BAGAGE

Het wandelgidsje Parc national du Mercantour, Franse Alpen en Cote d'Azur (uitgeverij CAD-magazine; ¿ 17,95) beschrijft vijf wandelroutes in het genoemde gebied....

BRAM VAN KERSBERGEN; JACOMIJN DE RAAD; FRANS VAN SCHOONDERWALT; NELL WESTERLAKEN

REISGIDSEN

LANGS 'GEBIJTELDE INSCRYPTISCH'

De schrijver neemt de wandelaar ouderwets bij de hand - 'Na de broodnodige rustpauze bij de berghut is het tijd om het laatste deel van de wandelroute aan te vangen.' - maar doet dat niet altijd in even correct Nederlands: 'Onderweg krijgt u dan nog een aantal in rotswanden gebijtelde inscryptisch te zien. . .'

* De serie Berlitz Pocketgidsen van uitgever Kosmos-Z & K is met tien titels uitgebreid. Athene, Bali en Lombok, Boedapest, De Griekse eilanden in de Egeïsche zee, Israël, Istanbul en de Egeïsche kust, Kopenhagen, Korfoe, Kreta en Majorca en Menorca kosten ¿ 15,95 per stuk.

Drie nieuwe vakantiebestemmingen kregen extra aandacht in de Kosmos reisgidsen (¿ 29,90 per stuk). De Loire werd beschreven door Joost Schipper, Mississippi, Louisiana en Texas door Piet de Joode en Nepal door Rob de Laet en Frank Krielaert.

* Bij uitgeverij Pirola verscheen een geheel herziene druk van de St Jacobs Fietsroute, Haarlem-Tours (¿ 29,50). Het is deel 1 van een route van Haarlem naar Santiago de Compostela, met als auteur Clemens Sweerman van de Fietskaart Informatie Stichting.

* De Polyglott-serie van Elmar is een nieuwe reeks handzame, glossy reisgidsjes over populaire vakantiebestemmingen. Mallorca, Gran Canaria, Kreta, Rhodos, Bali en Dominicaanse Republiek kosten ¿ 14,50 per stuk, niet duur gelet op de aantrekkelijke uitvoering met veel kleurenfotootjes.

De vaste indeling begint met bijzondere tips (op Mallorca mag je het bergdorp Fornalutx en op Bali het Neka-museum niet missen) en eindigt met routebeschrijvingen voor (gemotoriseerde) uitstapjes. In beknopte vorm wordt aandacht besteed aan politieke, sociale en economische achtergronden.

Een terugkerend onderdeel in de gidsen is een vermaning van de uitgever: als je als gast in andere culturen netjes behandeld wordt, doe dat dan in je eigen land met vreemdelingen ook. 'Laat niet toe dat buitenlanders belasterd en aangevallen worden. Laten we samen opkomen voor de waardigheid van de mens.'

TIPS & TRIPS

ONERVAREN KLIMMERS

EN VUILNIS OP EVEREST

Nepal wil onervaren bergbeklimmers ervan weerhouden de Mount Everest te beklimmen. In mei kwamen elf mensen om bij het bestijgen van de hoogste berg ter wereld. Nog niet eerder vielen er zoveel doden in één maand.

Minister van toerisme Chakra Prasad Bastola benadrukt dat het bedwingen van de Mount Everest als een sport moet worden gezien, niet als een gokje. Sommige organisatoren van expedities laten na de deelnemers te wijzen op de gevaren.

Sinds de Everest in 1953 vanaf de Nepalese zijde werd bedwongen, hebben ruim 660 klimmers de top gehaald. Jaarlijks wagen enige honderden alpinisten een poging. Tot nu toe lieten bijna 150 daarbij het leven (van wie 93 aan Nepalese, de rest aan Tibetaanse kant).

De buitenlandse klimmers zijn belangrijk voor de economie van Nepal, een van de armste landen ter wereld. Ze zijn goed voor 150 miljoen gulden, 4,4 procent van het bruto nationaal produkt. Duizenden Nepalezen danken hun baan aan het bergtoerisme.

* Meer Mount Everest: een team van vijftien Nepalezen is bijna de hele maand mei bezig geweest om vuilnis op te ruimen dat door bergbeklimmers is achtergelaten. De schoonmaakexpeditie, de vijfde in tien jaar, leverde in totaal tweeduizend kilo rotzooi op. 'En er ligt nog zeker vijftienduizend kilo op de zuid-col', aldus sherpa Sonam Gyalchhen, de expeditieleider.

Zijn ploeg vergaarde lege zuurstof- en gasflessen, branders, blikken, touwen, batterijen en houten en aluminium ladders.

Het Nepalese ministerie van toerisme noemt het vuilnis een regelrechte bedreiging voor de bergklimmerij in het hele Himalaya-gebergte. De duizenden klimmers, gidsen en dragers laten jaarlijks grote hopen afval achter. Schoonmaak is alleen mogelijk tussen maart en mei, als het dooit.

Het 7906 meter hoog gelegen kamp aan de zuidkant van de berg is de meest vervuilde plek op de meest gebruikte route naar de top (8848 meter hoog). De helft van de nu verzamelde troep kwam hier vandaan.

De schoonmakers vonden ook het lijk van een onbekende klimmer, dat ze onderweg cremeerden. Tussen de top en het hoogste kamp op de zuid-col moeten nog zo'n tien bevroren lijken liggen. Volgens de Nepal Mountaineering Association, die samen met de regering de grootscheepse opruiming betaalde, heeft berging van de lichamen voorlopig de hoogste prioriteit.

* Steeds meer boeren openen hun bedrijf voor toeristen. Zo ook in de Achterhoek, vandaag in Ruurlo en op 22 en 29 juni in Lievelde. In Ruurlo is een kijkje achter de schermen mogelijk bij een melkveehouderij, kaasboerderij, cactuskwekerij, loonwerkbedrijf en een witlofkwekerij; in Lievelde bij een melkveehouderij met populierenbos, een forellenkwekerij, kaasboerderij en museumboerderij. Voor deze 'Boeren Buitendagen' verkopen de NS een Rail Idee.

TIJDSCHRIFTEN

NA TWINTIG KILOMETER

EEN BENZINEPOMP

De auto staat centraal in het juni-nummer van Reizen. Dat levert aardige weetjes op. Langs de Nederlandse snelwegen staan de meeste benzinepompen: gemiddeld om de twintig kilometer. België heeft elke 25 kilometer een tankstation. Daarna volgen Frankrijk, Oostenrijk en de VS (om de veertig kilometer) en Duitsland, Denemarken, Hongarije en Groot-Brittannië (om de vijftig).

* Een fotoroman in de Kampeer en Caravan Kampioen (juni) met in de hoofdrol - hoe kan het anders - een caravan. De held van het verhaal ondergaat in Apeldoorn een behandeling in Nederlands eerste wasstraat voor caravans. Conclusie: het kan een hoop moeite sparen, maar een echt vuile caravan heeft een extra beurt nodig. De totale kosten zijn dan 115 gulden.

* Binnen een dag naar de andere kant van de wereld is tegenwoordig geen probleem meer. Is het nog steeds zo makkelijk als je ook je fiets wilt meenemen, vroeg Op Pad zich af.

In het juninummer een handzaam overzicht van de mogelijkheden per vliegtuig, trein, bus en boot. Er kan veel, maar je moet er heel wat voor overhebben. Het alternatief, ter plekke een fiets huren, lijkt zo slecht nog niet.

EVENEMENTEN

SCHEVENINGEN: Vandaag en morgen zijn tussen 11 en 17 uur op het strand van Scheveningen de Smurf-Olympics, met een groot aantal (gratis) kinderattracties, waaronder vanaf 13 uur de Willem Wever Spelshow .

LEEUWARDEN: Het sprekende lichaam is de titel van de tentoonstelling in het Fries Natuurmuseum in Leeuwarden over de lichaamstaal bij mens en dier. Er worden situaties getoond waarin het non-verbale gedrag van mens en dier vergeleken wordt. Tot en met 29 september. Open ma-zat 11-18 uur, zon 13-17 uur.

UTRECHT: In de Utrechtse Veemarkthallen is vandaag De Dag van het Schaap, over alle aspecten van de schapenhouderij. Er zijn 37 rassen te zien. Ook de geit krijgt aandacht. Open 9-17 uur.

NOORDWIJK: Vandaag en morgen stellen particulieren in Noordwijk-Binnen hun tuinen open voor publiek. Op de Markt onder de Linden zijn routebeschrijving en toegangsbewijzen verkrijgbaar. Daar is ook een tuinmarkt.

AMSTERDAM: Stichting de Amsterdamse Grachtentuinen organiseert vandaag en morgen De grachtentuin in bloei, waarbij tien privé grachtentuinen voor het eerst opengesteld worden voor publiek. Toegang 15 gulden, informatie 020-639.2412.

OISTERWIJK: Morgen start om 8 uur onder leiding van gidsen van Vereniging Natuurmonumenten een wandeling door de Oisterwijkse bossen. Thema is het 'vogelleven in het ochtendbos'. Start vanaf het bezoekerscentrum in Oisterwijk. Reserveren 013-521.92.09.

ARNHEM: In het Openluchtmuseum in Arnhem is vandaag en morgen een miniatuurweekeinde. De Nederlandse Vereniging van Modelbouwers toont bijzondere trams, treinen, stoommachines en boten. Informatie: 026-357.61.11.

AMSTERDAM: Artis houdt dit vandaag en morgen een Prikkebeenweekeinde. Tal van insekten, (vogel)spinnen, vlinders en wandelende takken kunnen van dichtbij bekeken en ook aangeraakt worden. Beide dagen 9-17 uur.

ENKHUIZEN: Tijdens de botterdagen, vandaag en morgen in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, kunnen bezoekers een kijkje nemen aan boord van schepen van de Vereniging Botterbehoud. Ook worden zeeliederen ten gehore gebracht. Beide dagen 10-17 uur.

DRONTEN: Amerikaanse archeologen zijn onlangs begonnen met het opgraven van een zestiende-eeuws scheepswrak aan de Colijnweg in Dronten. Op 19 en 26 juni en op 3 juli is de opgraving van 13-16 uur te bezoeken. De werkwijze en tot nu toe geboekte resultaten worden getoond. Informatie Rijksmuseum voor Scheepsarcheologie 0321-313.287.

LOOSDRECHT: Veertig stands met bloemen, planten, tuinartikelen en curiosa staan van 21 tot en met 23 juni in tuin en park van kasteel-museum Sypesteyn in Loosdrecht tijdens de 'Open Tuinendagen'. Open vrij 18-22 uur, zat 10-17 uur, zon 12-17 uur.

Meer over