BAGAGE

* Goed nieuws voor lange afstandwandelaars die van kustwandelingen houden. Het Europese kustpad, de E9, is verlengd tot in Duitsland....

TIPS & TRIPS

EUROPEES KUSTPAD

VERLENGD

Het Nederlandse stuk van de E9, de LAW 5, hield tot voor kort op bij de Groningse grensplaats Nieuweschans. Nu loopt het pad vanaf de grens verder via Bunde en Weener naar Leer, waar het aansluit op een Duitse wandelroute. Vanaf Leer voert de E9 verder langs Aurich, Wilhelmshafen, Bremerhafen, Hamburg en Rostock tot honderd kilometer voor de Poolse grens. Het eerste deel van de route, tot Bremen, is vooral cultuurhistorisch interessant, onder andere vanwege de rijke kerkorgeltraditie waar dit gebied bekend om staat.

Het Europese Kustpad is nu zo'n drieduizend kilometer lang. Er bestaan plannen om de E9 in de toekomst te verlengen tot het Poolse Gdánsk in het oosten en tot Hendaye, aan de Golf van Biskaje, in het zuiden.

Van het Duitse deel van de E9 zijn geen wandelgidsjes beschikbaar. Meer informatie over het Europese kustpad heeft de Stichting LAW, Postbus 846, 3800 AV Amersfoort, tel. 033.46.53.660, fax 033.46.54.377. Voor informatie over het Duitse deel van de route: Wiehengebirgsverband Weser-Ems e.v., Bierstrasse 17-18, 49074 Osnabrück, tel. 00.49.541.29.771 .

* Prijzen van verzorgde stedentrips kunnen enorm verschillen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Vliegen naar Rome bijvoorbeeld kan in prijs 550 gulden variëren. De Consumentenbond hield reizen naar achttien Europese steden tegen het licht. De organisatie adviseert prijsbewuste reizigers zelf het vervoer te regelen en het hotel via een reisorganisatie te boeken.

* De Reiskrant van maart is grotendeels gewijd aan het Centraal-Amerikaanse Guatemala, het land van de Maya's. De indiaanse cultuur is nog duidelijk aanwezig in het dagelijks leven van de Guatemalteken. Minstens de helft van de bevolking stamt af van de Maya's. Na Bolivia is Guatemala daarmee het meest indiaanse land. Bovendien heeft Guatemala een gevarieerd landschap, met bergen, vulkanen, meren en oerwoud.

De special bevat onder meer een dubbelportret van de twee belangrijkste steden van het land, de moderne hoofdstad Guatemala-stad en de oude koloniale stad Antigua. Verder een reportage over het meer van Atitlán, dat ooit diepe indruk maakte op de Britse schrijver Aldous Huxley.

De special bevat twee reportages uit indiase dorpen in het noordwesten en de oostelijke kuststrook en heeft een artikel over de mysteries rond het eeuwenoude tempelcomplex Tikal. De krant biedt tevens veel praktische informatie over logies, transport en eetgelegenheden.

De Reiskrant is een uitgave van Wegwijzer reisinfo, Beenhouwerstraat 24, 8000 Brugge (België). Tel. 00.32.50.33.75.88 .

* Het Amsterdamse Kindermuseum, onderdeel van het Tropenmuseum, heeft de prestigieuze Council of Europe Museum Award gekregen. Het Kindermuseum krijgt de onderscheiding op 22 april. De jury beoordeelde het museum vooral op de tentoonstelling 'Verhalen om niet te verdwalen' over een clan Australische aboriginals. Deze tentoonstelling duurt nog tot 1 september. Informatie: 020-568.82.15;

REISGIDSEN

UITSTAPJES MET

DE KINDEREN

In Op stap met de kids van uitgeverij Kosmos (¿24,90) staan 226 suggesties voor uitstapjes in Nederland en Vlaanderen. De toeristische bestemmingen die in de gids staan vermeld, zijn geselecteerd op kindvriendelijkheid. Aan die eis voldoen natuurlijk dierentuinen en pretparken, maar ook musea met bijvoorbeeld een spannende speurtocht.

De informatie in het boekje is op kinderen gericht , zodat zij kunnen meebeslissen over het reisdoel. Waarschijnlijk zullen ze moeilijk een keuze kunnen maken, want de attracties zijn wervend beschreven. De enthousiaste schrijfstijl van auteur Phia Damsma-Scheffer komt vooral tot uitdrukking in een overmaat aan uitroeptekens. Voor volwassenen is dit misschien iets te veel van het goede.

De uitstapjes staan per provincie gerubriceerd, inclusief openingstijden en toegangsprijzen. Bij elke bestemming staat apart vermeld of deze speciale programma's heeft voor schoolreisjes en partijtjes.

* Tientallen particulieren in Drenthe stellen hun tuinen af en toe open voor bezoekers. Rotstuinen, boerentuinen, vlinder-grindtuinen, schaduwtuinen, geurtuinen, wilde tuinen etc. De stichting Tuin-Kunst-Drenthe stelde een boekje samen met deze tuinen. Ze bevatten een korte beschrijving van de tuinen en hun bijzonderheden. Het is voor ¿ 7,50 te koop bij een aantal VVV's in de provincie. Inlichtingen: 0592-501215.

* Autogasrijders hoeven met de LPG-gids 1997 (¿ 14,95) in Europa niet meer te zoeken naar tankmogelijkheden. Deze editie telt ruim tweeduizend wijzigingen ten opzichte van de gids van 1996. Daaronder zijn tweehonderd nieuwe verkooppunten in Frankrijk en 35 nieuwe LPG-adressen in Portugal. Bij elk buitenlands verkooppunt staat een uitgebreide routebeschrijving, zodat de automobilist de tankstations gemakkelijk kan vinden. De LPG-gids is te koop bij de ANWB-kantoren en bij circa zeshonderd LPG-tankstations in Nederland.

EVENEMENTEN

AMSTERDAM: In het Artis Planetarium draait twee maal per dag de nieuwe audiovisuele voorstelling Leven in het heelal, die aandacht besteedt aan de onlangs ontdekte fossiele levensvormen in meteorieten afkomstig van Mars. Informatie 020-5233452.

DRIMMELEN: Op zaterdag 5 april wordt in de Biesbosch per boot en te voet een vroegevogel-trektocht gehouden. Vertrek om 5 uur 's ochtends, retour om 09.30 uur. Kosten 20 gulden per persoon, kinderen 15 gulden. Informatie 0162-68.22.33.

UTRECHT: In de Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht op de Uithof en in het Von Gimborn Arboretum in Doorn is op maandag 31 maart een paaspuzzeltocht uitgezet voor kinderen van acht tot twaalf jaar. Beide tuinen zijn open van 10-16 uur, toegang 3 gulden voor volwassenen, kinderen tot twaalf jaar gratis. Informatie 030-253.54.55.

HILVERSUM: In het Omroepmuseum in Hilversum loopt tot en met 11 mei de tentoonstelling Radiofavorieten, waarin een overzicht gegeven wordt van bladmuziekomslagen van bekende liedjes. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

ROTTERDAM: Wie wat bewaart, die heeft wat is de titel van de tentoonstelling die tot en met 14 september loopt in het Maritiem Museum in Rotterdam. De inhoud van vijftig privéverzamelingen die getoond worden, varieert van rederij-serviesgoed en matrozenpoppen tot stropdassen en postzegels. Open di-zat 10-17 uur, zon 11-17 uur.

IJMUIDEN: De tentoonstelling Naar de haaien! in het Pieter Vermeulen Museum in IJmuiden geeft antwoord op vragen als hoe gevaarlijk zijn haaien nu echt, hoe leven ze eigenlijk? en komen er ook gevaarlijke haaien in de Noordzee voor? Open ma-vrij 9.30-17 uur, eerste zondag van de maand 11-17 uur.

NIJKERK: Het stoomgemaal in Nijkerk is vanaf maandag 31 maart weer open. Voor kinderen is deze dag een speciaal programma samengesteld. Open 10-16 uur, informatie 033-245.77.57.

ROTTERDAM: Op woensdag 2 april organiseert de stichting Mundo Etnico in het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam twee workshops zang en dans van de Stille Zuidzee. Om 13 uur voor kinderen van zes tot negen jaar, om 14.30 uur voor kinderen van negen tot twaalf jaar. Informatie 010-411.10.55. Kosten 5 gulden.

VLAARDINGEN: Tot en met 25 mei loopt in het visserijmuseum in Vlaardingen de tentoonstelling Vis uit de grond, waarin archeologische vondsten worden getoond met betrekking tot vis, visvangst en visconsumptie. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

NAARDEN: Het Comenius Museum in Naarden heeft tot en met 27 april een schoolklas gereconstrueerd uit de zeventiende eeuw. Tijdens een les van een half uur wordt onderwezen in zeventiende eeuws lezen, schoonschrijven, rekenen en andere elementaire vakken. Open di-zat 10-17 uur, zon 12-17 uur.

TILBURG: Vrijen bomen eigenlijk? En zo ja, hoe doen ze dat dan? Deze vragen komen aan de orde in de lentespeurtocht die het Noord-Brabants Natuurmuseum en het Milieu Educatie Centrum (MEC) in Tilburg gemaakt hebben. De vragen en opdrachten gaan over voortplanting, paren en het ontstaan van nieuw leven in de natuur. Het Natuurmuseum en MEC zijn gevestigd aan de Spoorlaan 434 in Tilburg. Van 28 maart tot en met 11 mei, di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur. Informatie 013-535.39.35.

VOGELENZANG: Meer dan zevenhonderd tulpensoorten zijn dagelijks tussen 8 en 18 uur te zien op de tulpenshow bij 'Frans Roozen', Vogelenzangseweg 49. Tot en met 25 mei.

HAREN: De Hortus Haren organiseert tot en met 1 juni IJs in beeld, bevroren kunst uit China. Achttien Chinese kunstenaars maken dertig meer dan manshoge kunstwerken van ijs. Tot en met 1 juni dagelijks geopend van 9 tot 22 uur. Toegang 15 gulden, 65+ 12,50 gulden, kinderen tot 12 jaar 5 gulden, museumjaarkaart gratis.

MIJDRECHT: De modelspoorvereniging Trix Express Club houdt vandaag, zaterdag 29 maart, in de Meijert in Mijdrecht een open dag. Te zien zijn o.a. modellen uit 1935 en de 2-C-1 stoomlocomotieven. Verder is een reparatieploeg aanwezig. Open 11-16 uur, toegang 3 gulden, kinderen tot 12 jaar gratis.

AMERSFOORT: Op landgoed Schothorst in Amersfoort loopt nog tot en met 24 mei de tentoonstelling Speuren naar sporen, met een overzicht van recente diersporen tot sporen uit het geologisch verleden. Open ma-vrij 13-17 uur, zon 13-17 uur.

MARKELO: Merklappen grenzeloos mooi is de titel van de tentoonstelling die nog tot 13 april loopt in Museumboerderij Eungs Schöppe in Markelo. Meer dan honderd merklappen en letterdoeken uit binnen- en buitenland worden getoond. De oudste doeken zijn meer dan driehonderd jaar oud. Open dagelijks 13.30-16.30 uur.

LOOSDRECHT: Het IVN houdt op maandag 31 maart om 14 uur een plantenwandeling bij Kasteel Museum Sypesteyn. Vertrek vanaf het slotplein van het kasteel.

APELDOORN: Het Historisch Museum Apeldoorn toont tot en met 19 mei de tentoonstelling Over het water, over het Apeldoorns Kanaal dat in 1829 in gebruik werd genomen. Sinds 1972 is het kanaal gesloten voor doorgaande scheepvaart. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

BRABANT: Maandag 31 maart wordt in Brabant de 'dag van het landschap gehouden'. In veertien natuurgebieden in de provincie kan die dag gewandeld worden onder leiding van gidsen van het IVN. Een folder met de wandelingen is verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV-kantoren. Telefoon VVV Brabant: 073-614.20.20.

NIEUWEGE Tientallen reisorganisaties presenteren maandag 31 maart tijdens de Solovakantiebeurs in 't Veerhuis in Nieuwegein-zuid hun georganiseerde reizen en andere vakantiemogelijkheden voor alleenstaanden. Open 10.30-17.30, toegang 7,50 gulden 65+ 5 gulden, kinderen tot 14 jaar gratis.

ZOUTKAMP: In de havens van Zoutkamp wordt op maandag 31 maart tussen 12 en 17 uur teruggeblikt naar de tijd waarin het voormalig vissersdorp Zoutkamp nog aan de zee lag. Er is een garnalenveiling, demonstraties van garnalenpellen en palingroken en van plankbranden en breeuwen.

ALMERE-HAVEN: Maandag 31 maart organiseert de VVV in Almere vanuit de havenkom van Almere-Haven tussen 10.30 en 18 uur boottochten per catamaran of draagvleugelboot. Kaarten (12,50 gulden per stuk) zijn te reserveren bij VVV Almere-Haven: 036-534.80.88 en bij de VVV van Almere-Stad: 036-533.46.00.

OISTERWIJK: Vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk start op zondag 30 maart om 10 uur een natuurbelevingstocht voor volwassenen. Bij deze tocht staat niet de kennis van maar juist het gevoel bij de natuur centraal. Reserveren op nummer 013-521.92.09.

BREDA: In het Milieu Educatief Centrum in Breda is op maandag 31 maart een EKO-Paasmarkt, met informatie over ecologische producten. Kinderen kunnen paaseieren zoeken. Open van 11-16 uur, toegang gratis.

ARNHEM: Op zondag 30 en maandag 31 maart is kasteel Zypendaal in Arnhem voor het eerst dit seizoen weer open. Naast een rondleiding door het kasteel is een wandelroute mogelijk door het omringende park dat aangelegd is in de Engelse landschapsstijl. Open 13-17 uur. Vanaf 15 april tot en met 31 oktober open op di-vrij en zon van 13-17 uur.

Meer over