BAGAGE

Voor het eerst brengt de ANWB exclusief voor zijn leden in kleur twintig wintersportplaatsen in de Alpen tezamen: Ski-toppers in de Alpen (¿ 4,95)....

REISGIDSEN

ANWB SELECTEERT ALPENPLAATSEN

* Achtergrondinformatie staat voorop in de Landenreeks van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Nieuwe deeltjes zijn Mali, geschreven door sociaal-geograaf Guus van Westen) en Senegal & Gambia van Gerti Hesseling en Hens Kraemer (per deeltje ¿ 17,50).

* Kuieren in Kennemerland (Kok Lyra; ¿ 14,95) is geschreven door de Haarlemse journalist Nico Volkerts, die deze wandelverhalen eerder in Haarlems Dagblad en IJmuider Courant publiceerde. Het zijn een kleine vijftig wandelingen in de regio's Haarlem, Haarlemmermeer en IJmond.

Van de kaartjes moet het boekje het niet hebben, en de wandelaar dus ook niet; die zijn te klein en onduidelijk. De tekst van Volkerts voorkomt echter verdwalen.

* Hollanders aan de slag heet een uitgave met stadswandelingen in Leiden, Schiedam, Gouda, Dordrecht, Delft en Haarlem. De wandelingen staan in het teken van het ambachtelijke en industriële erfgoed van de steden en duren anderhalf tot twee uur. Voor ¿ 8,75 te koop bij de VVV's in de zes steden of schriftelijk te bestellen bij de VVV Zuid-Holland, Postbus 3267, 2601 DG Delft.

* Gratis (zolang de voorraad strekt) bij ANWB en VVV door het hele land: De Stad, wandel-, fiets en natuurtips in en om dertien Nederlandse steden plus voor ruim honderd gulden kortingbonnen.

De steden zijn Workum, Groningen, Emmen, Zwolle, Nijmegen, Lelystad, Utrecht, Enkhuizen, Leiden, Goes, Den Bosch, Sittard en Maastricht. Bijna zestig pagina's met praktische informatie en kleurenfoto's.

* Meer dan 640 natuurgebieden in de Verenigde Staten staan in America's Wilderness (Foghorn Press, import Willems Adventures Maassluis; ¿ 44). Samensteller Buck Tilton koos voor praktische, beknopte informatie over niet alleen de National Parks, maar ook over alle beschermde natuurgebieden in de VS.

Paul Glassman, gespecialiseerd in Midden-Amerika, bracht Nicagarua in kaart in Nicaragua Guide (Travel Line, import Willems; ¿ 34,50). Gedetailleerde informatie is de grote kracht van Glass

man; zodoende weten we nu, dat we, wanneer we in Managua ons geld kwijt willen, terecht kunnen bij de Black Jack Club of de Jockey Club.

TIPS & TRIPS

HERBOUW VAN BOERDERIJ

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem gaat de monumentale Oldambster-boerderij uit het Groningse Beerta, die november vorig jaar afbrandde, herbouwen. De museumdirectie heeft het ministerie van WVC, eigenaar van de gebouwen, gevraagd de kosten, 1,8 miljoen gulden, te betalen.

De directie vindt de boerderij heel belangrijk voor de museumcollectie, omdat het gebouw en de inrichting een schakel vormen tussen de oude en de moderne tijd. 'Beerta' had een inrichting uit de jaren vijftig, die echter in vlammen is opgegaan, evenals een collectie sleden en wagens, die er tijdelijk was opgeslagen.

Volgens een woordvoerster van het museum is vervanging van het interieur geen probleem. 'Na de brand zijn we voortdurend gebeld door mensen uit het noorden, die spullen ter beschikking willen stellen. Dat varieert van een dressoirkastje tot complete dakspanten voor de deel.'

Die aanbiedingen maken de herbouw van de boerderij goedkoper. Mocht het ministerie geen geld of onvoldoende geld willen geven, dan overweegt de museumdirectie een sponsorcampagne in het noorden van het land.

* Voor het eerst geeft de afdeling toerisme van de Canadese ambassade in Nederland een Canada Winterkrant uit. In zestien pagina's verhaalt die krant van de wintersportmogelijkheden in Canada. Uiteraard veel aandacht voor skiën, langlaufen en snowboarden, maar ook voor heliskiën en tochten per sneeuwscooter of hondenslee. Met kleurenfoto's. Aan te vragen bij de ambassade, fax 070-311.16.82 of via de speciale reis-infolijn 070-311.16.75.

* Tussen 14 december en 3 mei 1997 bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan een vrijwillersproject met dolfijnen bij de Canarische eilanden. De bedoeling is gegevens te verzamelen over het gedrag en de communicatie van grienden, diepwaterdolfijnen die zich voor de kust van Tenerife groepsgewijs ophouden. De vrees bestaat dat de ongeremde toename van walvis- en dolfijntoerisme ter plekke de dieren ernstig stoort.

Het project is opgezet door het Italiaanse walvisonderzoeksinstituut Tethys, de plaatselijke overheid, de universiteit van Las Palmas en het Nederlandse Wolftrail. Deelnemers draaien actief mee in een werkschema van één uur durende uitkijkdiensten en helpen bij de registratie van waarneming en gedrag van de vissen. Informatie bij Wolftrail, 074-247.89.85.

* In 1997 krijgen de Oostenrijkse fietsroutes er een nieuwe ster bij: de 250 kilometer lange Ennstal Radweg R7, die loopt vanaf Flachau (Salzburgerland) via Schladming naar Steyr aan de Enns. Momenteel wordt nog gewerkt aan een aantal stukken van het traject en ook de bordjes ontbreken nog. De route loopt voor een groot deel door bosrijke gebieden langs de rivier de Enns.

Hoogtepunten onderweg zijn het Gesäusetal, Stift Admont, Radstadt, Haus im Ennstal, Öblarn en Steyr. Meer informatie bij het Regionalverband Dachstein Tauern, 0043-36.87-233.10.

* Het Drents Boomkroonpad - door boomtoppen wandelen op ruim zeven meter hoogte - blijkt een dermate succes dat Staatsbosbeheer de openingstijden van november tot en met april heeft verruimd. In die periode is het pad van zaterdag tot en met woensdag open tussen 10 en 17 uur plus dagelijks in de schoolvakanties. Om aan de vraag van de vele bezoekers tegemoet te komen zijn tot 1 mei in een noodgebouw drankjes en hapjes te koop. Sinds half oktober krijgen de bezoekers ook een wandelfolder mee. Informatie 0592-37.77.26.

Het Boomkroonpad maakt ook onderdeel uit van een Fietsrondje, opgezet door de VVV Drenthe. Bij de VVV's van Borger, Rolde, Gieten, Gasselte en Odoorn is dit arrangement te koop (¿ 7,50, kinderen ¿ 4,25), bestaande uit een ticket voor het Boomkroonpad, de fietsroute Roldertoren en diverse kortingbonnen.

EVENEMENTEN

HOORN: Van Sint Maarten tot Carnaval, feesten in de winter is een tentoonstelling die van 1 november tot en met 12 januari in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn wordt gehouden. Ze vertelt de geschiedenis van winterfeesten als Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw en Carnaval.

TILBURG: Oorsprong, betekenis en vormgeving van het schoonschrift in Europa, de Arabische wereld en het Verre Oosten staan centraal in de tentoonstelling Calligrafie in Drievoud in het Tilburgse Scryption. Tot en met 13 april; open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

ROTTERDAM: In het midden van de vorige eeuw werd het aanschouwelijk onderwijs geïntroduceerd door o.a. Hendrik Jan van Lummel. Onderwerpen van zijn schoolplaten zijn vaak tucht, gehoorzaamheid, arbeidzaamheid, vlijt, orde en vaderlandsliefde. Het Nationaal Schoolmuseum in Rotterdam toont die negentiende-eeuwse schoolplaten in Milddadigheid, naarstigheid, snoepzucht, slordigheid. Tot en met 31 december; di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

ROTTERDAM: Suzanna von Wolzogen Kühr publiceerde begin deze eeuw twee studies over de positie van de Nederlandse vrouw in de achttiende eeuw. Het Historisch Museum in Rotterdam stelt een deel tentoon van het beeldmateriaal dat door haar genoemd wordt, aangevuld met prenten uit de Atlas Van Stolk onder de titel De Vrouw in achttiende eeuws Nederland. Tot en met 19 januari; di-zat 10-17 uur zon 13-17 uur.

AUSTERLITZ: Morgen vertrekt om 14 uur vanaf de Oude Postweg 22 in Austerlitz een excursie naar de bossen in de omgeving. De boswachter vertelt over de trekvogels die de boswachterij aandoen en over de historie van Austerlitz. Reserveren 0343-51.31.62.

UTRECHT: Stichting de Wereldfietser houdt morgen in de Concertzaal Tivoli in Utrecht haar najaarsbeurs onder het motto Zomers fietsen in de winter, met informatie over de mogelijkheden om tijdens de wintermaanden in andere landen met een aangenaam klimaat te fietsen. Open 10.30-17 uur.

VALKENSWAARD: Mooie zondagen, tot en met 29 december in Museum van Gerwen-Lemmens in Valkenswaard, geeft een impressie van 'de ouderwetse zondagen' aan de hand van objecten voor liturgie en avondmaalsviering, gebedenboeken, processie-attributen en schilderijen. Open di-zon 13-17 uur.

IJMUIDEN: Morgen om 10 uur rijdt voor de laatse keer dit jaar de stoomtrein over het bedrijfsterrein van de Hoogovens in IJmuiden. Vertrek en kaartverkoop vanaf NS-station Beverwijk. Inlichtingen 0255-51.56.11.

APELDOORN: Paleis Het Loo wijdt tot en met 3 april een tentoontelling aan Paleis Peterhof, het zomerverblijf van de Russische tsaren bij Sint Petersburg. Te zien zijn o.a. meubels, de troon van Peter de Grote, schilderijen, kostuums en Chinees porselein. Open di-zon 10-17 uur.

DEN HAAG: Alle takken van de modelbouw zijn dit weekeinde vertegenwoordigd op de Nationale Modelbouwdagen 1996 in de Statenhal van het Nederlands Congresgebouw in Den Haag. Open zat-zon 10-17 uur.

ROTTERDAM: Welke soorten stoffen zijn in welke omstandigheden het meest geschikt om te dragen? Dat is de vraag die morgen centraal staat tijdens de informatiebijeenkomst over buitensportkleding in het Nivon-centrum (Dirk Smitsstraat 76) in Rotterdam. Aanvang 12 uur.

ARNHEM: Het Openluchtmuseum in Arnhem is dit weekeinde voor het laatst open. Entree half geld. Er is een veiling van boeken plus verkoop van zaden en stekjes uit de kruidentuin. Open zat-zon 10-17 uur.

TILBURG: In Natuur op de trap in het Noordbrabants Natuurmuseum in Tilburg staan dit keer de schedels van zoogdieren centraal. Tot voorjaar 1997; di-vrij 10-17 uur.

GRONINGEN: Twee tentoonstellingen over de walvis in Groningen: het Noordelijk Scheepvaart Museum belicht tot en met 2 februari de walvisvaart in de zeventiende en achttiende eeuw. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur. In het Natuurmuseum loopt tot en met 11 mei Van Bultrug tot Butskop, over walvissen in de Noordzee. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 14-17 uur.

AMSTERDAM: Alleenstaanden die met anderen op vakantie willen, kunnen morgen tussen 14.15 en 16.15 uur terecht in 't Trefpunt, Postjesweg 8 in Amsterdam. De Vereniging Vakantie Partners houdt daar een kennismakings- en informatiebijeenkomst. Informatie 0183-44.33.54.

HATTEM: Streekmuseum Hattem Voermanhuis wijdt tot en met 10 januari een tentoonstelling aan de pionier op het gebied van het Nederlandse natuurbehoud: Jac. P. Thijsse: de natuur in vogelvlucht. Met o.a. de verrekijker en botaniseertrommel van Thijsse, en fragmenten uit zijn natuurdagboeken. Open di-zat 10-17 uur.

SCHOONHOVEN: In het Nederlands Museum van Knipkunst in Schoonhoven loopt tot en met 5 januari de tentoonstelling Ger Boonstra, 30 jaar schimmenspeler. Open di-zon 12-17 uur.

APELDOORN: Tot en met 15 november exposeert Janneke Venema in boekenwinkel De Brug aan de Apeldoornse Beekstraat foto's over Ierland. De Brug is open tijdens de gangbare winkeltijden.

TILBURG: De kick van het liften heet een programma dat Studium Generale aan de Katholieke Universiteit Brabant samen met reisboekwinkel Atlas op 31 oktober organiseert. Een van de deelnemers is Daan Toner die onlangs de Europese Liftersgids samenstelde. Aanvang 13.30 uur in zaal YZ 1 van de KUB in Tilburg.

Meer over