BAGAGE

De Waterkampioen, het watersportmagazine van de ANWB, bestaat zeventig jaar. Het is voor de redactie aanleiding om met een jubileumnummer uit te pakken....

TIJDSCHRIFTEN

LOGBOEKEN VAN

EEN HOOFDREDACTEUR

Tot haar eigen verrassing ontdekte de redactie welke kwaliteiten schuil gingen in de eerste hoofdredacteur, H.C.A. van Kampen (1881-1946), 'een lange, slanke man, immer gekleed in donkerblauw en met een Engelse schipperspet op het hoofd'.

Een achternicht van hem bleek in het bezit van twee logboeken, een schetsboek en een wedstrijdboekje (tussen 1907 en 1942 nam Van Kampen aan 228 zeilwedstrijden deel). Zijn teksten in de logboeken voorzag de autodidact Van Kampen van pentekeningen met uiteraard veel boten, maar ook dorpsgezichten e.d. Hij tekende tevens tal van ontwerpen voor jachten, lijntekeningen met veel gevoel voor detail. Even minutieus waren zijn teksten in de logboeken: 'Mooie manenschijn, maar kring om de maan. Halverwege viel de lantaarn uit de masttop, gelukkig in de schuit. Was gauw weer in orde.'

* Toer, het kwartaaltijdschrift van de Stichting Nederlandse Jeugdherberg Centrale, besteedt in nummer 2 extra aandacht aan jongeren, die met of zonder ouders op vakantie gaan. Wie zijn ouders thuis laat, kan op de circusschool in Gorssel een week lang de kneepjes van het vak leren. Of kan in een weekeinde koken leren in het NJHC-Kinderkookcafé in Bergen op Zoom. Mét ouders valt een Rondje Texel in vijf dagen te maken.

Verspreid over Nederland heeft de NJHC 35 herbergen, die ook voor niet-leden toegankelijk zijn. Rond die herbergen organiseert de Stichting diverse ontdekkingsvakanties voor gezinnen. Die staan in de arrangementenbrochure Toer Extra. Beide tijdschriften zijn gratis aan te vragen bij NJHC, Prof. Tulpstraat 2, 1018 HA Amsterdam, 020-551.31.55.

REISGIDSEN

ONGEREPT LAND

IN EUROPA

Europa telt in ieder geval nog 45 ongerepte landschappen. Dat suggereert althans Wildernis in Europa (Het Spectrum; ¿ 79,90), een salontafelboek vol innemende kleurenfoto's, en samengesteld door een internationale redactie. Ieder landschap wordt in woord en beeld tot leven gebracht en voorzien van tips, nuttig voor wie er wil komen en rondtrekken.

* Zeven nieuwe gidsen zijn toegevoegd aan de prestigieuze serie Footprint Handbooks. Het betreft Burma (import Nilsson & Lamm; ¿ 37,25) van Joshua Eliot, Cambodia (¿ 37,25), samengesteld door John Colet en Joshua Eliot, Chile (¿ 41,-) van Charlie Nurse, Ecuador & Galápagos (¿ 41,-), geschreven door Alan Murphy, Morocco with Mauritania (¿ 41,-) van Anne en Keith McLachlan, Thailand (¿ 48,45) van Joshua Eliot en Vietnam (¿ 41,-), samengesteld door John Colet en Joshua Eliot.

Barbados (¿ 15,95) is opgenomen in de reeks Reisinformatie van A tot Z van Allert de Lange/Hayit. Van diezelfde uitgever verscheen in Voordelig reizen West-Canada en Alaska (¿ 37,50). Susan Arenz schreef de landschapgids Israël met Zuid-Jordanië en de Sinaï (Sunflower; ¿ 29,50).

* Voor Gottmer stelde Hanneke van Dijk een Tuinenreisgids Nederland (¿ 45,-) samen. Na eerdere delen in de serie Tuinenreisgidsen over Engeland, Schotland en Wales is nu Nederland aan de beurt. Van Dijk bezocht ruim tweehonderd grote en kleine tuinen en kwekerijen; ze begon met het nodige scepsis aan de onderneming, maar raakte al snel enthousiast. Nederland bleek de concurrentie met Engeland best aan te kunnen. De gids is tevens te gebruiken als catalogus bij het zoeken naar bijzondere planten.

* Michael Wannet schreef voor uitgeverij Pirola deel 1 van de Internationale Hanzefietsroute (¿ 29,50). De tocht loopt van Zaltbommel via Lüneck naar Frankfurt a/d Oder.

* De klappers van de Groenatlas Zuid-Holland (uitgeverij Open Kaart) werden in deze rubriek vorige week geprijsd voor ¿ 18,95 per stuk. Dit moet echter ¿ 8,95 zijn.

REISBOEKEN

CONGRESORGANISATOR

REIST DOOR CHINA

Informatiemanager Hans van Hartevelt voert in Op zijn Chinees (In de Knipscheer; ¿ 34,50) een Nederlandse congresorganisator op ('Ik'), die een jaar lang moet samenwerken met een volstrekt onervaren Chinese collega. De twee reizen door heel China, wat verhalen oplevert over hilarische eet- en drinkpartijen, de imposante cultuur en de chaos van alledag, alsmede een ontmoeting met de Dalai Lama en een verblijf in Moskou tijdens de augustus-coup.

TIPS & TRIPS

MINDER 'ARMEN'

OP VAKANTIE

Op de vakantiemarkt tekent het verschil tussen arm en rijk in Nederland zich steeds scherper af. In 1985 ging nog 58 procent van de lage-inkomenscategorie op vakantie. Elf jaar later, in 1996, was dat gedaald tot 40 procent. Bij de hoge-inkomensgroep steeg de deelname in dezelfde periode van 71 tot 86 procent.

Dit is deze week gebleken uit het Trendrapport Toerisme 1996-1997 van het Nederlands Research Instituut voor Toerisme (NRIT) in Breda.

Mensen met een smalle beurs blijken eerst de buitenlandse vakantie te laten schieten, vervolgens beknibbelen ze op de vakantie in eigen land.

Volgens het rapport zijn vorig jaar 29,83 miljoen vakanties gevierd: ruim elf miljoen korte vakanties en ruim achttien miljoen lange vakanties. Populaire korte-vakantielanden waren Groot-Brittannië en Duitsland. In eigen land bleken de toppers de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Drenthe.

Van de buitenlandse (lange) vakanties profiteerden vooral Duitsland (+ 23 procent) en Spanje (+ 8 procent). Beide landen beleefden in 1995 nog een terugval. Dat lot was in 1996 Griekenland en Oostenrijk beschoren met respectievelijk - 25 en - 15 procent. Frankrijk bleef voor Nederlanders het populairste vakantieland met ruim 31 miljoen vakantiedagen, toch nog een daling met 2 procent ten opzichte van 1995. De voorsprong van Frankrijk op Spanje als nummer twee bedroeg in 1996 altijd nog dertien miljoen vakantiedagen.

* Het Nieuw Land Poldermuseum in Lelystad heeft een audiogids in gebruik genomen. Het is een in Amerika ontwikkeld systeem waarbij museumbezoekers beschikken over een apparaat dat bij de diverse expositiethema's na een druk op een knop informatie verstrekt.

Er zijn Nederlandse en Engelse versies plus eentje speciaal voor kinderen, opgebouwd als een spannend hoorspel. De tekst van de audiogids - variërend van drie kwartier (kinderen) tot anderhalf uur (volwassenen) -is anders dan die op de museumpanelen. Het gebruik van een audiogids, eerder al in gebruik genomen door het Van Goghmuseum in Amsterdam, bedraagt ¿ 2,50.

* De Provinciale VVV Drenthe heeft het aanbod van dagtrips gebundeld in het gidsje Dagje Drente, met tips, kortingsbonnen, entreeprijzen, kinderactiviteiten e.d. Gratis af te halen bij de Provinciale VVV (0592-37.37.55).

EVENEMENTEN

DEN HAAG: Onder de titel Postertje, postertje aan de wand. . . toont het Scryption in Tilburg van 25 mei tot en met 31 augustus een tentoonstelling van Franse klassieke affiches van schrijfwaren sinds 1900. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

LOOSDRECHT: De Nationale Visserijdag is zaterdag 31 mei op en rond de Vuntusplas in Loosdrecht. Er zijn demonstraties vliegvissen, karpervissen en palingroken.

Ook is deze dag tweehonderd kilo forel uitgezet waarop gevist kan worden. De organisatie zorgt voor hengels, advies en instructie. Inschrijven van 10 tot 14.45 uur; informatie 035-582.39.58.

ROTTERDAM: In het kader van vijftig jaar Marshall-hulp houden de VVV Rotterdam en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) op zaterdag 31 mei tussen 13.30 en 15.30 uur een architectuurwandeling onder leiding van Hans Ibelings, architectuurhistoricus van het NAi, waarbij de Amerikaanse invloed behandeld wordt van het Amerikanisme op de architectuur in de Maasstad. De Rotterdamse voorbeelden die aan bod komen zijn o.a. de Lijnbaan, het Schouwburgplein, Hilton, en de Generale Bank. Vertrek vanaf de VVV, Coolsingel 76. Kosten vijftien gulden, inclusief toegang tot het NAi.

Tot en met 20 juli loopt in het NAi Its new, try it! Nederlandse architectuur en het Amerikaanse voorbeeld. Open di-zat 10-17 uur, zon 11-17 uur.

EINDHOVEN: Stichting REISbeWIJS houdt op vrijdag 30 mei in zaal de Korenbeurs, Tongelresestraat 339 in Eindhoven, een informatieavond over Ecuador. Naast praktische reisinformatie wordt ook aandacht besteed aan de inheemse bevolking. Aanvang 19.30 uur.

DEN HAAG: In het Haagse Museon is op dindag 27 mei een dia-lezing over de Ierse kunst. Behandeld wordt de periode 600-800 na Christus, de 'gouden eeuw van Ierland'. Aanvang 13.30 uur.

GROOTSCHERMER: Op zaterdag 31 mei en op zondag 1 juni is het mogelijk om onder leiding van een gids van staatsbosbeheer door het natuurgebied de Eilandspolder te lopen, over de dijk tussen Grootschermer en Schemerhorn. Start op beide dagen tussen 10 en 14 uur in Grootschermer (bij het Dorpshuis) en in Schermerhorn (bij de Museummolen).

UTRECHT: Tot en met 21 september loopt in het Utrechtse Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement de tentoonstelling Niet aanraken, Antiek! Thema is het herkennen, aankopen en restaureren van antieke meubels. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

ROTTERDAM: Zaterdag 24 mei start in het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam de fototentoonstelling Footprints in the sand, over Bushmen in Namibië, Botswana en Zuid-Afrika. Tot en met 23 november; di-vrij 10-17 uur, zat-zon 11-17 uur.

AMSTERDAM: Het bezoekerscentrum in het Amsterdamse Bos toont tot en met 22 juni de eerste ideeën voor het Schinkelbos. Open dagelijks 13-17 uur.

AMSTERDAM: Tot het einde van dit jaar is in het Aviodome op Schiphol de tentoonstelling In the Spirit of Charles Lindbergh, een overzicht van zeventig jaar transatlantisch luchtverkeer. Open dagelijks 10-17 uur.

ROTTERDAM: Het Maritiem Museum Prins Hendrik in Rotterdam organiseert zondag 25 mei van 12 tot 17 uur een maritieme verzamelbeurs met taxaties, demonstraties en een kinderruilhoek.

WIERINGEN: De weg van de Vikingen is een fiets- en wandelroute langs de cultuur-historische bezienswaardigheden in de Wieringen. Museum Het Huis van de Aarde in Den Oever toont o.a. een replica van de Vikingschat die in 1996 ontdekt werd.

Ook op de route liggen o.a. de Michaëlskerk in Oosterland en museum Jan Lont. Informatie 0227-59.22.20.

Meer over