BAGAGE

De vakantiebestemmingen waarvan Nederlanders dromen, zijn vaak niet de plaatsen waar ze werkelijk naartoe gaan. Die conclusie valt te trekken uit een onderzoek van de Bredase Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer onder ruim vijfhonderd mensen....

TIPS & TRIPS

DROOMVAKANTIES EN DE WERKELIJKHEID

Tijdens hun droomvakantie spelen de meeste ondervraagden op zekerheid. Ze prefereren Engelstalige landen met goede voorzieningen, zoals Noord-Amerika en Australië/Nieuw-Zeeland (opvallend vaak wordt 'rondtrekken met een camper' genoemd) of naar Indonesië (liever een georganiseerde rondreis). De droomvakantie is vooral een actieve vakantie, met dien verstande dat wandelen, fietsen of zwemmen in de natuur door velen ook als actief wordt beschouwd.

* Wie verzot is op kaas, kan bij het Nederlands Zuivelbureau (070-395.33.95) gratis de brochure De kaasboerderij verkrijgen waarin de adressen van 93 boerderijen zijn opgenomen. De meeste bedrijven liggen in Zuid-Holland en Utrecht.

* De Utrechtse Heuvelrug - grofweg tussen Hilversum en Rhenen - is populair bij wandelaars. Om te verhoeden dat zij met de auto naar het natuurgebied komen, maakten de Stichtse Milieufederatie en vervoersbedrijf Midnet een brochure met alle gemarkeerde wandelroutes die goed bereikbaar zijn met buslijnen van Midnet. De brochure bevat ook informatie over uit- en opstaphaltes, vertrektijden van bussen en routebeschrijving van de haltes naar de wandelroutes. Ze is gratis verkrijgbaar bij ANWB- en VVV-kantoren in het gebied, bij Midnet op de busstations van Utrecht en Wageningen en de klantenservice van Midnet (06-022.79.07, gratis).

* Aan de hand van bodemvondsten verhaalt het nieuwe museum Het huis van de Aarde in Den Oever (Havenstraat 18a, 027-51.11.91) over de ontstaansgeschiedenis van de kop van Noord-Holland. Er zijn zaken te zien als zwerfstenen, boorkernen, mammoetbotten en archeologische voorwerpen. Speciale aandacht is er voor de muskus-os, die tijdens de laatste ijstijd in de regio leefde.

Het museum voor regionale geologie en archeologie is tot eind oktober open voor publiek, di-zon 13-17 uur, 's winters za-zo 13-17 uur. Dit jaar geldt een aangepaste entreeprijs (volwassenen ¿ 3,50, kinderen ¿ 2,50, groepen boven vijftien man ¿ 2,50 per persoon). Wanneer in 1997 de tentoonstelling is uitgebreid met interactieve onderdelen, wordt de entree ¿ 4,50.

* Onder het motto 'Op pedalen langs de gemalen' hebben vijf Noordhollandse waterschappen en de Stichting Kunst en Cultuur vier fietsroutes langs gemalen uitgezet. De tochten lopen door de Schermer, Zijpe/Wieringerwaard, de Zeevang en over Texel. Voor één gulden zijn de routes te koop bij de VVV.

* Kerken kijken kan tot en met 14 september in Utrecht, waar in zowel de stad als de provincie tal van historische kerken zijn opengesteld. Het programma staat in een folder die gratis te krijgen is bij VVV's en bibliotheken in de provincie. De VVV's in Utrecht, Soest, Woerden en Zeist hebben ook routes van rondwandelingen of fietstochten langs kerken.

* In de Biesbosch zijn de komende maanden verschillende dagtochten uitgezet. Op 7 en 14 juli, 11, 18 en 25 augustus en 20 oktober zijn er boottochten voor aquarellisten die inspiratie zoeken in de natuur. Ze worden begeleid door een beeldend kunstenaar. Kosten 25 gulden (deelnemers moeten materiaal en lunch meenemen).

Vanaf 7 juli t/m 25 augustus staan elke donderdag en zondag natuurzwerftochten met een open rietaak gepland onder leiding van Biesboschgidsen. De tocht duurt van 10.30 tot 16 uur, de kosten zijn 20 gulden voor volwassenen en 15 gulden voor kinderen.

Ook zijn er kanotochten; lange op 23 juli en 20 augustus (respectievelijk 35 en 20 gulden) en korte op 9 juli en 6 augustus (30 en 20 gulden). Reserveringen zijn voor alle tochten nodig: Biesboschcentrum, 0162-682.233 (di-zo 10-17 uur).

* Bezoekers van Safari Beekse Bergen (bij Hilvarenbeek) kunnen sinds vandaag het park te voet bezoeken, zodat ze de dieren ook horen en ruiken. Daartoe is vier kilometer wandelpad aangelegd, dat nieuwe panorama's en uitkijkpunten aandoet en plaatsen waar uitleg wordt gegeven. Het pad is geschikt voor mindervaliden, rolstoelers en kinderen. Gemotoriseerd bezoek is nog steeds mogelijk: met eigen of gehuurde auto of met een bus van het safaripark. Er vaart ook een boot. Meer informatie: 013-536.00.35.

* 'Stadswandelingen en bustochten op, achter, in, met, door, voor en rond Brussel' worden in juli en augustus gehouden. Lunchwandelingen op vrijdagmiddag en -avond en zondagmiddag in juli en augustus; een 'schemertoer' per bus op vrijdag 23 augustus en Art Nouveau- en Art Deco-busritten op zaterdagen in juli en augustus. Meer informatie bij 'Brukselbinnenstebuiten', Oude Graanmarkt 16 bus 1, 1000-Brussel. Naam en adres inspreken op het antwoordapparaat kan ook: 00-32-2.511.78.83.

REISBOEKEN

LIEF EN LEEDVERMAAK OP VAKANTIE

De titel Het anti-vakantieboek (Kwadraat; ¿ 24,90) zet even op het verkeerde been. Weliswaar verzamelde journalist Cees van Hoore een aantal vakantie-anekdotes die menige vakantieganger afschrikken en menige thuisblijver vol leedvermaak doen schieten, maar ook verwerkt hij in de verhaaltjes veel van zijn eigen lief en leed. Het zijn meermalen columns die binnen de familiekring blijven hangen, melancholiek van toon, maar dank zij de humor niet sentimenteel. Dat ook in die verhalen vaak wordt gereisd, rechtvaardigt toch weer min of meer de titel.

REISGIDSEN

EERLIJK GEZEGD VALT ER WEINIG TE ZIEN

Nieuw bij Trotter, de reeks 'gidsen voor de wereldreiziger': Zuid-Spanje/Andalusië (Tirion; ¿ 24,50) en Engeland/Wales ¿ 29,50). Hun kenmerk is eerlijkheid. Over het Engelse Paignton: 'Wat is er te zien? Niet veel, eerlijk gezegd. . .'

* Rustiek kamperen in de Benelux, samengesteld door Gerard Harmans, bevat honderd kampeerterreinen waar rust, ruimte en gastvrijheid overheersen. Uitvoerige beschrijvingen van terrein en omgeving (Kosmos; ¿ 24,90).

* Geheel herzien: drie reisgidsen voor wijn- en fijnproevers, geschreven door Hubrecht Duijker. De gebieden zijn Bourgogne, Elzas en Bordeaux, met veel smakelijke kleurenfoto's (Het Spectrum; ¿ 34,90 per stuk).

* Een exotisch land met eindeloze stranden, oude steden en een weelderige natuur; geen wonder dat deze nieuwe reisbestemming stevig in opkomst is. Voor Odyssee schreef Kees van Galen er het Handboek Vietnam over (Babylon-de Geus; ¿ 45).

EVENEMENTEN

AMERSFOORT: De strip Jan, Jans en de kinderen van tekenaar Jan Kruis bestaat vijfentwintig jaar. De ontstaansgeschiedenis van deze strip is te zien in museum Flehite in Amersfoort, net als ander werk van Jan Kruis zoals portretten en reclametekeningen. T/m 15 september. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

NIJMEGEN: Het Nijmeegs Museum Commanderie van Sint Jan besteedt met een historische thematentoonstelling aandacht aan de wezenzorg in Nijmegen vanaf de zestiende eeuw. T/m 1 september. Open ma-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

HARDERWIJK: De hobby's van bekende Nederlanders in het Veluws Museum in Harderwijk toont wat Koos Alberts, Michiel Kerbosch, Henk Westbroek, Erik de Zwart en Piet Veerman zoal verzamelen. Ook zijn er schilderijen te zien van Carry Tefsen en Herman Brood. T/m 28 september. Ma-vrij 10-17 uur, zat 13-16 uur.

DELFT: Het legermuseum in Delft heeft in de zomervakantie (tot 30 augustus) een speurtocht voor kinderen uitgezet langs de tentoonstelling Legioen met natte voeten, het Romeinse leger in Nederland. Daarnaast is er iedere woensdag van 11 tot 16 uur knutselen voor kinderen. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

DEVENTER: Burgers, ga toch fietsen is de titel van de tentoonstelling in Museum de Waag in Deventer over de in 1869 opgerichte Eerste Nederlandsche Rijwielfabriek Henricus Burgers. Getoond worden historische fietsen, emaille reclameborden en fietsclubvaandels. T/m 29 september; open di-zat 10-17 uur, zon 14-17 uur.

AMSTERDAM: In de galerie van het Tropenmuseum in Amsterdam loopt t/m 29 september de foto-expositie De winnaars, een ander beeld van de Afrikaanse vrouw van de Kameroense fotografe Angèle Etoundi Essamba. Open ma-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

OSS: De tentoonstelling Markante momenten uit de geschiedenis van Oss en omgeving in Museum Jan Cunen in Oss gaat terug tot de vroege ijstijd. T/m 22 september, di-zat 12.30-16.30 uur. Een fietsroute voert langs de vindplaatsen van de voorwerpen in het museum. Informatie 0412-629.328.

BURGH-HAAMSTEDE: Museum De Burghse Schoole in Burgh-Haamstede verzorgt vanaf 6 juli op zes achtereenvolgende dinsdagen theaterrondleidingen langs historische plekken in de stad. Start om 19 uur bij het museum. Reserveren 0111-651.529.

LEIDEN: Van 11 t/m 14 juli is in de Oranjerie van de Leidse Hortus een Ikebana-tentoonstelling. Open 11 juli 17-21 uur, 12 t/m 14 juli 10-17 uur.

DALFSEN: Jan Klaassen past op is een poppenkastvoorstelling voor kinderen van vier tot acht jaar die t/m 19 augustus iedere maandag om 14 uur gespeeld wordt in het Poppenspe(e)lmuseum in Dalfsen. Reserveren 0529-431.569.

LIEMPDE: Tot en met 14 juli wordt op landgoed Velder in Liempde Bloem en Tuin '96 gehouden. Er zijn bloemenshow's, modeltuinen, lezingen en demonstraties van bloemschikken en het aanleggen van vijvers. Open dagelijks 10-23 uur, 14 juli 10-18 uur. Informatie: 040-283.12.31.

ENKHUIZEN: In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is t/m 18 juli het hele proces van schelpkalkbranden te volgen: van de aanvoer van schelpen, het stoken in de oven tot het blussen in het leshuis. Dagelijks 10-17 uur.

APPELTERN: Dit weekeinde worden in de informatietuinen Appeltern de Nationale Hoveniersdagen gehouden, met informatie over snoeien, bestraten, vijveraanleg en bemesting. Open 10-17 uur.

APELDOORN: Paleis Het Loo toont t/m 14 juli nog de Nationale Lathyrus Tentoonstelling. Open di-zat 10-17 uur.

NAARDEN: In het Comenius Museum in Naarden is van 13 juli t/m 18 augustus een schoolklas uit de zeventiende eeuw gereconstrueerd. De mogelijkheid bestaat een half uur les te krijgen in lezen, schoonschrijven en rekenen. Open di-zat 10-17 uur, zo 12-17 uur.

Meer over