BAGAGE

Nelleke Bulthuis-Van Tuyl en Frans Brom brengen De Dommel en haar watermolens in kaart (Kempen Group Studio, ¿ 24,50). De tocht (geschikt voor automobilisten en fietsers) begint bij de oorsprong van de rivier in de Belgische Kempen en eindigt bij de Maas in Den Bosch....

REISGIDSEN

WATERMOLENS LANGS DE DOMMEL

* Regio-voetwijzer 2 van uitgeverij Op Lemen Voeten is 10 dagwandelingen in de Gelderse Poort (¿ 22,50). Bij dezelfde uitgever beschrijft Wandelwijzer 2 Wandelen met natuurmonumenten: van Goeree tot Stramproy (¿ 22,50, in kleur, met topografische kaartjes).

* European Museum Guide (Museum Media Publishers, ¿ 39,90) is de eerste gids met de belangrijkste Europese musea (ongeveer vijfhonderd) en hun vaste collecties plus de wisselende tentoonstellingen tussen mei 1995 en mei 1996.

* Veel geactualiseerde herdrukken in de ANWB Reisgidsen: van Hans Hoogendoorn Oost- en Zuid-Spanje, Noord- en Midden-Spanje en Denemarken, van Roswitha van Maarle en Maarten Mandos Pyreneeën, van Geert van Leeuwen Noord-Italië, van Henk Zwijnenburg Loiredal en van Marion Meijer en Bruno Wijnands Tsjechië & Slowakije (per stuk ¿ 33,50, voor leden ¿ 29,50).

Nieuw in de serie ANWB Autotours: Oostenrijk, Scandinavië en Zwitserland (¿ 34,95, leden ¿ 30,95), met in elke gids 25 tochten langs bekende en minder bekende plaatsen.

TIJDSCHRIFTEN

DICHTEN OP EEN BERGTOP

Geen sport die zulke mooie literatuur heeft opgeleverd als de bergsport. Er zijn hele bibliotheken te vullen met boeken die over bergen en beklimmers gaan. In Leiden is zelfs een antiquariaat dat zich in het genre heeft gespecialiseerd. De eigenaar heeft geen moeite om de planken te vullen. In de Verenigde Staten verschijnt al enige jaren het tijdschrift The Climbing Art (tweemaal per jaar, import Willems Adventure, ¿ 17,50). Het magazine, boekje eigenlijk in het formaat van het Engelse Granta, bevat gedichten, literaire verhalen en kunst die allemaal één thema hebben: de bergen.

Wij kregen nummer 26 van The Climbing onder ogen en het bevat een prettige mengelmoes. Essays worden afgewisseld met fictieve, literaire korte verhalen. De gedichten zijn kort en bondig: Too quickly, The top, Sweaty handshake, Yellow grin, Dirt lined wrinkles, Beautiful. Het moge duidelijk zijn: de schoonheid van het gebergte, maar ook de eenzaamheid en de spanning van het klimmen, doet veel scribenten (professionals èn amateurs) naar de pen grijpen.

* Pas op voor slaapzakken met Chinees dons, waarschuwt Op Pad, ANWB-blad voor actieve vakanties (juli, ¿ 8,50). Ganze- en eendedons uit China is goedkoper, maar het vult de slaapzak stukken minder goed dan dons uit Oost-Europa. Bovendien geven de fabrikanten niet altijd het juiste volume op en laat de kwaliteitscontrole te wensen over. Verder in Op Pad een aardig verhaal over de kaarsrechte Peddars Way in Norfolk, een fietstassentest, en een verslag van fietstochten vanuit het Zuidfranse Barcelonnette: veel klimmen, en de bagage blijft lekker in het hotel.

* Grasduinen, tot voor ruim een jaar een maandblad speciaal voor natuurliefhebbers, besteedt tegenwoordig ook nadrukkelijk veel aandacht aan reizen en vrije tijd. Het julinummer (¿ 7,75, abonnees ¿ 6,95) bevat een mooi verhaal over Indianenstammen in Arizona met indrukwekkende natuurfoto's. 'Wandelen in Wales', officieel geen reis- maar een natuurbeschrijving, vertelt ons minstens zoveel over de schrijver als over de omgeving. In de rubriek Vitrine, dit keer vol nieuwtjes voor de wandeluitrusting, ontbreekt helaas de produktinformatie. Waarvan zijn al die sokken, schoenen, rugzakken en bodywarmers gemaakt? Waarom zijn ze goed - of niet?

* Een fotocursus caravanwiel-verwisselen in de Kampeer- en Caravan Kampioen (juli, ¿ 8,50). Het lijkt niet moeilijk, maar voor vertrek nog even droog oefenen is zo te zien wel nodig. Verder een aardige test van drie portaalvoortenten voor de caravan: kleiner dan een normale voortent, maar net prettig als beschutting voor de deur. En veel sneller opgezet.

TIPS & TRIPS

VERMIJDT ZATERDAG OP AUTOROUTE A7

De Vallée du Rhone en met name Autoroute A7 is voor Noordeuropeanen de meest gebruikte weg naar het Middellandse Zeegebied. Met als gevolg ieder jaar tijdens de vakantiemaanden enorme verkeersproblemen.

In een poging die problemen dit jaar te beperken, heeft de vereniging Autoroutes du Sud een mediacampagne in het leven geroepen. Tot 20 augustus krijgen alle weggebruikers van de A7 een drietalige folder (Frans, Duits, Engels) waarop een schema met de knooppunten en de spitsuren. De voornaamste aanrader: vermijdt de zaterdag.

* Handig voor onderweg: een Vakantiegeldgids van de Postbank, met schematisch een overzicht van het aantal geld- en betaalautomaten, de muntcode, de aan te bevelen Travelers Cheques en de telefoontoegangsnummers van 37 landen binnen en buiten Europa. Daarnaast beantwoordt de folder een aantal financiële vragen die onderweg kunnen opkomen. Gratis te krijgen op het postkantoor.

* In juli en augustus introduceren de NS een Treinspecial voor gezinnen naar Emmen (Noorderdierenpark) en Slagharen (Ponypark). In het kaartje zijn inbegrepen de reis per trein of Interliner, de eventuele busreis en de toegang voor de attractie.

Tussen 8 juli en 28 augustus rijdt bovendien dagelijks vanuit Twente een speciale Attractie-expres op en neer naar Slagharen en Emmen. Bij de NS-loketten ligt een gratis informatiefolder.

EVENEMENTEN

TILBURG: Van 9 juli tot en met eind oktober loopt in het Scryption en het Noordbrabants Natuurmuseum de tentoonstelling 'Het sprekende lichaam', waarin aandacht wordt besteed aan de non-verbale communicatie bij mens en dier. Beide musea open di-vrij 10-17 uur.

ZWOLLE: 'Het andere India' heet een fototentoonstelling van Alet Nieuwenkamp en Henk Struikmans in het Zwolse café Zapata. Tot en met 13 augustus open woe-zat 11-01.00 uur, zon 16-01.00 uur.

IJMUIDEN: In het Pieter Vermeulen Museum is tot 27 september de tentoonstelling 'Stenen in de stad', over de herkomst van de stenen die in de stedebouw gebruikt worden. Het museum heeft een fietsroute samengesteld langs 31 plaatsen in Velsen waar natuursteen gebruikt is. Open ma-vrij 9.30-17 uur, elke eerste zondag van de maand 11-17 uur.

DEN HAAG: Tot en met 29 oktober is in het PTT-museum de expositie 'Naar de gordel van smaragd' over de postverbindingen tussen Nederland en Nederlands-Indië in de periode 1602-1940. Open ma-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

UTRECHT: Iedere dinsdag t/m zaterdag zijn tot 10 september in de binnenstad van Utrecht zeven kerken te bezichtigen onder leiding van een gids. Inlichtingen VVV Utrecht 06-340.340.85 (50 ct p/m).

LEMMER: De Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten viert dit weekeinde haar veertigjarig bestaan in Lemmer. Honderdtwintig ronde en platbodemjachten geven demonstraties en houden wedstrijden.

DEN HELDER: In Den Helder zijn vandaag en morgen de nationale vlootdagen. Mariniers demonstreren in de marinehaven reddingsacties te water. Ook bij het Marinemuseum zijn demonstraties en activiteiten. Inlichtingen VVV 02230-25544.

OISTERWIJK: Onder leiding van gidsen van Vereniging Natuurmonumenten wordt morgen een wandeling gehouden naar het Staalbergven in Oisterwijk. Vertrek 10 uur vanaf het Vogelpark. Aanmelden 04242-19.209.

LIEMPDE: Op het landgoed Velder in Liempde wordt tot en met 16 juli de tuinmanifestatie Bloem en Tuin gehouden. Dagelijks 11-22 uur.

's-HEERENBERG: Van 14 tot en met 16 juli is in 's-Heerenberg het Mechteld ten Ham-weekeinde, een middeleeuws openluchtspektakel genoemd naar een in 1605 wegens hekserij ter dood veroordeelde vrouw. Begin 14 juli om 22 uur.

SLUIS: Het streeklandbouwmuseum Agrimuda is verhuisd naar een boerenschuur aan de Greveningseweg in Heille. Het opent vandaag met een expositie over de verschillende aspecten van het boerenleven. Openingstijden in juli en augustus di-zon 13-17 uur.

Meer over