BAGAGE

De oorspronkelijke tekst komt uit Frankrijk, dus mag aangenomen worden dat Met de kids naar Frankrijk (Kosmos; ¿ 24,90) betrouwbaar is....

REISGIDSEN

MET DE KIDS NAAR FRANKRIJK

* Voor het eerst opgenomen in de Insight Guides: Gambia en Senegal (Cambium; 45 gulden). Een team van specialisten verdiepte zich in de twee Westafrikaanse staatjes, die op zes uur vliegen van Amsterdam liggen. 'Enerzijds is het gebied exotisch, tegelijkertijd is het een praktische vakantiebestemming, gemakkelijk bereikbaar voor vakantiegangers die lekker willen luieren in een hangmat tussen twee palmen'.

* De kleurrijke Discover Guides van Berlitz - 150 kleurenfoto's per boek - zijn met vier titels uitgebreid: Turkey door Neil Wilson, Scandinavia door Doreen Taylor-Wilkie, Tuscany door Jack Altman en Egypt eveneens door Altman (import Nilsson & Lamm; ¿ 34,50 per stuk).

* In de Dominicus Reeks verscheen Ecuador/Galápagos (Gottmer; ¿ 27,90), geschreven door Walter W.C. de Vries. Over 'een nieuw vakantieland' waarvan 'je zou kunnen zeggen dat het per ongeluk door de toerist is ontdekt'. Met als niet onbelangrijk, bijkomend voordeel volgens de auteur dat Ecuador vooralsnog verschoond is gebleven van guerilla's en terrorisme.

* Henk Doevendans stelde een Toeristische vaargids Friesland samen (Kosmos; ¿ 29,90). De gebruiker ziet de provincie vooral vanaf het water. Het eerste gedeelte gaat over de cultuur, het landschap, de historie en specifieke Friese sporten, het tweede deel bestaat overwegend uit praktische informatie, met o.a. overzichts- en routekaarten, stadsplattegrondjes en adressen van accommodaties.

* Bruna introduceert vier nieuwe Logis-gidsen op de Nederlandse markt, die in omvang variëren van 111 tot 3828 hoteladressen. Het gaat om Logis de France (¿ 34,90; in zes talen), Logis d'Italia (vijftien gulden; Italiaans en Engels), Logis of Great Britain & Ireland (¿ 24,50; Engels) en Logis van België (vijftien gulden; in drie talen).

TIPS & TRIPS

REISPAS MOET VELUWE BESCHERMEN

Samen met Midnet en Aegon-vakantieparken heeft het Gelders Bureau voor Toerisme de Veluwe Reispas ontwikkeld. Het experiment, dat gesteund wordt door het ministerie van Economische Zaken en door de provincie Gelderland, duurt een jaar. Gasten die in één van de vijf Aegon-parken op de Veluwe verblijven, kunnen met ingang van deze maand gratis per bus naar iedere gewenste Veluwse plaats worden vervoerd. Opzet is de automobiliteit van vakantiegangers terug te dringen.

Het Gelders Bureau overlegt momenteel ook met de NS over voordelig vervoer van de woonplaats naar het bungalowpark. Op korte termijn zal dit resulteren in de Uit & Thuis Pas, waarmee maximaal zes personen (per bungalow) voor vijftig gulden vanaf ieder NS-station naar Apeldoorn of Putten kunnen reizen en vandaar per taxi of bus naar het vakantiepark. Inlichtingen 070-300.35.00 of bij de NS Reisbureaus.

* De ANWB heeft in de nieuwe Ledenwijzer Actieve jeugdvakanties de adressen van erkende en betrouwbare jeugdrecreatieverblijven in zeven Nederlandse provincies verzameld. Die erkenning door de Stichting voorlichting recreatieverblijven staat garant voor een veilige vakantie onder begeleiding. Gratis voor leden.

* Vier fietsroutes rondom Gouda en Haastrecht zijn opgenomen in het boekje Fiets eens naar een museum. Het is voor ¿ 1,50 te koop bij VVV's en de stedelijke musea Gouda en Gemaal de Hooge Boezem in Haastrecht.

* Met een ingenieuze folder van de Fietsersbond enfb, afdeling Friesland, is de fietspontroute 8 van Grou te rijden. De brochure is naar vier kanten uit te vouwen en stelt de gebruiker in staat alleen het gewenste kaartfragment voor zich te nemen. Voor drie gulden te koop bij Friese VVV's, campings en horecabedrijven aan de route, Pied à Terre in Amsterdam en de enfb in Woerden.

* Sinds 11 mei kunnen potentiële reizigers een beroep doen op de branche-databank Toeristiek Online om inzicht te krijgen in het actuele aanbod van duizenden last-minute-aanbiedingen. Het telefoonnumer is 06-910.910.46 en kost één gulden per minuut.

De lijn van Toeristiek BV stelt de gebruiker slechts twee vragen: wilt u deze week, volgende week of de week daarop weg en naar welk land gaat uw voorkeur uit? Vervolgens krijgt hij te horen naar welke landen voor welke vanaf-prijs hij op dat moment kan vertrekken. Wie dat wenst, krijgt ook informatie over hotels en appartementen die aan de reizen zijn gekoppeld. Opzet is binnen drie minuten inzicht te hebben in alle mogelijkheden.

Met behulp van zijn postcode kan de beller daarna worden doorgeschakeld naar één van de 1250 op Toeristik Online aangesloten ANVR- of Rabo-reisagenten. Buiten kantooruren krijgt men het telefoonnummer van een reisagent.

TIJDSCHRIFTEN

GOEDKOOP MET DE TREIN REIZEN

In het meinummer van De Reiziger, het blad van de reizigersvereniging ROVER, zijn de treintarieven en -passen van een aantal (voornamelijk Westeuropese) landen op een rij gezet. 'In Nederland is de informatie hierover schaars en moeilijk verkrijgbaar', vindt de redactie. Met name in landen als België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Oostenrijk zijn tal van kaartvariaties te koop, die een treinreiziger heel wat geld kunnen besparen. En wie weet dat een groep van zes of meer volwassenen ook bij het Centraal Verkoopkantoor in Utrecht (030-235.39.01) korting kan krijgen die soms oploopt tot 50 procent?

EVENEMENTEN

AMSTERDAM: De parkzaal in het Amsterdamse Tropenmuseum stelt tot en met 5 januari 1997 Noord-Vietnam centraal met de expositie Noord-Vietnam, dorpsleven in de Rode Rivierdelta. In de hal is een Vietnamees dorp nagebouwd, met het gemeenschapshuis, de pagode en het huisaltaar als middelpunt. Open ma-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

Tegelijk vertoont het Soeterijntheater in Amsterdam een aantal films en documentaires over Vietnam van zowel Europese als Vietnamese cineasten. Inlichtingen Soeterijn 020-568.85.00.

UTRECHT: Stichting Internationale Vrijwilligersprojekten houdt vanmiddag van 12-17 uur in de Kargadoor aan de Utrechtse Oudegracht een informatiemarkt voor jongeren over werkvakanties in het buitenland.

AMSTERDAM: Artis Amsterdam gaat op Luilakmorgen (25 mei) al om half zeven 's ochtends open voor bezoekers die gereserveerd hebben. Maximaal tweehonderd personen kunnen deelnemen aan de wandeling onder begeleiding plus het ontbijtbuffet. Reserveren vóór 22 mei op 020-523.34.00.

ROTTERDAM: Het Maritiem Buitenmuseum in Rotterdam heeft een uitgebreid programma tot en met september: iedere 1e zondag van de maand: elevatordag; iedere 2e zondag: schependag; iedere 3e zondag: bokken- en kranendag: iedere 4e zondag: techniekdag. Informatie 010-404.80.72.

ZUTPHEN: Morgen vanaf 11 uur zijn tal van monumenten in Zutphen voor het publiek toegankelijk. Tevens zijn er rondleidingen, exposities, muziek en dans (uit Estland) en bewegingsdemonstraties (uit China). Informatie en wandelroutes bij de VVV: 0575-51.93.55.

BORSELE: In het Zeeuwse Borsele en omgeving is het vandaag weer Zwartebessendag. De te bezichtigen bedrijven zijn een bessenteeltbedrijf in Nisse, een wijnmakerij in Nieuwdorp en een ambachtelijk bedrijf in 's-Heerenhoek. Voor fietsers is er een Zwartebessenroute uitgezet vanaf Heinkenszand.

GRONINGEN: Reisclub De Argonauten houdt op 21 mei in het gebouw van de Waddenvereniging aan de Groningse Stationsstraat een thema-avond over Centraal-Azië, met name over Oezbekistan en Kirgizstan. Aanvang 19.30 uur.

RHEDEN: De Stichting Rhedense Schaapskudde en de plaatselijke VVV stellen elke donderdag tot en met oktober belangstellenden in staat met een herder en zijn kudde op te trekken. Leeftijdsgrens twaalf jaar. Reserveren bij de VVV: 026-495.30.50.

DEN HAAG: Op 26 en 27 mei zijn in Den Haag de Monumentendagen met tussen 11 en 17 uur aan de Dunne Bierkade en het Groenewegje een scheepsspektakel. Enkele zeventiende-eeuwse woonhuizen en de Koninklijke Schouwburg zijn open voor het publiek. Ook is er een bijzondere monumentenwandeling. Informatie 020-420.55.57.

SPAARNWOUDE: Voor de dertiende keer is op 25, 26 en 27 mei in het recreatiegebied Spaarnwoude-Houtrak (bij Halfweg) het Amsterdams Vliegerfeest, met internationale deelneming. Een speciaal onderdeel is weer het nachtvliegeren. Kamperen is op het terrein mogelijk. Informatie 020-623.34.50.

VALKENSWAARD: Madonna Maria heet een expositie in het Valkenswaards Museum van Gerwen-Lemmens met beeldhouwwerk, zilver en borduurwerk, vervaardigd van de veertiende tot en met de negentiende eeuw, die het leven van Maria belichten. Tot en met 23 juni open di-zon 10-17 uur.

STEYL: Een show van bonsai-boompjes tijdens de Pinksterdagen en een expositie over groei, gebruik, belang en verwerking van bomen in botanische tuin de Jochumhof in Steyl. De bomen-expositie loopt tot en met 30 september. Elke dag open 11-17 uur.

UTRECHT: In het Utrechts Museum van Speelklok tot Pierement loopt tot en met 15 september de expositie Een tophit voor een cent naar aanleiding van honderd jaar platenspeeldoos. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

Meer over