BAGAGE

William en Joseph McManners hebben een spannende vader. Tegenwoordig is hij schrijver, oorlogsverslaggever en tv-presentator; daarvoor diende hij zestien jaar in het Britse leger, onder meer als parachutist, instructeur van een survival-gevechtseenheid en duiker....

TIPS & TRIPS

OVERLEVEN IN JE

EIGEN ACHTERTUIN

Voor hen en andere ondernemende kinderen schreef Hugh McManners The Outdoor Adventure Handbook, in vertaling uitgebracht onder de iets minder opwindende titel Mijn Eerste Survival Gids (Van Holkema & Warendorf; * 24,90). Voor volwassenen had hij al acht boeken gemaakt, waaronder het Commando Survival Handboek en Het Rugzakhandboek.

De overlevingsgids voor kinderen is een veredeld soort padvindershandboek, dat opvalt door de aantrekkelijke vormgeving en de grote hoeveelheden duidelijke foto's. Het hoofdstukje 'Uitrusting' bijvoorbeeld bevat plaatjes van alles wat je onderweg zou moeten meenemen, tot en met een schuursponsje en toiletpapier. Hoe een rol wc-papier eruit ziet, is bekend; toch is zo'n reeks foto's handig als inpaklijstje.

De tekst is nogal belerend en stellig ('Wie het weer kan voorspellen, wordt niet snel door een bui overvallen'), de aanpak erg professioneel. De kinderen op de foto's bereiden zich als mini-volwassenen voor op een zelfstandige kampeertrektocht. Toch zullen de meeste lezers de ideeën en tips gebruiken in de achtertuin of op vakantie met volwassenen.

Leuke suggesties zijn het wel. Hoe maak je een rugzak van een vuilniszak, een douche van een plastic tas en een krukje van een paar takken? Ook de hoofdstukken over kaart- en kompas lezen en navigeren met de zon zijn erg handig. Dan kun je in elk geval je ouders helpen als ze weer eens de verkeerde afslag hebben genomen.

* De Nederlandse Spoorwegen hebben vorig jaar aanzienlijk meer buitenlandse treinreizen verkocht. De laatste drie maanden van 1996 steeg het aantal verkochte kaartjes met 15 tot 20 procent ten opzichte van 1995. Dit succes is deels te danken aan de komst van de hogesnelheidstrein Thalys naar Parijs.

Volgens directeur Frits Marckmann van NS Internationaal kiest de reiziger voor de Thalys door het verbeterde comfort en de kortere reistijd. Uit onderzoek onder de passagiers is gebleken dat 18 procent met het vliegtuig en 19 procent met de auto zou zijn gegaan als er geen hogesnelheidstrein had gereden.

Hieruit maken de NS op dat nu al 200 duizend reizigers de voorkeur geven aan de Thalys boven andere vervoermiddelen. Dat aantal stijgt mogelijk verder als eind dit jaar het hogesnelheidstraject tussen Brussel en de Franse grens klaar is. Dit bekort de reistijd met 40 procent. De reis Rotterdam-Parijs duurt dan nog maar drie uur.

Overigens lijden de NS fors verlies op de Thalys zo lang er in Nederland geen HSL ligt. De verdeelsleutel van de kosten en baten met de Belgische en Franse spoorwegen is gebaseerd op de tijd die een trein van het spoor gebruik maakt. Op het langzame Nederlandse net valt dat uit in het nadeel van de NS.

* Zwitserland Toerisme in Amsterdam (020-622.20.33) biedt wandelliefhebbers gratis een brochure aan van de Zwitserse Vereniging van Kabelbaanondernemingen: Wanderwege in weiss. In de brochure staan allerlei tips voor winterse wandelingen in de Zwitserse wintersportgebieden. Zij bevat 130 wandelroutes in de bergen met een totale lengte van zevenhonderd kilometer, gerangschikt per regio.

* De VVV West-Friesland zette een fietsroute van 195 kilometer uit over de bijna autoloze Omringdijk, die in de omgeving van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik loopt. Er zijn twee arrangementen: vijf of drie dagen, met logies in 2- of 3 sterrenhotels. Informatie VVV West-Friesland 06-340.310.55.

* Flevoland biedt ruitervakanties voor mensen met een eigen paard. Overnacht wordt bij bed & breakfast-adressen op het platteland, waar een stal is voor het paard. Er zijn arrangementen van zes en zeven dagen. Informatie: Flevolands Bureau voor Toerisme, 0320-23.05.00.

* SNP Natuurreizen, de grootste wandelspecialist onder de touroperators, en de Fietsvakantiewinkel gaan samenwerken. Omdat sommige wandelaars ook wel eens een keer willen fietsen en vice versa hebben beide touroperators gezamenlijk een aantal reizen ontwikkeld. Het zijn voornamelijk niet al te zware fietstochten, zo'n dertig tot vijftig kilometer per dag, waarbij de bagage wordt vervoerd. Enkele fietstochten zijn wat zwaarder. SNP en de Fietsvakantiewinkel zullen ook elkaars reizen gaan aanbieden.

* Woody Allen houdt van Frankrijk. Net als fotomodel Claudia Schiffer en stripfiguur Mickey Mouse is hij bereid gevonden deze liefde te betuigen in een 45 seconden durend tv-spotje. Het Franse ministerie van Toerisme hoopt met veertien spotjes, waarin ook sterren als Ray Charles, Roger Moore en Julio Iglesias figureren, het bezoek aan Frankrijk te bevorderen. 'Het is goed te weten dat miljoenen mensen Frankrijk uit de grond van hun hart en als een persoon liefhebben', aldus minister Pons. De reclames zijn vanaf eind januari in Frankrijk en in het buitenland op de televisie te zien.

REISGIDSEN

WANDELEN OVER DE

BEEMSTERRINGDIJK

Het Landschap Waterland heeft een nieuwe wandelkaart met drie routes in de kop van de Beemster uitgegeven: Noordelijke Beemsterringdijk. De tochten variëren van vijf tot vijftien kilometer en voeren over de onverharde Beemsterringdijk tussen Schermerhorn, Avenhorn en Oudendijk. Voor één gulden te koop bij de VVV's in de regio Waterland en omstreken.

* La Palma is een nieuw deeltje in de Allert de Lange-serie Reisinformatie van A tot Z (* 15,95), een oorspronkelijk Duitse uitgave met veel praktische informatie, van accommodatie tot ziektekostenverzekering, over het groene eiland in de Atlantische Oceaan.

* De ANWB herzag de Dwarsstap Fietsmap van Groningen drastisch. Het mapje bestaat uit een gids met 43 fietstochten en vier gedetailleerde kaarten (schaal 1:50.000). Voor * 24,90 te koop bij ANWB, VVV, boekhandels en warenhuizen.

* In herdruk verscheen de IJskrant, een geïllustreerd boekje met routebeschrijvingen van vijf schaatstochten in het waterrijke gebied ten noorden van Amsterdam. Het betreft de Zeevangstocht, Bannetocht, Gouwzeetocht, Waterland-West- en -Oost-tocht. Verder bevat het boekje wat algemene schaatsinformatie en historische wetenswaardigheden. De IJskrant, een uitgave van de Vereniging tot Behoud van Waterland, is voor tien gulden te koop bij de VVV's en boekhandels in Waterland en wordt toegezonden aan wie * 12,40 overmaakt op Postbankrekening 72.95.85 t.n.v. L. van Pelt te Purmerend.

EVENEMENTEN

NIJMEGEN: Corpora Nova heet een expositie over het menselijk lichaam, die tot 23 april te zien is in het Natuurmuseum Nijmegen, en uit vier thema's bestaat: voortplanting en groei, voeding en energie, sport en overbelasting, zintuigen en zenuwstelsel. Open ma-vrij 10-17, zon 13-17 uur.

ROTTERDAM: Ligfietsenmaker Hans Bowier geeft morgen uitleg over diverse soorten ligfietsen in het fiets/wandelcafé van het Nivon, Dirk Smitstraat 76, Rotterdam. Aanvang 12 uur.

LUNTEREN: In Studio Honderd in Lunteren loopt van 8 tot en met 27 januari de tentoonstelling Namibië, een geheim onthuld. In de expositie wordt een link gelegd met de Veluwse zandwoestijn. Open wo-zon 10-17 uur.

DEN HAAG: Syrië, een reis door een zéér ver verleden is het thema van een dialezing op 14 januari in het Haagse Museon. Aanvang 13.30 uur.

Op 19 januari geeft Peter Wisse om 14.30 uur een planetariumvoorstelling over de sterrenhemel. Hij legt de sterrenbeelden in de verschillende jaargetijden en in verschillende uren van de nacht uit.

AMSTERDAM: De Hortus Botanicus in Amsterdam begint met een nieuwe serie Wandelingen met een verhaal op zondagmorgen. Morgen vertelt een gids van het IVN vanaf 11 uur over het wintersilhouet van bomen.

DEN BOSCH: De Brabanthallen in Den Bosch staan van 17 tot en met 20 januari in het teken van de Campingbeurs, waar de nieuwste ontwikkelingen worden getoond op het gebied van kamperen. De nadruk ligt op caravans, vouwwagens, campers en stacaravans. Open vrij 13-22 uur, zat-zon-ma 10-18 uur. Informatie 076-581.10.05.

AMSTERDAM: Informatie over IJsland en Groenland wordt gegeven op een presentatie van touroperator IJsland Tours, 18 januari in de Meervaart in Amsterdam. Van 10 tot 17 uur dia's, lezingen, videofilms en live muziek; toegang vijf gulden, kinderen gratis. Informatie 020-664.61.79.

ZWOLLE: Eén kaartje geeft het volgend weekeinde toegang tot twee beurzen in de IJsselhallen in Zwolle: Outdoor '97 en Tweewieler '97. Met uiteenlopende soorten nieuwtjes op het gebied van buitensport, fietsen en actieve vakanties. Op 18 en 19 januari, 10-18 uur; toegang * 12,50, 4 t/m 12 jaar en 65+ vijf gulden. Informatie: 06-320.240.15 (75 cent p.m.), op Internet http://www.fnr-nl.com.

Meer over