BAGAGE

Op de fiets door landen als Thailand, Maleisië en Indonesië trekken is allang geen opzienbarende onderneming meer. Toch zijn er nog steeds reizigers die er graag op papier van verhalen, wat meestal uitmondt in tamelijk persoonlijke belevenissen....

REISBOEKEN

FIETSEND DOOR

ZUIDOOST-AZIE

Met haar man fietste ze gedurende vijf maanden door Thailand, Maleisië en Indonesië. Ze is geen beginneling. Eerder fietste ze door Zuid-India en Sri Lanka; ze schreef erover in No Problem. Tanjung Bidara is vooral een persoonlijk verslag, wat niet altijd recht doet aan het bezochte land (vluchtige observaties), maar waarin vermoedelijk heel wat reizigers hun eigen wel en wee zullen herkennen.

REISGIDSEN

CAMPINGGIDSEN

IN HEEL EUROPA

Wie met álle nieuwe campinggidsen van de ANWB op stap wil gaan, weet zich verzekerd van een extra ballast van tegen de drieduizend pagina's dundruk. De omvangrijkste zijn Europa 1 en Europa 2 (per deel ¿ 27,95, leden ¿ 25,95). In deel 1 zijn België, Luxemburg, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Spanje, Andorra en Portugal opgenomen, in deel 2 het grootste deel van de rest (bijvoorbeeld geen Rusland, Albanië of Bulgarije).

In Campings Nederland (¿ 19,95, resp. ¿ 17,95) staan ruim 750 door de ANWB aanbevolen kampeerterreinen. De rustzoeker en natuurliefhebber vinden in Kleine Campings (¿ 14,95, resp. ¿ 12,95) meer dan negenhonderd kleinschalige campings in de Benelux, Frankrijk, Denemarken en Groot-Brittannië.

* Rien van der Helm stelde voor Elmar het reishandboek Arizona & Utah (¿ 39,50) samen. Uiteraard besteedt hij veel aandacht aan The Grand Circle, de concentratie van indrukwekkende natuurgebieden (Grand Canyon) op de grens van beide Amerikaanse staten.

* Het Europees Centrum voor Eco Agro Toerisme (Eceat) brengt deze maand twintig Groene Vakantiegidsen op de markt. Nieuw zijn de gidsen voor Spanje, Italië, Oostenrijk en Zwitserland. Uitgebreidzijn dit jaar de adressen van natuurcampings, vakantiehuisjes, kleine hotels, pensions en restaurants met biologische maaltijden.

Groene Vakantiegidsen verwijzen naar bio-boeren, natuurcampings en pensions op het Europese platteland. Dat betekent biologisch voedsel, zelfgemaakte wijn, persoonlijk contact met de boerenfamilie en een prachtige omgeving. Het aantal accommodaties in de Nederlandse gids bedraagt momenteel tachtig.

Er zijn gidsen in het Nederlands van Nederland, België, Frankrijk, Portugal/Spanje, Tsjechië, Slowakije en Polen, in het Engels van Groot-Brittannië/Ierland, Bulgarije, Hongarije/Slovenië, Roemenië, de Baltische Staten en Griekenland, in het Duits van Duitsland, Italië, Zwitserland en Oostenrijk. Per stuk ¿ 14,40 inclusief verzendkosten; te bestellen bij Eceat: 020-668.10.30.

TIPS & TRIPS

IN ZUID-LIMBURG

HERLEEFT BEDEVAART

De bedevaart herleeft binnenkort in Zuid-Limburg. De VVV Heuvelland heeft onder het motto Een bedevaart van allure. . . voor maart en april een weekendarrangement samengesteld waarbij het redemptoristenklooster van Wittem - al eeuwenlang een bedevaartsplaats - centraal staat.

In het arrangement zijn naast een informatiepakket over de regio drie wandelroutes opgenomen, die langs verschillende kerken in Wittem en omgeving voeren. Ook is een autotocht uitgezet, die laat kennismaken met Zuid-Limburgse monumenten zoals kastelen, boerderijen, molens en vakwerk.

Tevens staat een themamiddag op het programma, met een rondleiding door het klooster van Wittem plus een bezoek aan de St. Cunibertuskerk van Wahlwiller, met de bijzondere wandschilderingen van Aad de Haas. Daar ook treedt het gregoriaans koor Scola Cantorium op. Deze themamiddagen zijn op 15 maart, 5 en 26 april.

Eveneens in maart en april heeft de VVV Heuvelland een weekendarrangement met als thema Molens in het Heuvelland. Tijdens de themamiddagen (8 en 29 maart en 19 april) is de achttiende-eeuwse Volmolen in Epen toegankelijk, en laat de Commandeursmolen in Mechelen zien hoe een modern bedrijf wordt gerund. Informatie over de arrangementen bij de VVV Heuvelland 043-455.13.46.

* Disneyland Parijs viert op 12 april de vijfde verjaardag en organiseert daarom allerlei festiviteiten. Zo is er in het Videopolis-theater het hele jaar door een eerbetoon aan de klassieke animatiefilms van Disney onder de titel Disney Classics: the Music and the Magic. Tot en met 26 maart hebben kinderen tot en met elf jaar gratis toegang mits in gezelschap van een volwassene die een verblijfsarrangement reserveert. In maart ook opent de multiplex bioscoop van Gaumont - acht theaters met 2500 stoelen - zijn deuren.

Mei staat in het teken van het Flower Festival, juni in die van Fête de la Musique met ieder weekeinde een andere muziekstijl. De Ronde van Frankrijk doet in juli het park aan, het Roll & Skate Festival is in september. Wat in april op het feestprogramma staat, wordt nog even geheim gehouden.

* Vroeger was de naam Gids voor Vakantie en Vrije Tijd, dit jaar heet hij VVV-gids Utrecht (¿ 5,50 bij VVV en ANWB). De 68 pagina's bieden een uitgebreid overzicht van wat de provincie Utrecht te bieden heeft aan de vakantieganger.

Nieuw zijn twee gratis brochures van de Provinciale VVV Utrecht: Utrechtse Heuvelrug Campings, waarin zich elf kampeerterreinen presenteren, en Utrecht Vechtplassengebied, over watersportaktiviteiten op de Loosdrechtse en Vinkeveense plassen en de Vecht. Te verkrijgen bij alle Nederlandse VVV's.

* De Fietsideeënkaart, vorig jaar gelanceerd door het Fietsplatform, was een dermate succes dat nu sprake is van een geactualiseerd vervolg. De kaart vermeldt de belangrijkste fietsroutes in Nederland, zoals de bewegwijzerde fietsrondritten en de LF-routes. Ook zijn dit jaar de fietsmeerdaagsen toegevoegd. Tevens vindt de gebruiker er praktische informatie op zoals bijzondere overnachtingsmogelijkheden, fietsverhuur, -evenementen en -vakanties. Voor ¿ 4,95 te koop bij ANWB en VVV en via het Fietsplatform (tel. 033-465.36.56).

EVENEMENTEN

AMSTERDAM: Van 21 tot en met 23 februari is het zesde Al Farabi Kinderfestival, met als thema: Op Reis. Het evenement speelt zich af op tien Amsterdamse locaties en theater De Evenaar in Rotterdam. Drie dagen lang theater, dans en muziek uit alle windstreken met als doelstelling kinderen op speelse wijze kennis te laten maken met de culturele achtergrond van vrienden en klasgenoten. Informatie 020-420.17.11.

NAARDEN: Morgen is er vanaf 12.30 uur een wandeling onder leiding van een gids door Naarden, met de geschiedenis van deze vestingstad als thema. Vertrek vanaf de VVV-winkel aan het A. Dortsmanplein.

DEN HAAG: De Algemene Vereniging voor Natuurbeschermers voor 's-Gravenhage en omstreken (AVN) houdt morgen van 12 tot 17 uur in het Haagse Museon open dag. Om 12.30, 14 en 15 uur worden natuurfilms vertoond. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten over 'kleur in de natuur'. Ook informatie over de groengebieden in Den Haag en over het gemeentelijk beleid ten aanzien van historische bomen.

DEVENTER: Het Nivon organiseertvandaag tussen 10 en 16 uur in het TRIAS opleidingcentrum, Singel 25 in Deventer de Groene Vakantiebeurs, gericht op aktieve, milieuvriendelijke vakanties. Er zijn veertig informatie-stands, lezingen en een fietspresentatie. Toegang gratis.

LEIDEN: Dr. Frietema houdt morgen vanaf 11 uur in de Hortus Botanicus in Leiden een rondleiding met als thema Papier, lijm, verf en rituelen, over het uiteenlopend gebruik van planten. Informatie 071-527.72.49.

AMSTERDAM: Het wandelcafé van NEMO, vereniging van vrije wandelaars, belegt 21 februari vanaf 19.30 uur in buurthuis De Tweede Uitleg, Prinsengracht 688 in Amsterdam een informatie-avond over tsaar Peter de Grote. Kunsthistoricus Vincent Rottier houdt een lezing over de tsaar en diens reis naar Nederland; na de pauze wordt een video getoond over Nederlandse sporen in St-Petersburg.

Op 22 februari organiseert NEMO een wandeling van Zaandam naar Amsterdam onder het motto In het spoor van de tsaar. Aanmelden en informatie op 020-681.70.13.

UTRECHT: Dit weekeinde is in het Veemarktcomplex in Utrecht de duiksportbeurs Duikvaker '97. Centraal punt is een zwembad waar diverse demonstraties gegeven worden. Verder films, modeshows en de nieuwste ontwikkelingen in deze tak van sport. Open zat 10-18 uur, zon 10-17 uur. Toegang 15,50 gulden, kinderen tot acht jaar gratis.

ZWOLLE: De nieuwste trends op tuingebied worden van 19 tot en met 23 februari vertoond op de Tuin Varia '97 in de IJsselhallen van Zwolle. Aandacht voor ontwerp en aanleg van tuinen, tuinmachines, zaden en bloembollen, tuindecoraties en -meubilair en diverse soorten vijvers. Open woe-don-vrij 14-22 uur, zat-zon 10-18 uur. Toegang 12,50 gulden, kinderen van 4 t/m 12 jaar en 65+ vijf gulden. Informatie 06-320.240.15 (75 ct/min), Internet: http://www.fnr-nl.com.

ROTTERDAM: Het Nivon houdt morgen om 12 uur in het Nivon-centrum aan de Dirk Smitsstraat 76 in Rotterdam een lezing over Wandelen en Waterschappen. Vladimir Mars, maker van wandelroutes en -kaarten, vertelt hoe dijken en kaden beter toegankelijk gemaakt kunnen worden voor wandelaars.

MEDEMBLIK: Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik is tijdens de voorjaarsvakantie van 22 februari tot en met 9 maart dagelijks van 12 tot 17 uur geopend met de tentoonstelling Stop het in de doofpot. Spreekwoorden en gezegdes die hun oorsprong hebben in de bakkerswereld, worden op originele wijze verbeeld. Voor kinderen is een prijsvraag uitgeschreven.

AMSTERDAM: Prof. Dr. W. Groenman-Van Waateringe, hoogleraar Oecologische Prehistorie aan de Universiteit van Amsterdam, houdt 18 februari om 20 uur in de Koningszaal van Artis Amsterdam een lezing over De gletsjerman van het Oetz-dal.

DEN HAAG: Tot en met 2 maart is in het Haagse Museon de kleinschalige expositie De ongewone alledaagsheid van de Himalaya, met films van cineast-bergbeklimmer Jan Boon en met de gebruiksvoorwerpen die hij in de loop der tijd verzameld heeft. In het weekeinde van 22 en 23 februari zal Boon zelf een aantal films inleiden. Informatie 070-338.13.05.

HATTEM: In het Anton Pieck Museum van Hattem loopt tot en met september Handel en vertier: van marktkraam tot trekschuit in de verbeelding van Pieck. Over de strijd om het bestaan van de ambachtsman en kleine zelfstandige. Open di-zat 10-17 uur.

DEN HAAG: In het Haagse Omniversum draait vanaf 18 februari Survival Island, een film van cineast Sir David Attenborough over de dieren (zeeleeuwen, robben, pinguïns, albatrossen) op het eiland South-Georgia (bij de Faklands). Di-vrij 13 en 15 uur, zat-zon 11, 13, 15 en 17 uur.

ZANDVOORT: Het IVN houdt morgen een wandelexcursie van twee uur over het strand van Zandvoort. Centraal staan de vondsten op het strand. Start 13.30 uur, vanaf voormalig Paviljoen Zuid, Boulevard Paulus Loot. Informatie 023-531.46.47.

EDE: Op 22 februari organiseert het IVN een winterboswandeling op landgoed Hoekelum in Ede. Vertrek om 14 uur vanaf parkeerplaats kasteel Hoekelum.

BARNEVELD: Het IVN houdt 17 februari in samenwerking met de KNTP Barneveld een lezing met als thema Inzicht in de wolken. Aanvang 20 uur in de Veluwehal van Barneveld. Inlichtingen 0432-47.46.00.

BOVENKARSPEL: Tot en met 23 februari is in de CNB-hallen in Bovenkarspel de Westfriese Flora. De bloemententoonstelling richt zich dit jaar op China. Op de openingsdag zullen honderd kinderen een doek van zestig meter lengte beschilderen met Chinese taferelen en bloemen. Inlichtingen 0228-53.01.30

VELSEN-ZUID: Morgen worden in Museum Beeckestijn (Velsen-Zuid) tusen 14 en 16 uur demonstraties gegeven van het 'marmeren' en 'houten', het imiteren van marmer en hout via een schilderstechniek. Informatie 0255-51209.

DEN HAAG: Dit weekeinde is in de Grote of Sint Jacobskerk in Den Haag de Britse Reismarkt, met informatie over taalcursussen, busvakanties en vlieg- en bootverbindingen. Inlichtingen 020-685.50.51.

UTRECHT: Het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht, dat zeventig jaar bestaat, heeft zijn openingstijden in de weekeinden veranderd. Voortaan is op zaterdag en zondag het museum open van 11.30 tot 17 uur.

Meer over