BAGAGE

Op de laatste zaterdag van mei begint het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol met rondvluchten in grote helikopters, de Sikorsky S-61N's....

TIPS & TRIPS

PER HELIKOPTER VANAF AVIODOME

In de toekomst zal het ook mogelijk zijn te vliegen in 's werelds grootste passagiersballon, een Cessna, een zweefvliegtuig, een Boeing 777 en bijzondere historische toestellen.

De helikopters bieden ruimte aan 25 passagiers. Per zaterdag zijn er maximaal tien vluchten van twintig minuten, die een keuze maken uit de Kustroute (Zandvoort en IJmuiden), de Historische Route (Naarden, het Muiderslot en kasteel De Haar) en de Zuiderzeeroute. Kosten inclusief museum: 99 gulden, kinderen tot en met twaalf jaar 89 gulden.

Tot eind oktober loopt in het Aviodome de tentoonstelling Van Icarus tot Wright, met zestig tot de verbeelding sprekende boeken over luchtvaart. Het oudste boek dateert uit 1670; de Italiaanse monnik Francesco de Lana schrijft daarin over een schip dat, opgehangen onder vier grote koperen bollen, over de luchtlaag op het aardoppervlakte vaart. Het museum is dagelijks open, 10-17 uur.

* Fotograaf Henk Ruitenbeek en journalist Hans van Keken legden voor het nageslacht de polder Arkemheen (tussen Nijkerk en Bunschoten) vast in beeld en woord (voor ¿ 19,50 plus ¿ 5,50 portokosten te bestellen bij BDU Uitgeverij, 0342-49.42.19).

Ze noemen het de laatste echte polder van Nederland, maar ook daar komt de stad (Amersfoort) snel dichterbij. Met prachtige kleurenfoto's van in de polder levende dieren, en met interviews met vier betrokkenen. Op kasteel Groeneveld in Baarn is tot 8 september een multimediale expositie over hetzelfde gebied, met dia's van Ruitenbeek, muziek en fragmenten van de interviews (informatie 035-542.04.46).

* De Vlinderstichting heeft de beste plekken in het land om vlinders te kijken geïnventariseerd. Speciale wandel- en fietsroutes zijn uitgezet in elf provincies door gebieden van onder meer Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Langs de routes zijn zowel gewone als bijzondere vlinders gesignaleerd. De routekaartjes zijn te koop bij VVV's en de ANWB voor vijf gulden per stuk. Het geld gaat naar het Vlinderherstelfonds.

* Omdat Groningen (de provincie) vindt dat ze toeristisch nog te weinig bekend is, gaat ze in juni zichzelf in de schijnwerpers zetten. Eenentwintig Groningse recreatie-ondernemers bieden een voordelig kennismakingsweekeinde van 13 tot en met 15 juni aan. Een gezin kan dan voor in totaal 25 gulden terecht op een van de 21 campings. Meer informatie bij de VVV Groningen 0900 - 202.30.50.

* Noordwijk telt sinds kort een nieuwe, bewegwijzerde wandeling: Noordwijks Uurtje, acht kilometer lang, met begin en einde bij het VVV-kantoor aan de Grent. De route voert door Noordwijk aan Zee en Noordwijk-Binnen en is voorzien van ANWB-bordjes met pijlen. Voor drie gulden zijn routekaartje en -beschrijving te koop bij de plaatselijke VVV.

* Komende week gaat in Terherne officieel het Watersportcentrum Mid-Friesland open. Het ligt aan de Zandsloot en staat in open verbinding met het Prinses Margrietkanaal. Het initiatief tot de aanleg kwam van zeven ondernemers uit de watersportbranche. De watersporter kan op het 4,5 hectare grote terrein (honderd passantenplaatsen) terecht voor koop, reparatie en huur van motorschepen, zeiljachten en visboten; er is een scheepstimmerbedrijf, een watersportwinkel, een vaaropleiding, een tankstation, een botenlift, een kinderspeelplaats en een wasserette. Ook zijn er afmeermogelijkheden voor minder-validen. Binnenkort worden een winterberging en een doe-het-zelf-loods aangelegd.

* Het IJslands Verkeersbureau (020-627.01.36) geeft een gratis busboekje uit, Zomer in IJsland 1997, met de routes en dienstregelingen van de nationale BSI-lijnbussen. Ook staat er informatie in over de diverse buspasjes waaronder de nieuwe Rondreispas.

* Voor de liefhebbers van Frankrijk heeft Maison de la France in Amsterdam (0900-112.23.32, één gulden p.m.) drie (gratis) Nederlandstalige brochures klaar liggen. Zo zijn voor het eerst zes toeristische autoroutes (waaronder de Rimbaud-Verlaineroute en de Vestingkerkenroute) in de Franse Ardennen ondergebracht in één folder. De bezoekers aan de Aube vinden in een Aube-brochure gegevens over korte verblijven en weekendarrangementen. De toeristische routes van de Haute-Marne zijn eveneens voor het eerst gebundeld.

REISGIDSEN

NIEUWE OMMEGANG ROND AMSTERDAM

Op 21 mei opent burgemeester Patijn in Sloten de Amsterdamse Ommegang, ofwel streekpad 9, een wandelroute rondom de hoofdstad, die is uitgezet door het Nivon. Al elf jaar terug verscheen een eerste versie van deze route, maar die was snel uitverkocht en werd sindsdien niet herdrukt. In de herziene gids (¿ 29,90) zijn kaarten en foto's in kleur, ondersteund door informatie over accommodatie en openbaar vervoer langs de Ommegang en een stap-voor-stap-beschrijving (in twee richtingen) van de route. De topografische kaarten zijn schaal 1:25.000. De Ommegang behoort nu als Nationaal Streekpad 9 ook weer tot het landelijk netwerk van lange-afstandwandelpaden.

* Uitgeverij Open Kaart brengt in samenwerking met de provincie Zuid-Holland de komende jaren de Groenatlas Zuid-Holland in losse delen op de markt. Onlangs verschenen vier nieuwe 'klappers' van het zuidelijk deel van het Groene Hart, twee voor fietsers, twee voor wandelaars. Het noordelijk deel komt later dit jaar aan de beurt.

Tijdens het veldwerk voor de atlas stuitten de makers op tal van oude en vergeten paden. Die worden nu ook opgenomen in de nieuwe deeltjes. Zo is in wandelklapper 18 (Krimpenerwaard e.o.) de Cabauwse Jacobsroute te vinden, en in nummer 19 (Alblasserwaard e.o.) de Lingeroute. De prijs per klapper is ¿ 18,95.

* Amerika-kenner dr. A.J. van Zuilen houdt zich dit keer in de naar hem genoemde reeks reisgidsen bezig met Australië en Nieuw-Zeeland (Gottmer; ¿ 47,90). De gebruiker krijgt er ook Bangkok, Singapore en Hongkong bij. De schrijver besteedt veel aandacht aan Australië; Nieuw-Zeeland komt er tamelijk bekaaid af, de drie steden moeten het samen met nog geen veertig pagina's doen. De tekst is gedegen, maar tamelijk conventioneel.

* Bij uitgeverij Gottmer is de eerste Dominicus Themagids verschenen: In de ban van de Pyreneeën (¿ 39,90). Ton Joosten stelde de gids voor wandelaars samen. Er staan ruim 25 meerdaagse tochten in, voorzien van routebeschrijvingen en met overzichtskaarten. Ook kan men aan de hand van het boek zijn eigen route uitstippelen. Met veel praktische informatie over wandelen, materiaal en overnachtingen. De volgende themagidsen zijn Amazone, Himalaya en Safari.

* Voor wie bang is dat zijn of haar kinderen zich tijdens de vakantie zullen vervelen, brengt Europese steden voor kinderen (Visumgids Globe; 545 Belgische franken) misschien uitkomst.

De Belgische journalist Ronald Grossey geeft voor acht steden (Amsterdam, Brussel, Londen, Parijs, Rome, Barcelona, Wenen en Praag) tips die vooral kinderen kunnen boeien. Pretparken, restaurants, musea, winkels, tuinen, het zijn vaak adressen die ook voor volwassenen aantrekkingskracht hebben.

EVENEMENTEN

ARNHEM: In het Arnhemse Openluchtmuseum zijn op zaterdag 17 en zondag 18 mei trekpaardenwedstrijden met dressuur- en behendigheidsproeven en afstandsritten. Start zaterdag vanaf 10 uur, slotdefilé zondag om 15.30 uur. Informatie 026-357.61.11.

GRONINGEN: Tot en met 21 september loopt in het Noordelijk Scheepvaartmuseum van Groningen de tentoonstelling Drenten te water, scheepvaarthistorie van d'Olde Lantschap. Open di-zon 10-17 uur.

UTRECHT: Tijdens de Monumentendagen van de Vereniging Open Monumenten op zondag 18 en maandag 19 mei in Utrecht zijn de Willibrorduskerk, de Oude Hortus en het Universiteitsmuseum van 10 tot 17 uur voor publiek geopend. Aan de Catharijnesingel ligt tijdens deze dagen een aantal historische schepen afgemeerd. Bezoekers kunnen deelnemen aan een monumentenrondvaart. Informatie 020-420.55.57.

LEIDEN: Hans Kruijer, bryoloog (mossendeskundige) bij het Rijksherbarium, vertelt zondag 18 mei tijdens een wandeling door de Leidse Hortus Botanicus over planten die hun naam te danken hebben aan feestdagen of jaargetijden. Start vanaf 11 uur; informatie 071-527.72.49.

NAARDEN: Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden houdt maandag 19 mei vanaf 12 uur een Garnizoensdag, waarbij kinderen traditionele spelletjes kunnen doen. Informatie 035-694.54.59.

DOORN: Op zondag 18 en maandag 19 mei is het tussen 11 en 14 uur mogelijk in het Von Gimborn Arboretum in Doorn onder leiding van een gids een wandeling van twee uur te maken. Centraal staan de in dit jaargetijde bloeiende rododendrons.

ZUTPHEN: De Warnsveldse Overtuin is op 17, 18 en 19 mei tussen 10 en 17 uur open voor publiek. Ook Huis Welgelegen waartoe de Overtuin behoort, is toegankelijk.

UTRECHT: In de provincie Utrecht is tot en met september naast de historische kasteeltuinen ook een aantal particuliere tuinen te bezichtigen. Tevens worden wandelingen, beurzen, lezingen en fietstochten georganiseerd met de tuin als thema. De agenda met alle activiteiten is gratis te verkrijgen bij alle VVV-kantoren, bibliotheken en musea in de provincie Utrecht.

BAARN: De zolder van Kasteel Groeneveld in Baarn is omgetoverd tot een plek waar kinderen van vier tot zes jaar, verkleed als Groenkapje en Groenduimpje, spelenderwijs kunnen ontdekken wat er in het bos te vinden is. Tot en met 22 december di-vrij 10-17 uur zat-zon 12-17 uur. Informatie 035-542.04.46.

SOESTERBERG: Het Militaire Luchtvaartmuseum in Soesterberg houdt op maandag 19 mei van 10 tot 17.30 uur de Ital-dag 97, een dag vol Italiaanse motoren onder het motto 'historisch en klassiek op vleugels en twee wielen': veel Italiaanse motorfabrikanten ontwierpen en produceerden ook vliegtuigen.

NIJMEGEN: Boven maaiveld heet de tentoonstelling tot en met 29 juni in het Nijmeegs Museum Commanderie van Sint Jan. De expositie geeft een overzicht van hedendaags hoedenontwerpen in Nederland. Open ma-zat 10-17 uur zon 13-17 uur.

ACHTERHOEK: Buitenplaats De Wiersse tussen Vorden en Ruurlo in de Achterhoek is op zondag 18 en maandag 19 mei geopend voor publiek. Informatie 0575-55.32.22.

ZAANDAM: Tussen 10 en 17 uur is zaterdag 17 mei op de Zaanse Schans een Pinksterdierendag Oudhollandse dierenrassen. Kinderen kunnen meerijden op een bokkenwagen. Informatie 075-16.82.18.

ACHTERHOEK: Vier particuliere tuinen in de Achterhoekse plaatsen Beek, Didam, Hengelo (G) en Zelhem zijn op zondag 18 en maandag 19 mei van 10 tot 17 uur toegankelijk voor publiek. Entree vijf gulden per persoon per tuin. Informatie 0575-51.93.30.

DELFT: Bij Natuur- en milieucentrum De Papaver in Delft is tot en met 7 september de kruidentuin te bezoeken waar het accent ligt op de geneeskrachtige kruiden. Open ma-vrij 10-17 uur, zon 13.30-16.30 uur.

ELBURG: Tot en met augustus is iedere woensdag in Elburg een wandeling van anderhalf uur onder leiding van een gids door het historische centrum. Vertrek 14.30 uur vanaf het VVV-kantoor. Aanmelden 0525-68.15.20.

NIJMEGEN: Het Planetarium in Nijmegen organiseert zondag 18 en maandag 19 mei een speurtocht met als thema De Zon. Er staat een verrekijker opgesteld waardoor op een veilige manier naar de zon gekeken kan worden. Open beide dagen 13-16.30 uur.

DEN HELDER: Een Maritieme Droom in het Marinemuseum van Den Helder behandelt de invloed die Tsaar Peter de Grote had op de Russische marine. Tot en met 28 september; di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-16.30 uur, juni t/m augustus ook op maandag 13-17 uur.

DELDEN: Ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van het landgoed Twickel loopt van 19 mei tot en met 1 juni in de Paardenschuur tegenover het kasteel een expositie over de geschiedenis van dit landgoed aan de hand van de vier erfdochters van Twickel.

Open ma-zat 13-16.30 uur, zon 11-16.30 uur. Op 25 mei en 1 juni zijn er van 11 tot 16.30 uur open dagen op het landgoed, waarbij een fiets- en wandelroute is uitgezet over het terrein. Informatie 074-376.13.09.

SCHOONHOVEN: De Nationale Zilverdag wordt op maandag 19 mei van 11 tot 17 uur in Schoonhoven gehouden in het gebied van Haven, Oude Haven en Doelenplein. Daarbij komen alle vormen van het edelsmeden aan bod.

AMSTELVEEN: In buitenplaats Wester-Amstel in Amstelveen is tot en met 8 juni van 10.30 tot 17 uur op alle zaterdagen en zondagen en op maandag 19 mei een tentoonstelling te zien over ontstaan en ontwikkeling van de natuur en het landschap in Groengebied Amstelland.

HAAREN: Op maandag 19 mei krijgt iedere dertigste bezoeker aan het jubilerende kasteel Nemerlaer in Haaren een bundeltje gedichten over monumenten. 'Kasteels' verklede kinderen kunnen tussen 12 en 17 uur op een attractie rekenen. Er zijn muziek en vertellingen, en bovendien optredens van mime- en poppenspelers, een kok en beeldhouwers.

OOTMARSUM: Openluchtmuseum Los Hoes in Ootmarsum houdt op zaterdag 17 mei tussen 15 en 17 uur open huis waarbij uiteraard de toegang gratis is en iedere bezoeker op koffie met krentenwegge kan rekenen. Het museum heeft de afgelopen maanden een opknapbeurt ondergaan; met name de toegang tot het terrein is verplaatst en loopt nu via het Molenhuisje.

Meer over