BAGAGE

Het is een royale rectificatie van NRIT Actueel, het informatieblad van het Nederlands Instituut voor Toerisme en Recreatie in Breda....

NRIT rectificeert

goed nieuws over

vakantieparken

Dat stond allemaal op de voorpagina en op precies diezelfde plek heeft het NRIT nu volmondig toegegeven dat het zich heeft vergist. Door fusies en overnames was het beeld vertekend. Het NRIT heeft zijn rekenwerk door het CBS laten overdoen.

De uitslag is gunstig voor de consument. Het gaat in beide sectoren niet zo vreselijk goed dat de prijzen fors kunnen worden opgetrokken. De tarieven van kampeerterreinen stegen gemiddeld met 3,3 procent en die van bungalowparken met 1,3 procent. Bungalows zijn in feite goedkoper geworden, want de inflatie bedroeg vorig jaar 1,9 procent.

En het beeld wordt nog gunstiger, omdat het product meer waarde krijgt. Marktleider Center Parcs kondigde vorig jaar al investeringen van ongeveer 150 miljoen gulden. Van dat bedrag wordt een groot deel van de bungalows gemoderniseerd.

De Gran Dorado Group volgde snel daarop met een soortgelijke aankondiging. Deze week kwam de nummer 3 op de lijst, Landal GreenParks, met de mededeling dat er 10 miljoen wordt gestoken in de veertien vakantieparken in Nederland en Duitsland.

Er komen, net als bij de concurrentie, speciale bungalows voor Cara-patiënten en voor niet-rokers. Maar het hoofddoel is het opvoeren van het comfort, want dat wil de consument, zegt directeur L. van der Meer. Er komen volgens hem ook extra-luxe huisjes. Die hebben een vaatwasmachine en een bubbelbad.

NS start met verkoop

van 'superretours'

Morgen start de NS de verkoop van superretours, een kaartje dat geldig is van elk station in Nederland tot elk station in zes verschillende landen: Duitsland (* 309), Oostenrijk (* 379), Zwitserland (* 399), Tsjechië (* 369), Denemarken (* 389) en Hongarije (* 444).

Het superretour is een maand geldig en er moet altijd een deel van een zaterdag of een zondag in de reisperiode vallen. Samenreizende passagiers kunnen korting krijgen. De eerste reiziger betaalt 100 procent, de tweede tot en met de vijfde betalen 50 procent. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar krijgen 75 procent korting.

Er is een superretour voor de eerste klas en een variant waarbij de toeslagen voor de ICE, de Duitse hogesnelheidstrein, zijn inbegrepen. Voor wie slechts een dagje wegwil, is er het superdagretour. Een dag op en neer per Eurocity naar Keulen kost bijvoorbeeld 99 gulden.

Kazemattenmuseum

moet geduld hebben

Het Kazematten Museum Kornwerderzand op de Afsluitdijk zal minstens nog anderhalf jaar moeten wachten op de erkenning als rijksmonument. Dat zegt voorzitter Frans de Boer van het museumbestuur.

Voor het museum is het een tegenvaller. Vrijwilligers hebben een aantal forten teruggebracht in oorspronkelijke staat. Ze zijn net zo ingericht als tijdens de mislukte Duitse aanval op de Afsluitdijk in mei 1940. Maar de drie meter dikke betondaken rotten weg. Voor reparatie is geen geld.

Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat heeft toegezegd dat ze zal proberen de procedure te versnellen.

Meer over