BAGAGE

Een nieuwe opmaak, een groter formaat en uiteraard actualisering zijn de opvallendste kenmerken van een stroom zojuist verschenen ANWB-gidsen die vooral te maken hebben met elders slapen....

REISGIDSEN

ANWB-GIDSEN IN NIEUWE OPMAAK

Nederland heeft een eigen gids Campings '96 (¿ 17,95 en ¿ 19,95) plus nog eens een naslagwerk over Kleine campings '96 (¿ 11,95 en ¿ 13,95), waarin ook België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Denemarken zijn opgenomen.

Meer dan driehonderd parken in Nederland, België en Duitsland zijn op te zoeken in Bungalows '96 (¿ 17,95 en ¿ 19,95). Hotels Benelux '96 (¿ 18,95 en ¿ 19,95) bevat tegen de elfhonderd logeerplekken en Hotels Frankrijk '96 (zelfde prijs) achttienhonderd.

Ten slotte verschenen drie nieuwe Campingdiskettes: Nederland '96, Europa 1 '96 en Europa 2 '96 (per stuk ¿ 24,95) en twee nieuwe toeristenkaarten: N-Holland en Limburg (¿ 11,90 per stuk).

* Ook de nieuwste druk van de Rode Michelin Gids Great Britain and Ireland (¿ 43,90) is in een nieuw (geplastificeerd) jasje gestoken. Opvallend is dat het aantal restaurants met één ster gegroeid is tot tachtig, wat volgens de samenstellers vooral te danken is aan een nieuwe generatie jonge Britse chef-koks. Nieuw is een symbool dat aangeeft of een maaltijd in tuin of op terras kan worden genuttigd.

Ook geactualiseerd door Michelin: minigidsen van London en Ierland (per stuk ¿ 15,90).

* Nieuw van Lonely Planet in de reeks Travel Survival Kit: Southwest, waarin de Amerikaanse staten Arizona, Nieuw-Mexico en Utah door Rob Rachowiecki worden behandeld (import Nilsson & Lamm; ¿ 40,80).

Herzien in dezelfde serie: Brazil (¿ 37,65), India (¿ 47,10), Italy (¿ 40,80), South Africa, Lesotho & Swaziland (¿ 37,65) en Yemen (¿ 29,80).

Voor het eerst als City Guide: Delhi, geschreven door de Australiër Hugh Finlay (¿ 19,80).

* Voor de achtste keer brengt Nedcamp het Vakantiejaarboek (¿ 17,50) uit: zevenduizend campings, vakantiehuisjes, kamers, recreatiecentra, musea, kastelen, grotten e.d. in zestien Europese landen, voornamelijk in het westen en zuiden.

* De dertiende uitgave van Weg van de snelweg (NCRV en Kok Lyra; ¿ 14,95) reist naar Griekenland (Epirus), Frankrijk (La Drome), de Kanaaleilanden, Duitsland (het Nahegebied), Spanje (Galicië) en zuidoost-Polen.

TIJDSCHRIFTEN

WERELDFIETSER BEGINT OPNIEUW

Slimme tip voor vliegende fietsers die overbagage willen meesmokkelen: maak één fietsdoos zwaar, de andere licht. Zorg dat alleen de lichte doos gewogen wordt en vertel de grond-stewardess dat de tweede doos net zo zwaar is.

'Aan dit advies kunnen overigens geen rechten worden ontleend', schrijft de tipgever in De Wereldfietser, kwartaaltijdschrift van de vereniging voor fietsreizigers (jaarabonnement 25 gulden, losse nummers 6,50 gulden, informatie: 076-65.20.16)

Hoewel het blad al twee jaar bestaat, vermeldt de omslag dit keer opvallend 'nummer 1'. Het moet potentiële lezers attenderen op de vernieuwde vormgeving en het iets kleinere - en tevens handzamere - formaat.

Het nummer bevat een hilarisch verslag van een bezoek aan het klooster Stavrovouni te Cyprus, waar een enthousiaste monnik ('broeder Eros') de heren fietsers 's ochtends wel èrg liefderijk wekt.

TIPS & TRIPS

TOERISME PRIJS IN TEKEN CULTUUR

De landelijke Toerisme Prijs staat dit jaar in het teken van cultuur. De prijs, 25 duizend gulden, wordt eind juni uitgereikt door de ANWB, de VVV's en de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Zij zijn op zoek naar nieuwe en kleinschalige - liefst lokale - projecten, waarin cultuur en toerisme worden gecombineerd. Een voorbeeld: de plaatselijke toneelvereniging geeft uitvoeringen van Shakespeare op de camping. Meer informatie en inschrijvingsformulieren zijn verkrijgbaar bij het Projectbureau Toerisme Prijs, Postbus 189, 2665 ZK Bleiswijk, 010-521.80.46. De inschrijving sluit op 15 april.

* De stichting LAW legt Lange-Afstandswandelpaden in Nederland aan, Landloper Wandelreizen verkoopt vakanties-te-voet. Het aanbod van beiden is dit jaar gecombineerd in een arrangement: meerdaagse wandeltochten over LAW's met hotels voor de tussenliggende overnachtingen.

De wandelingen duren twee of drie dagen en worden niet gegidst; bij de prijs, variërend van 95 tot 170 gulden, is daarom naast ontbijt ook kaartmateriaal inbegrepen. Exclusief zijn de kosten van heen- en terugreis, diner en eventueel bagagevervoer.

Er zijn zowel rondwandelingen (begin- en eindpunt zijn hetzelfde) als lijnwandelingen (begin- en eindpunt verschillen). Informatie: Landloper Wandelreizen, 033-465.52.00.

* Israël heeft vorig jaar een recordaantal van 2,2 miljoen toeristen getrokken, een stijging van 20 procent in vergelijking met 1994. Het merendeel van de bezoekers, 1,7 miljoen, kwam per vliegtuig.

Sinds de vrede met het buurland Jordanië is het aantal toeristen dat over land kwam met 62 procent gestegen tot 315 duizend. Ongeveer 20 procent van de toeristen was uit de Verenigde Staten afkomstig.

EVENEMENTEN

NAARDEN: Morgen staat in Naarden een wandeling op het programma. Een vrijwilliger van de Werkgroep Naarden vertelt onderweg over de historie van de vestingstad. Vertrek om 14 uur vanaf het VVV-kantoor.

AMSTERDAM: Paul Akkerman houdt 23 februari in La Maison Africaine in Amsterdam een dialezing over de Balanta in GuineeBissau. Aanvang 20.15 uur. Reserveren 020-624.62.89.

VELDHOVEN: De archeologische vereniging 't Oude Slot houdt op 20 februari een lezing in museum 't Oude Slot in Veldhoven over de winning en het gebruik van het Valkenburg-vuursteentype in de prehistorie. Aanvang 20 uur. Inlichtingen 040-253.31.60.

UTRECHT: Tijdens de orchideeëndag op 24 februari in de kassen van de Botanische Tuinen in Utrecht geven deskundigen adviezen en informatie. Bezoekers kunnen orchideeën die niet gedijen, meebrengen voor onderzoek. Open 10-16 uur.

TILBURG: Tot en met 10 maart loopt in het Noordbrabants Natuurmuseum in Tilburg de tentoonstelling Carnaval der dieren, over de speciale uitdossingen, schutkleuren en vermommingen van dieren. Open di-vrij 10-17 uur.

AMSTERDAM: Het Artis Planetarium staat 23 en 24 februari 's avonds open voor publiek. Leden van de Volkssterrenwacht stellen sterrenkijkers van diverse grootte op. Open vanaf 19.30 uur.

MEDEMBLIK: Vanmiddag om 12 uur opent het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik de nieuwe tentoonstelling Van konkelstik tot warme bol, over de bakker en de eetgewoonten in West-Friesland.

Open 17 feb-31 mrt zat-zon 12-17 uur; vanaf 1 april dagelijks 12-17 uur. Tijdens de krokusvakantie (24 feb-10 mrt) dagelijks 12-17 uur.

AMSTERDAM: In februari en maart staan de zondagen in het Amsterdamse Paradiso in het teken van de taal. Tijdens zeven lezingen komen vanaf 18 februari achtereenvolgens aan de orde: Baskisch, Korowai (Papua), Aka en Baka (pygmee), Tibeto-Birmaans, Aleut (eskimo) en Berber. De lezingen worden in het Engels gehouden en beginnen om 14 uur. Inlichtingen 020-626.45.21.

ROTTERDAM: In de schatkamer van het Maritiem Museum Prins Hendrik in Rotterdam loopt tot en met 10 maart de tentoonstelling Het noorden vinden zonder kompas - Deelders keuze. De expositie is ingericht door gastconservator Jules Deelder. Open di-zat 10-17 uur, zon 11-17 uur.

DRIEBERGEN: Op 24 februari is er een vogelexcursie naar de Blauwe Kamer bij Rhenen. Start om 9 uur vanaf station Driebergen/Zeist. Aanmelden 030-656.37.17 of 251.17.66.

ZEIST: Vanaf de Oude Postweg 22 vertrekt op 25 februari om 14 uur een wandeling met de boswachter. Thema: dieren in hun winterslaap. Informatie: 030-691.91.64.

UTRECHT: Nog tot en met 31 maart loopt in het Nederlands Muntmuseum in Utrecht de tentoonstelling . . . en nu die kale Fransen!

Uitgangspunt is het zichtbaar maken van zaken die nu vanzelfsprekend zijn, en die in de Bataafs-Franse tijd zijn onstaan, zoals de monarchie en de eenheidsstaat.

AMSTERDAM: Prof. dr G.J. van der Zwaan houdt op 20 februari in de Koningszaal van Artis Amsterdam een lezing over Het nut van uitsterven.

Onderzoek in de afgelopen jaren heeft duidelijk gemaakt dat niet de evolutie, maar juist het periodiek massaal uitsterven van groot belang is geweest voor de ontwikkeling van het leven op aarde. Aanvang 20 uur.

BREDA: In het gemeenschapshuis Doornbos in Breda is op 24 februari de Modelspoor Ruilbeurs. Open 10-15 uur.

HOUTEN: De beurs voor sportduiken, Duikvaker '96, is 24 en 25 februari in het Euretco Expo Center in Houten. Aandacht voor de nieuwste materialen, informatie over opleidingen en reisbestemmingen. Open zat 10-18 uur, zon 10-17 uur.

OISTERWIJK: Morgen houdt de Vereniging Natuurmonumenten een winterwandeling naar het Groot en Klein Aderven in de Oisterwijkse bossen. Aanmelden: 013-521.92.09.

Meer over