BAGAGE

Wie Zeven dagen Praag (Gottmer, ¿ 27,90) als leidraad gebruikt, leert in één week tijd zeven kenmerkende facetten van de Tsjechische hoofdstad kennen....

REISGIDSEN

ZEVEN FACETTEN VAN PRAAG

Zeven dagen Praag mist met opzet de gebruikelijke informatie van een gemiddelde reisgids. Dus hier geen adressen van hotels, restaurants of pretparken. In dit boek, deels opgezet voor (school)groepen, wordt de geschiedenis van de stad en haar meest roemruchte bewoners op een dermate levendige wijze behandeld dat de wandelaar zich geleidelijk onderdeel van dat verleden voelt worden. Het probleem is alleen dat in het tegenwoordige Praag honderdduizenden toeristen met hem meewandelen. Maar daar kan Van Ditzhuyzen niets aan doen.

* Voor het eerst als Dominicus-gids: Suriname, door Jeannette van Bodegraven, en Midden-Turkije, door Kees Blokhuis (Gottmer, per deel ¿ 32,90). Ierland is het jongste deel in de reeks Nelles Guides (Spectrum, ¿ 32,50).

* Wie van Middelburg naar Duisburg wil fietsen, volgt de driehonderd kilometer lange LF13 Schelde-Rheinroute (Stichting Landelijk Fietsplatform, tien gulden, met kaartjes en kleurenfoto's).

Ook voor fietsers: vijf routes, door ANWB, provinciale VVV en Toer-in uitgezet in Noord-Holland (¿ 3,50 per route). De trajecten lopen van Hoorn via Enkhuizen, Medemblik, Schagen en Alkmaar terug naar het uitgangspunt.

TIPS & TRIPS

HET VERHAAL VAN DE ALLEENSTAANDE

Jaarlijks gaan meer dan achthonderdduizend Nederlanders alleen op vakantie. De helft van hen is alleenstaand, de andere helft heeft een partner die - om wat voor reden ook - niet meegaat.

Voor deze alleenreizigers heeft het Platform van Organisaties voor Alleenstaanden een verhalenwedstrijd uitgeschreven met als thema 'Alleen op vakantie'. Inzendingen van maximaal vijfhonderd woorden kunnen voor 15 september worden gestuurd aan PLOA, Walpoort 14, 5211 DK Den Bosch, onder vermelding van 'verhalenwedstrijd'.

De jury bestaat uit publiciste Inez van Eijk en socioloog/journalist Herman Vuijsje. De twee winnaars krijgen elk een reischeque van duizend gulden.

Bovendien worden hun verhalen gepubliceerd in de volgende Sologids, de jaarlijkse uitgave van het PLOA. Dit blad, ook wel 'de Gouden Gids voor alleenstaanden' genoemd, bevat uitgebreide informatie over reis- en contactmogelijkheden voor alleenstaanden met of zonder kinderen. Sologids '95 kost ¿ 18,90 en is nog steeds te verkrijgen bij het PLOA, 073-134.357.

* Het woonhuis waar de dichter Garcia Lorca in Granada zijn laatste zomers doorbracht, Huerta de San Vicente, is opengesteld voor het publiek. Dit museum wordt het Centrum voor Lorca-studies. Alles wordt er verzameld wat ooit over de dichter is gepubliceerd. Het adres: Calle Virgen Blanca in Granada. Open di-zo 10-13 en 16-19 uur.

EVENEMENTEN

DEN HAAG: Het Haagse Volksbuurtmuseum brengt tot 10 september 'Portretten van de Haagse markt', foto's van marktbezoekers en -kooplieden in de Herman Costerstraat. Open woe-zon 14-17 uur.

SEXBIERUM: Het technologiemuseum Aeolus houdt tot 29 september de zomerexpositie 'De lucht in', een overzicht van de mogelijkheden van vrijetijdsbesteding op het gebied van vliegen. Open di-zat 11-17 uur, zon 13-17 uur.

VORDEN: De tuinen en het park van landgoed de Wiersse in Vorden worden deze zomer op 9, 16 en 17 juli opengesteld voor het publiek (10-18 uur).

ZWOLLE: Vandaag en morgen zijn in het Milieuhuis in Zwolle activiteiten voor kinderen met als thema 'Milieu'. Open zat 10-16, zon 14-16 uur.

UTRECHT: In het kader van de tentoonstelling 'Op de rand van de aarde' houdt de Universiteit van Utrecht morgen een fietstocht langs de industriële geschiedenis van Utrecht. Reserveren 030-53.80.08.

HEERDE: De VVV Heerde heeft op 8 juli een boerderijenfietstocht over de Veluwe gepland. Tijdens de tocht, die individueel gereden kan worden, staan twee boerderijen open voor bezichtiging. Start tussen 10 en 13 uur. Inlichtingen 05782-21.59 of 05206-782.96.

DEN HELDER: Bij het Marinemuseum in Den Helder zijn op 7, 8 en 9 juli de Nationale Vlootdagen. Er liggen onder meer schepen van de mijnendienst, fregatten en onderzeeboten. Open 9-17 uur.

AMSTERDAM: Op 4 juli is in het planetarium van Artis een dialezing over 'Nederland in de ruimte'. Na de pauze wordt op de koepel de sterrenhemel van de maand juli vertoond. Aanvang van de lezing om 20 uur.

KAMPEN: Vanmiddag opent in het Stedelijk Museum van Kampen 'Kampen heeft er tabak van', over de opkomst, bloei, ondergang en opleving van de Kamper tabaksindustrie. Tot en met 16 september. Open di-zat 11-17 uur, zon 13-17 uur.

APELDOORN: De zolders van paleis Het Loo kunnen in juli bezocht worden. Voor het eerst is een jonk, een geschenk van de Chinese keizer Kwang-siu aan koning Willem III, te zien. Open di-zon 10-17 uur.

Meer over