BAGAGE

Tien nieuwe modellen rugzakken met tien nieuwe draagsystemen zijn uitgetest voor het mei-nummer van Op Pad (¿ 8,50). Echt slechte kandidaten bleken er niet bij te zijn....

TIJDSCHRIFTEN

PAST DE ZAK BIJ HET LICHAAM?

Verder een interview met de enige twee gediplomeerde berggidsen in Nederland. Ze maken zich zorgen over het 'zwartgidsen' door beunhazen. In de zelfmaak-rubriek dit keer mutsen en wanten. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn.

* Aan het Beneden Oosterdiep in Veendam is een groep mensen gehuisvest die niet stil kunnen zitten. Ze runnen het Verzamelmuseum, geven bladen uit als de Verzamelkrant en Boekenpost en wagen zich nu aan een vakantiemagazine, het zes keer per jaar verschijnende Vakantie & Vrije Tijd (¿ 3,25).

In Nederland is nog steeds heel wat het ontdekken waard, vindt de redactie. Uit het april/mei-nummer blijkt dat nauwelijks. Integendeel, de redactie trapt de ene na de andere open deur in. Duinrell, kasteel Vaalsbroek, het Kurhaus, Reddingmuseum Rijkers, de Weerribben, voor de gemiddelde dagrecreant niet echt onbekend gebied.

Aan menig artikeltje - vooral over campings, restaurants en recreatiecentra - zit een commercieel luchtje. Enige kritische benadering lijkt althans niet te passen in de formule van Vakantie & Vrije Tijd. Handig zijn de uitgebreide pagina's met evenementen.

* In het meinummer van Wereldcontact (informatie 03438-305.00) staan meer dan tienduizend tarieven van lijndienstvluchten. Het gaat om richt-retourprijzen, vanaf het goedkoopste tarief in het laagseizoen tot de duurste tickets in het hoogseizoen.

Voor de liefhebbers een boeiend overzicht met soms opmerkelijke verschillen. Wie naar Jakarta wil, vliegt met Lufthansa in het laagseizoen voor 1515 gulden, en in het hoogseizoen voor 2662. Garuda Indonesia vraagt daarentegen resp. 1750 en 2050. En Kuwait Air vliegt al voor 1484 en 1698 gulden. Met Bangladesh Airlines kost het in het laagseizoen 1170 gulden om Bangkok te bereiken, met Air New Zealand in diezelfde periode 4848 (via Los Angeles en Auckland!).

* Een gulden regel voor fietsers die verder willen dan een rondje Flevopolder: Neem je beschermengel mee en help die een handje door je gezond verstand te gebruiken. Het is één van de tips die 'wereldfietser' Frank van Rijn meegeeft aan fietsers die verderop willen, in de bijlage van het tijdschrift Fiets.

Het blad heeft deze maand een special over fietsvakanties die volstaat met tips, fietsverhalen, handige boeken en materialen. Een artikel over de Hoogste, de Wildste, de Heetste, de Jongste betreft hier dan ook fietstochten. Fietsen in de ijsbergen, in de Oekraïne, in India en zelfs in Frankrijk.

REISGIDSEN

* Uitgeverij Van Reemst zet er de pas in met de serie Reiskompas. Na Kenia en Zuid-Afrika is nu Zuidoost-Azië aan de beurt: Maleisië, Thailand en Indonesië (¿ 19,90 per stuk). Boekjes die er door het vele kleurgebruik aantrekkelijk uitzien en in bondige stijl proberen zoveel mogelijk informatie op iets meer dan honderd paginaatjes samen te ballen.

* NCRV's Weg van de snelweg 1995 (¿ 13,50) neemt de lezer mee naar België (Ardennen), Frankrijk (Dordogne), Italië (Sicilië), Portugal (Alto Alentejo), Tsjechië (Moravië) en Midden-Engeland. Met voor de fijnproevers een recept uit iedere streek.

* Te gast in Israël (¿ 12,50) is de nieuwste uitgave in de landenreeks van de stichting Informatie Verre Reizen (voorheen Toerisme & Derde Wereld). Het gidsje bevat achtergrondverhalen over de bevolkingsgroepen, praktische reis

informatie, een woordenlijstje Hebreeuws en een literatuuroverzicht. Informatie over verkoopadressen: 080-22.64.61.

TIPS & TRIPS

* De 'droge' Hiswa die in december in de RAI in Amsterdam zou worden gehouden, is verschoven naar het voorjaar van 1996. Het besluit, twee jaar geleden, om de watersportbeurs niet meer in het voorjaar, maar in december te houden, was geen succes. Het aantal bezoekers daalde van honderd- naar zeventigduizend. De verschuiving naar december was mede ingegeven door een aantal standhouders, onder wie jachtbouwers en grote handelaren in technische accessoires, die dan genoeg tijd zouden hebben om bestellingen te leveren voor het watersportseizoen. Uit een enquête bleek echter dat tweederde van de standhouders de Hiswa prefereert als opening van het seizoen. De 'natte' Hiswa wordt in september in IJmuiden gehouden.

* Bij alle VVV- en ANWB-kantoren is de gratis Fiets-ideeënkrant verkrijgbaar, die tips bevat voor fietstochten en fietsvakantie-arrangementen in Nederland. Er staat ook een overzicht in van alle fietsevenementen van mei tot en met september. Arrangementen voor fietsvakanties in Nederland zijn ook te vinden in de brochure Ga toch fietsen van de Nederlandse Jeugdherbergcentrale NJHC, 020-5513155.

* Mei en juni zijn de ideale maanden voor de AAA-fietsroute rond Bergen op Zoom, die is gewijd aan de drie streekspecialiteiten asperges, ansjovis en aardbeien. De fietstocht (75 kilometer, in te korten tot 50) voert langs aspergebedden, aardbeienvelden en de Binnenschelde, een afgesloten deel van de Oosterschelde waar van half april tot half juni op traditionele wijze ansjovis wordt gevangen. De route begint en eindigt op het NS-station, waar fietsen kunnen worden gehuurd. De beschrijving is voor een gulden te koop bij de VVV van Bergen op Zoom, 01640-66000.

* Tegen een steile wand in een steengroeve in het Duitse Barkhausen zijn versteende voetafdrukken van dinosauriërs te zien. De sporen, sommige twintig centimeter diep, zijn volgens onderzoekers achtergelaten door sauriërs van ongeveer 25 meter lang, die op vier poten rondliepen. Ze maakten stappen van ongeveer anderhalve meter. Waarschijnlijk waren het amfibieën; de zee reikte in die tijd tot aan het desbetreffende gebied. Barkhausen ligt bij Bad Essen, ten oosten van Osnabrück.

* Sinds kort is het fort-eiland Pampus niet alleen vanuit Amsterdam en Almere, maar ook vanuit Muiden te bereiken. De veerdienst gaat tweemaal daags, behalve op maandag. De afvaarten zijn vanaf de steiger bij het Muiderslot, di-vr 10.30 en 15 uur, za-zon 13 en 15 uur. De kosten zijn 15 gulden inclusief toegang tot het fort. Het eiland is van april tot en met september toegankelijk voor publiek. Informatie: VVV Muiden, 02942-61389, en stichting Pampus, 02942-62326.

EVENEMENTEN

MAKKUM: Op 13 mei is er van 10 tot 16 uur open dag in het windturbinepark Hiddum-Houw (bij de kop van de afsluitdijk).

WINKEL: In de Nederlands Hervormde Kerk in Winkel hangen van 10 tot en met 21 mei 'Nationale Feestrokken' uit de periode 1946-'48. De feestelijke rokken, van oude lapjes gemaakt, stonden symbool voor de wederopbouw van Nederland. Open dagelijks 11-16.30 uur.

DEN HAAG: In de 'Dependance Historique' van A. Gaemers Chronometrie, Noordeinde 115 in Den Haag, is van 6 mei tot en met

29 juli de tentoonstelling 'Van mechanica naar electronica' te zien, over de geschiedenis van het polshorloge. Open elke zaterdag 11-17 uur. Informatie 070-346.3868.

TILBURG: De dag van de letter, op 11 mei in het Scryption in Tilburg, heeft als motto 'Het alfabet, een nauw corset', over de beperkingen van 26 letters. Centraal staan de kwestie y/ij en het ontbrekende accent-teken. Open 12.30-18 uur.

DEN HAAG: In het Nederlands Kansspelmuseum in Den Haag loopt de tentoonstelling 'Kaarten troef', een overzicht van de geschiedenis van het kaartspel aan de hand van prenten, schilderijen en oude kaartspellen. Tot en met 1 november. Open ma-vrij 9-16 uur.

HOORN: 'Banden met de VOC' heet de tentoonstelling in het Westfries Museum in Hoorn over de invloed van de VOC op Hoorn, Enkhuizen en omgeving. Van 19 mei tot en met 3 september, open ma-vrij 11-17, zat-zon 14-17 uur.

DOORN: Het Von Gimborn Arboretum in Doorn staat 13 en 14 mei in het teken van het voorjaar. Tijdens dit weekeinde zijn er rondleidingen langs bomen en struiken die in dit jaargetijde bloeien. Open 10-16 uur.

UTRECHT: 'Grotschilderingen in de ijstijd' is het thema van een lezing door Ludo Hellemans, zondag om 14.30 uur in het Universiteitsmuseum, Biltstraat 166, Utrecht. Waarom konden prehistorische mensen zulke prachtige kunstwerken maken - onder meer in Lascaux en Altamira -, in een periode dat ze maar met moeite in leven bleven? Toegang ¿ 5, museum verder gratis. Reserveren: 030-538.008.

UTRECHT: In het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht loopt tot en met 5 juni de tentoonstelling 'Rijden of staken? NV Nederlandse Spoorwegen '39-'47', over de de houding die de NS innamen tegenover de Duitse bezetter. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

HOORN: Omdat de Hoornse brandweer dit jaar tweehonderd jaar bestaat zijn in het Hoornse Museum van de Twintigste Eeuw nog tot en met 21 mei foto's van 'beroemde Hoornse branden' te zien. Open di-zon 10-17 uur. Op 13 mei geeft de brandweer demonstraties bij het museum.

VELSEN-ZUID: In museum Beeckestein in Velsen-zuid loopt van 13 mei tot en met 23 juli de tentoonstelling 'Verrassend Verkade'. Een deel van het normaal niet voor publiek toegankelijke bedrijfsmuseum van Verkade is nu te bezichtigen. Open woe-zon 12-17 uur.

ZUTPHEN: Zutphen stelt op 14 mei een groot aantal monumenten open voor publiek onder het motto 'Zutphen op zondag'. Tal van rondleidingen, rondritten en exposities geven een beeld van deze historische Hanzestad. Inlichtingen VVV Zutphen 05750-19355.

DELDEN: Dit weekeinde gaan de tuinen van kasteel Twickel in Delden open. De bloembedden van de neo-barokke formele tuin zijn gevuld met duizenden bloemen in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Open zat-zon 10-16 uur.

AMSTERDAM: Op 7 en 14 mei staat in Artis in Amsterdam de voortplanting van dieren centraal. Tussen 11 en 15 uur zijn er die dagen diavoorstellingen in de collegezaal van Artis met aansluitend een rondleiding door de dierentuin.

KERKRADE: 'Beeld van Afrika en Madagascar' is een foto-expositie in de Botanische tuin van Kerkrade over flora en fauna van Madagascar. Nog tot en met 28 mei. Open ma-vrij 9-17 uur, zon 13-17 uur.

WOMMELS: Tot 1 november loopt in het 'Tsiispakhus' in Wommels de tentoonstelling 'De sudhoeke', over de vroegste kwelderbewoning van Friesland en de terpen in deze omgeving.

Meer over