90.

NIJMEGEN: In het Nijmeegse Kolpinghuis wordt vandaag tussen 10 en 16 uur een Cactus- en Vetplantentenmarkt gehouden. Naast de planten is er ook een aanbod van kweekbenodigdheden en boeken.

SPAKENBURG: De folkloristische Visserijdag, vandaag in Spakenburg, toont o.a. traditioneel opgetuigde vissersschepen, zalmschouwen en oude ambachten. Van 10 tot 16 uur.

UTRECHT: De jaarlijkse verkoopdag van rotsplanten is vandaag tussen 10 en 16 uur in de Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht.

AMERSFOORT: In de Amersfoortse binnenstad zijn vandaag en morgen vanaf 11 uur de Kei

stadfeesten. Traditiegetrouw staat de weddenschap van Everard Meyster (het trekken van de kei) centraal. Ook zijn er demonstraties van zwaardvechten en riddergevechten.

AMSTERDAM: Greenpeace heeft een tentoonstelling ingericht over walvissen die duidelijk maakt waarom het zich sterk maakt voor het behoud van dat dier. De expositie bevat o.a. een replica op ware grootte van een potvis en een bultrug.

De tentoonstelling is in een drijvende tent in het Oosterdok bij het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Tot en met 30 december; di-zat 10-17 uur, zon 12-17 uur.

BAARN: In kasteel Groenveld in Baarn vergelijken morgen een boswachter van Staatsbosbeheer en een van Natuurmonumenten hun werk. Wat is het verschil in beleid tussen deze organisaties en wat voor gevolg heeft dat voor de natuur? Aanvang 11 uur. Informatie 035-542.11.43.

LANDELIJK: Morgen start de Nationale Skisport Week. De hele maand september organiseren kunstskibanen, alpineclubs en

langlaufverenigingen onder het motto Geen sneeuw, wel wintersport tal van activiteiten. Informatie 06-21.21.06.

UTRECHT: In het Utrechtse Waterleidingmuseum loopt tussen 14 september en 10 november de tentoonstelling Het voormalig predikherenklooster, met de resultaten van archeologisch en bouwhistorisch onderzoek naar dit voormalig kloostercomplex. Open di-vrij en zon 13.30-17 uur, zat 11-16 uur.

AMSTERDAM: Bezoekers van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en van de Greenpeace-tentoonstelling over walvissen kunnen dit weekeinde gratis over het IJ meevaren met het stoomschip Christiaan Brunings. Tijdens de vaart is de machinekamer te bezichtigen. Informatie 020-523.22.22.

AMSTERDAM: In september betalen volwassen bezoekers van Artis Amsterdam dertien gulden, kinderen van 4 t/m 9 jaar 8,50. Kinderen tot vier jaar kunnen gratis naar binnen. Op 11 september houdt het Geologisch Museum een Determineerdag waarbij bezoekers hun eigen steen of fossiel kunnen laten onderzoeken. Openingstijden dagelijks 9-17 uur.

TILBURG: Op 13, 14 en 15 september is Tilburg Wijnstad, met in de binnenstad wijntunnels, een cascadeproeverij, culinaire specialiteiten en levende muziek. Vrij 18-24 uur, zat 15-24, zon 12-24.

BAARN: Tussen 14 en 22 september houdt kasteel Groeneveld in Baarn de jaarlijkse expositie Bloemkunst - afscheid van de zomer. Tal van beeldende kunstenaars en bloembinders werken hier aan mee. Dagelijks 10-17 uur.

Meer over