BAGAGE

Op dit moment zwerft hij met een tweetal kompanen over het ijs van Groenland. Bergbeklimmer Ronald Naar wil de eerste Nederlander zijn, die unsupported het grootste eiland op aarde over zijn breedste en hoogste punt dwars doorlóópt....

REISBOEKEN

NAAR GAAT DE DIEPTE IN

Naar heeft al vele boeken op zijn naam staan, over de beklimmingen naar de toppen van de Mount Everest en de K2 bijvoorbeeld. Zijn eerste boek heette Klimmen, het verscheen in 1981 en was de eerste autobiografie van een Nederlandse bergbeklimmer. Hij verhaalde van zijn jonge jaren, van de tijd dat hij in de Alpen klom en de voorzichtige eerste schreden zette in de Himalaya. Dat boek, rijk geïllustreerd, en al jaren uitverkocht, vormt de basis van Op zoek naar evenwicht (Bosch & Keuning; ¿ 34,90), een dikke paperback, zonder veel foto's, met nadruk op de tekst.

In Op zoek naar evenwicht toont Naar, die na zijn beklimming van de Mount Everest veel kritiek kreeg omdat hij in de buurt van zijn tent een Indiër liet sterven, zich een aanstekelijke verteller. Hij haalt zijn jeugdjaren in Den Haag op, toen hij tegen bomen op klauterde en op zolder van het ouderlijk huis een permanente expositie over Zwitserland inrichtte. De eerste tochten in de bergen zelf, omhoog langs de normaalroute naar de top van de Matterhorn: 'Hart sollst du werden', beveelt de gids.

Is Naar in zijn verhalen over Everest en K2 vooral een schrijver van spannend proza, in dit boek gaat het allemaal wat dieper. Er is twijfel, er is zelfkritiek ('soms huiver ik van mijn eigen instelling') en er is een prachtige beschrijving van Naars beklimming van de beruchte Eiger Nordwand. In 1977 was hij samen met klimvriend Bas Gresnigt de eerste Nederlanders die daar succesvol naar boven gingen. 'De afgelopen uren was het doel van het leven teruggebracht tot zijn meest elementaire waarde: het al dan niet overleven.'

REISGIDSEN

WANDELTOCHTEN DOOR DE MORVAN

Hans van der Vliet zette voor de reeks Elmar Wandelgidsen drie trektochten en ruim veertig wandelingen in de Franse Morvan uit (¿ 24,50). De Morvan is het nationale park van Bourgondië met veel rustige wandelpaden. Aandacht krijgen ook de steden Vezelay en Autun.

Natuurreisgids Het Amazonewoud & Latijns Amerika (Elmar; ¿ 39,50) werd samengesteld door bioloog Arno Luft, regiocoördinator van SNP Natuurreizen. Het is vooral bedoeld als aanvulling op wat lokale gidsen te vertellen hebben; hun ecologische kennis laat nogal eens te wensen over. Naast biologische achtergronden bevat de gids ook praktische informatie over het reizen in Zuid-Amerikaanse natuurgebieden.

De serie Duncan Reisplanner werd uitgebreid met Florida (Elmar; ¿ 39,90), geschreven door Paul Strathern. Bij Dominicus verscheen Costa Rica (Gottmer; ¿ 32,90) van de hand van Linda O'Bryan en Hans Zaglitsch. Voor Odyssee stelden Bartho Hendriksen en Leo Platvoet Barcelona en Catalonië samen (Babylon-De Geus; ¿ 29,90).

* Voor wandelaars, fietsers en andere actievelingen breidt de ANWB de serie Actief & Anders uit met tien nieuwe deeltjes: Ardennen, Franse Pyreneeën, Cote d'Azur, Auvergne, Jura, Midden-Zwitserland, Piemonte-Aosta, Portugal, Zuid-Engeland en Finland (per stuk variërend van ¿ 19,95 tot ¿ 21,95, voor ANWB-leden van ¿ 18,95 tot ¿ 19,95).

Uitsluitend op wandelaars toegespitst is TimeOut Book of Country Walks (Penguin, import Penguin Nederland; ¿ 37,25). Het beschrijft 52 wandelingen rond Londen, variërend van elf tot 22 kilometer.

* Rough Guide lanceert twee nieuwe delen: Washington DC (import Penguin Nederland; ¿33,55) en China including Hong Kong and Macau (¿ 59,65). In een vijfde herziene druk is Amsterdam (¿ 33,55) verschenen, samengesteld door Martin Dunford en Jack Holland.

TIPS & TRIPS

TWAALFDE NATIONALE MILIEU ESTAFETTE

Van 17 tot en met 24 mei is de twaalfde Nationale Milieu Estafette, die dit jaar in het teken van biologische landbouw staat. Acht dagen wordt gewandeld langs een route tussen Lelystad en Boxtel; onderweg staan biologische bedrijven open voor het publiek. De organisatie is in handen van de Stichting Nationale Milieu Estafette in samenwerking met het Nivon.

Deelnemers aan de estafette bepalen zelf hoeveel en welke etappes ze lopen. De start is op 17 mei bij het Centrum voor Biologische Landbouw in Lelystad, de finish is bij de Kleine Aarde in Boxtel. De etappes zijn tien tot twintig kilometer lang. De route gaat langs de Oostvaardersplassen, door 't Gooi, de Utrechtse Heuvelrug, het Kromme Rijngebied, de Veluwezoom, het Lingegebied en Midden-Brabant. Aanmelding en informatie 020-629.96.61 en 0595-42.46.15.

* Het Groene Hart van Holland neemt vandaag de Bastideroute in gebruik. Het gebied telt nu acht bewegwijzerde themaroutes (35 tot 50 kilometer) en één hoofdroute van 175 kilometer. De Bastideroute, genoemd naar de eeuwenoude vestingstadjes in Noordwest-Frankrijk (waarvan Schoonhoven en Nieuwpoort een afspiegeling zijn), loopt door het polderland, langs diverse natuurreservaten en door steden als Gouda, Haastrecht en Schoonhoven. De routekaart is voor ¿ 3,50 te koop bij de VVV.

* De Veluwe Reispas krijgt vanaf 1 mei een vervolg wanneer een tweede experimenteel jaar begint. De pas is bedoeld om het autogebruik op en naar de Veluwe in te dammen en het openbaar vervoer te stimuleren. Vorig jaar werden ruim 45 duizend Reispassen (gratis) uitgegeven. Daardoor werden vierhonderdduizend autokilometers minder gereden op de Veluwe. De pas is verkrijgbaar bij Landal Greenparks en negen verblijfsaccommodaties rond Hoenderlo/Beekbergen. Inlichtingen Gelders Bureau voor Toerisme: 026-333.20.33.

Minder succesvol is de Uit & Thuispas, waarmee maximaal zes personen voor vijftig gulden met collectief vervoer (trein en taxi) naar een geboekte bungalow reisden. Dit experiment wordt per 1 mei beëindigd.

* Met ingang van mei heeft Amsterdam een wereldprimeur: een service per draagbare telefoon in veertien talen (waaronder Russisch, Chinees en Koreaans) voor hotelgasten. Met de portable, die de hotelbezoeker aan de balie voor vijftien gulden per dag huurt, kan hij in zijn eigen taal antwoord krijgen op uiteenlopende vragen zoals de kortste weg naar een zakenadres, tips voor een goed restaurant of de agenda van een museum.

Het initiatief komt van het Nederlandse communicatiebedrijf People Net uit Rotterdam. Tegen het einde van het jaar wordt het systeem in Japan geïntroduceerd. People Net verwacht dat de service in Amsterdam en omgeving kort voor de zomer volledig operationeel is, met 130 deelnemende hotels en een bestand van enkele honderden tolken.

* Staatsbosbeheer Noord-Holland organiseert de komende tijd een aantal activiteiten die met het voorjaar samenhangen. Op 13 en 28 mei is er een excursie naar de vleermuizen van Schoorl, met voorafgaand een dialezing. Informatie 072-509.33.52. Op 7 juni is een wandelexcursie van ongeveer vier uur op de strandvlakte De Hors op Texel. Informatie 0222-31.77.41.

Eveneens gewandeld wordt er door het veenreservaatje Kwadijkervlot, wat het dragen van laarzen vraagt. Aanmelden op 0299-42.53.65. Tenslotte is er op 24 en 25 mei een kanotocht door het Guisveld bij Zaandam. Informatie 075-670.09.78.

* Sinds 12 april is het nieuwe bezoekerscentrum Ilperveld aan de Kanaaldijk in Landsmeer open voor het publiek. Het biedt informatie over het veenweidegebied tussen Amsterdam-Noord en Purmerend, een streek die rijk is aan weide- en moerasvogels. Vanuit het centrum is het mogelijk mee te gaan met een vaarexcursie of zelf een roeitocht te maken. Het centrum is tot 15 oktober open op woensdag tussen 13 en 17 uur en op zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur.

EVENEMENTEN

DEVENTER: In het kader van het festival Cultuur in Kleur 1997 is op zondag 27 april tussen 14 en 16.30 uur een internationaal kinderkorenfestival in de Deventer schouwburg De Leeuwenbrug. Kaarten (¿ 7,50 voor volwassenen, ¿ 2,50 voor kinderen) zijn verkrijgbaar aan de kassa van de schouwburg.

NIJMEGEN: Vanaf zondag 27 april loopt in het Nijmeegse Natuurmuseum de expositie Wauw. . . het gras is blauw. Thema is de functionaliteit van kleur in de natuur. Tot en met 31 augustus; ma-vrij 10-17 uur, zon 13-17 uur.

BORGER: Van 30 april tot en met 12 mei zijn bij het Boomkroonpad in Borger Natuurspeurtochten uitgezet voor kinderen, die aan de hand van zo'n tocht het bos in gaan. Informatie VVV Drenthe 0592-37.37.55.

LISSERBROEK: Op landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek wordt tot en met woensdag 30 april een Voorjaarsbeurs gehouden. Er zijn vier paviljoens met elk een eigen thema: voeding, interieur, tuin en kinderen. Verder zijn er rondleidingen, demonstraties en lezingen. Open zat-ma-woe 10-18 uur, zon 11-18 uur, di 10-01.00 uur. Toegang ¿ 12,50, 65+ ¿ 10,-, kinderen van vijf tot twaalf jaar vijf gulden.

DOETINCHEM: De Vereniging Vrienden Nederland-Tsjechië & Slowakije houdt haar reisinformatiemarkt op zaterdag 26 april van 11 tot 17 uur in de Catharinakerk in Doetinchem.

LEIDEN: Drs. Bool, textielrestaurateur van het Legermuseum in Delft, geeft zondag 27 april om 14 uur een lezing over de restauratie van het vaandel van het achtste Regiment Infanterie uit 1893. Reserveren 015-215.05.47.

VELSEN-ZUID: Beatrix op Beeckestijn heet de tentoonstelling op de bovenverdieping van Museum Beeckestijn in Velsen-Zuid. Sinds 1683, toen Willem III Velsen voor de eerste keer aandeed, hebben leden van het vorstenhuis deze gemeente zo'n zeventig keer bezocht. Open woe-zon 12-17 uur (30 april van 15-18 uur).

WESTENSCHOUWEN: De fietsersbond enfb houdt op zaterdag 3 mei een ontdekkingstocht van 31 kilometer door het duinenlandschap in de omgeving van Westerschouwen. Deelnemers kunnen vanaf 10 uur individueel of in groepsverband starten vanaf het parkeerterrein bij de rotonde in Westerschouwen. Fietsen zijn op het startpunt ook te huur. Reserveren: 0111-65.27.21.

MEDEMBLIK: Kinderen kunnen van 1 tot en met 11 mei zelf snoepjes maken in het bakkerijmuseum in Medemblik. Open dagelijks 12-17 uur, 30 april gesloten. Informatie 0227-54.50.14.

ENKHUIZEN: Van 30 april tot en met 11 mei is in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een geurenroute uitgezet. Van o.a. een stoomwasserij, een petroleumstel, reukwater van de kapper en kaas uit het pakhuis zijn de geuren te ruiken. Ook wordt tot 11 mei iedere dag om 15 uur de kinderfilm Pinkeltje gedraaid. Open dagelijks 10-18 uur.

AMSTERDAM: Voor kinderen van zes tot twaalf jaar heeft het Amsterdamse Scheepvaartmuseum tot 11 mei een kijktocht uitgezet langs dingen waaraan je normaal voorbij loopt. Ook is het mogelijk om een tocht over het IJ te maken met het historisch stoomschip Christiaan Brunings. Open ma-zat 10-17 uur, zon 12-17 uur, 30 april gesloten. Informatie 020-523.22.13.

ROSENDAAL: Van 1 tot en met 11 mei, van 17 tot en met 19 mei en op alle zaterdagen in mei en juni is in Park Rosendael een verhalenrondleiding voor kinderen vanaf zes jaar. Toegang negen gulden, informatie 026-355.25.55.

LANDELIJK: Het thema van de Nationale Kinderboerderijendag, die zondag 27 april gehouden wordt, is scharreldieren. De kinderboerderijen geven deze dag informatie over herkomst van scharrelvlees en -eieren en over diervriendelijker huisvesting van varkens, kippen en kalveren.

UTRECHT: Ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van de Efteling is van donderdag 1 tot en met zaterdag 3 mei een sprookjesfeest op het Utrechts Centraal Station. De activiteiten vinden plaats tussen 10 en 16 uur. Kinderen kunnen zich laten schminken als sprookjesfiguur, er is poppenkast en een voorleeshoek.

UTRECHT: Stichting 't Gilde houdt zondag 27 april een wandeling langs plaatsen in Utrecht, waar door de eeuwen heen markt werd gehouden. Vertrek om 14 uur vanaf Domplein 9.

Meer over