BAGAGE

Ze vormen respectievelijk het noordelijke en het middelste gedeelte van Landelijke Fietsroute 3. Beide routes worden beschreven in LF3 Rietlandroute en Hanzeroute (Stichting Landelijk Fietsplatform, ¿ 12,50 bij ANWB en VVV, ¿ 15 bij het platform, 033-465.36.56)....

REISGIDSEN

HANZEROUTE EN RIETLANDROUTE

Fietsroutes van Hanzestad naar Hanzestad is een uitgave van Staatsbosbeheer en de Hanzesteden (voor ¿ 7,75 te koop bij de VVV's aldaar). Het zijn acht rondritten van achttien à 47 kilometer.

* Twee nieuwe gidsen over Corsica, de ene van Nelles Guide (Het Spectrum, ¿ 32,50), de ander, geschreven door Jan-Willem Driessen, verscheen in de serie Reishandboeken van Elmar (¿ 34,50). Elmar bracht tegelijkertijd van de hand van Arnold Schaper een reishandboek uit over de neus van de laars van Italië: Apulië, Basilicata & Calabrië (¿ 29,50). Bij Nelles Guide verscheen ook Portugal (¿ 32,50).

* De Gids voor Xenofoben is met twee titels uitgebreid: Dat zijn nou typisch Italianen en Zwitsers (uitgeverij Krikke, Leiden, ¿ 8,95 per stuk). Twee in Italië en Zwitserland woonachtige Britse auteurs beschrijven de (on)hebbelijkheden van hun gastland, daarbij vooroordelen niet uit de weg gaand. Al eerder verschenen in deze serie onder meer Hollanders, Duitsers en Fransen.

TIPS & TRIPS

HALF UUR SLAAP VOOR PILOTEN

Op internationale vluchten mogen piloten van Air New Zealand voortaan een half uur slapen in de cockpit. Het besluit verraste zelfs de pilotenvakbond, aldus de New Zealand Herald, die beslag legde op een intern memo van de luchtvaartmaatschappij. Een woordvoerder van het bedrijf zei dat het bij alle luchtvaartmaatschappijen meermalen was voorgekomen dat piloten 'onofficieel en ongecontroleerd' in de cockpit sliepen. Air New Zealand heeft daarom besloten 'gecontroleerd slapen' toe te staan. Het is 'beter één piloot te laten slapen gedurende een periode van weinig activiteit dan dat er twee piloten tegelijkertijd slapen of zelfs drie piloten van een driemans bemanning', aldus het interne memo.

* Taxi-service Schiphol, die deze week officieel van start ging, is een variant op de treintaxi. Reizigers uit Amsterdam, Zaanstreek, Haarlemmermeer en Aalsmeer kunnen bij een ANVR-reisbureau vooraf een taxi naar en eventueel vanaf Schiphol regelen.

Er gelden vaste tarieven, variërend van 34 tot 84 gulden, ongeacht de duur van de rit of het tijdstip van de dag. De taxichauffeur wordt betaald met een voucher. Een reisgezelschap van maximaal vier personen kan gebruik maken van dat betalingsbewijs.

In tegenstelling tot de treintaxi hoeft de auto van Taxiservice Schiphol niet met onbekenden te worden gedeeld. Er worden normale taxi's ingezet. Het reisbureau informeert de taxicentrale over datum en tijd van vervoer naar de luchthaven. Voor de terugreis kunnen de reizigers op Schiphol in een van de daar aanwezige taxi's stappen.

* ANWB-leden met reisbestemming Frankrijk kunnen dit jaar voor ¿ 6,95 de ANWB een Routewijzer Op Maat laten samenstellen. De klant vult een summier aanvraagformulier in met gegevens over zijn vervoermiddel, de plaats van bestemming, de voorkeursroute en de wijze van overnachting. Binnen twee weken levert de ANWB een op die wensen afgestemd reisgidsje af, inclusief actuele informatie over valuta, toltarieven, verkeersdrukte e.d. Met kaarten en fotootjes in kleur. De komende jaren wil de ANWB deze service uitbreiden tot andere populaire vakantiebestemmingen in Europa.

* Sinds een paar weken ligt bij ANWB en VVV het (gratis, zolang de voorraad strekt) gidsje De Kust, wandel- en fietstips in de natuur, een uitgave van Toerisme & Recreatie AVN samen met het ministerie van Landbouw en de Stichting Duinbehoud. Zestig kleurenpagina's met uitstapjes, routes, bezienswaardigheden e.d. langs de Nederlandse kust.

* De eerste Solovakantiegids bevat het aanbod van 75 reisorganisaties. Volgens de samensteller, de Vereniging Vakantie Partners, is het een vrijwel volledig overzicht van vakanties voor alleengaanden en alleenstaande ouders met kinderen. De gids bevat mogelijkheden om alleen of in groepjes op vakantie te gaan. Niet-leden van de VVP kunnen hem bestellen door ¿ 6,50 over te maken op giro 353.70.51 van de Vereniging Vakantie Partners, Rijswijk (Noord-Brabant). Meer informatie: 0183-44.33.54.

TIJDSCHRIFTEN

MAGAZINE VOOR RECREATIEFIETSERS

Fiets is bij uitstek een tijdschrift voor sportieve en tamelijk fanatieke types. Van dezelfde redactie en uitgever is het nieuwe magazine Fiets actief afkomstig, speciaal voor recreatiefietsers. Het magazine is iets relaxter van toon en aard, net iets meer gericht op ontspanning en recreatie, net iets minder op zaken als derailleurrollen en cross-country-remmen. Het eerste nummer bevat praktische verhalen voor beginners over zadels, fietsbroeken en vrijetijdsfietsen, en veel tips voor korte en langere tochten in binnen- en buitenland.

EVENEMENTEN

LANDELIJK: Meer dan honderddertig biologisch werkende boeren houden morgen open huis met rondleidingen, proeverijen en activiteiten voor jong en oud. Informatie Stichting Biologica 030-230.07.13.

SCHEVENINGEN: Drieduizend hobbyisten laten dit weekeinde hun vlieger op het Scheveningse strand op. Op dit negentiende Vliegerfeest is ook 's werelds grootste vlieger (550 vierkante meter) te verwachten. Ook wordt het nationaal kampioenschap stuntvliegeren gehouden.

NOORBEEK: Op 23 en 30 juni verandert het Limburgse Noorbeek in het middeleeuwse dorp Nordebecke. Vanaf 14 uur zijn er middeleeuwse activiteiten met troubadours, dansgroepen en ambachtslieden. De slotmanifestatie is rond 17.30 uur.

TILBURG: In het Tilburgse Scryption is morgen een Indonesië-middag met dansvoorstellingen en een lezing over Balinese kunst. Tot en met 1 september wordt in het Scryption het schoolleven en het dagelijks leven in voormalig Nederlands-Indië weergegeven aan de hand van glasdia's. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur. In het Nederlands Textielmuseum is tot en met 1 september Batik, de ziel van Java. Open di-vrij 10-17 uur zat-zon 12-17 uur.

VEENENDAAL: In Veenendaal is voor 26 juni en 3 juli een wandel- en fietsroute uitgezet langs historische industriële monumenten. Onder andere worden de stellingkorenmolen en de sigarenfabriek van Ritmeesters bezocht waar rondleidingen zijn. Informatie 0318-52.98.00.

DEN HELDER: Kind in de schaduw van beroemde ouders is tot 7 september in het Helderse Poppenmuseum Kruse een expositie over de poppenmodellen van Hanne Kruse, dochter van Käthe. Open don-zat 14-17 uur, in juli en aug ook dinsdag 10-17 uur.

ENKHUIZEN: Het Flessenscheepjes Museum in Enkhuizen beschikt voorlopig over twee deelcollecties: geduldflesjes waarin overwegend voorstellingen uit het geestelijk leven, en scheepjes in flessen, gemaakt door scholieren uit Middelie. Open dagelijks in juni 10-20 uur, juli en augustus 10-21 uur.

AMSTERDAM: In het Allard Pierson Museum in Amsterdam loopt tot en met 28 juli de tentoonstelling Van Olympia tot Atlanta, hink-stap-sprong door de geschiedenis van de Olympische Spelen. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

BENNEKOM: Vijftig poppen uit de privé-collectie van het Koninklijk Huis liggen te kijk in het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom. De collectie is tussen 1945 en 1985 bij diverse gelegenheden aangeboden aan de leden van het Koninklijk Huis. Tot en met 2 augustus; open di-zat 14-17 uur.

GRONINGEN: Met de vaste expositie Barre Tijden wordt in Groningen de herinrichting van het Natuurmuseum (voorheen Groninger Museum) afgerond. Barre Tijden gaat over de ijstijd waarin de basis voor het Gronings-Drents landschap werd gelegd. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 14-17 uur.

BARNEVELD: Vanaf vandaag loopt in het Veluws Museum in Barneveld de tentoonstelling Het rijk van 1000 eilanden, over de kunst en cultuur van de Molukken. Daarnaast geeft de expositie ook een overzicht over het verblijf van een groep Molukkers in de woonoorden de Biezen en de Schaffelaar in Barneveld. Tot en met 21 september; open di-zat 10-17 uur.

UTRECHT: De Oude Hortus aan de Nieuwe Gracht in Utrecht, houdt vandaag open dag. De tuin bevat zeldzame bomen en struiken zoals de Ginkgo Biloba uit 1730 plus de Regius-tuin met apothekersplanten naar zeventiende-eeuws model. Open 10-17 uur.

KOOG AAN DE ZAAN: In het Molenmuseum in Koog aan de Zaan begint vandaag de tentoonstelling Tour, truien en triomfen, met als thema honderd jaar fietsen in Nederland. Tot en met 30 september; open ma-vrij 10-12 en 13-17 uur, zat 14-17 uur, zon 13-17 uur.

LEIDEN: Vandaag is het in de Leidse Hortus Botanicus Kuipplantendag met informatie over de kweek en het juiste onderhoud van de planten. Ook worden stekken uit de Hortus verkocht. Open 9-17 uur.

OOSTKAPELLE: Op 25 juni kunnen de landgoederen Duinvliet, Hoogduin en Molenwijk bij Oostkapelle bezocht worden. Voorafgaand is een dia-presentatie in Toeristisch Centrum Oranjezon (13.30-16.30 uur). Inlichtingen 0118-58.13.42.

RUINERWOLD: Morgen is in de tuin van de biologisch-dynamische kruidenkwekerij Het Blauwe Huis te Ruinerwold een open dag. Het terrein bevat onder meer weilanden, bos, teeltbedden en een drogerij. Open 10-17 uur.

ZAANDAM: De stichting Kunst en Cultuur Noord-Holland organiseert een aantal vaartochten met het stoomschip De Johannes uit 1908 over de Zaan. De afvaart is bij de Zaanse Schans en voert door het industriële landschap van de Zaanstreek. De tochten zijn twee keer per dag op 22, 23, 28, 29 en 30 juni. Inlichtingen en reserveren 075-616.22.21.

ENKHUIZEN: Op 24 juni vindt in Enkhuizen de jaarlijkse Lappenmarkt plaats. Vierhonderd marktkooplieden bieden op een ruim twee kilometer lange markt van 9 tot 17 uur hun koopwaar aan.

ASTEN: Morgen wordt van 13 tot 17 uur in Asten een klokkendag gehouden onder het motto Van klokkenspijs tot klokkenspel. Er wordt een historisch openlucht-klokkenspel opgevoerd en er is een historische markt.

LELYSTAD: Dit weekeinde is vanaf 10 uur een groot watersportspektakel in Lelystad-Haven met demonstraties van watersporten, sloepwedstrijden en skutsjessilen.

BRUMMEN: De Engelse landschapstuinen van buitenplaats Spaensweerd, net buiten Brummen, zijn dit weekeinde en op 13 en 14 juli voor het publiek geopend. Vandaag en morgen staan de tuinen in het teken van de oude rozen die in bloei staan.

Meer over