BAGAGE

Erik de Keersmaecker verloor tien jaar geleden zijn hart aan zuidelijk Engeland. Sindsdien keert hij jaarlijks een paar keer terug en nu heeft hij zijn liefde ook op papier gezet: Kent (De Fontein; ¿ 24,90)....

BRAM VAN KERSBERGEN; JACOMIJN DE RAAD; FRANS VAN SCHOONDERWALT

REISGIDSEN

DOOR DE TUIN

VAN ENGELAND

Verder zijn nieuw in de reeks Visumgidsen: De Moezel-wijnroute (fiets- en wandelroutes) door Etienne van Steenberghe, De Transardense route (wandelgids) door Françoise Lempereur, Het land van de Geuze (dagtrips) door Jos Cels en De Lesse van bron tot monding (wandelgids) door Julien van Remoortere (per stuk ¿ 24,90).

* Reisinformatie van A tot Z bij Allert de Lange: Aruba met Bonaire & Curaçao, eerder in het Duits geschreven door Volker Pfau (¿ 15,95). Even bondig zijn Isla Margarita en Kopenhagen in de serie Marco Polo (Van Reemst; ¿ 11,90 per deeltje). Daarentegen kreeg van Rough Guide Britain 1019 pagina's (import Penguin Nederland; ¿ 42,10) en Rhodes & the Dodecanese plus the East Aegean (¿ 30,75) 369.

TIPS & TRIPS

WANDELEN OVER

DE BRABANTSE WAL

De Brabantse Wal is voor het grote publiek tamelijk onbekend. Het is een zogenoemde steilrand, meer dan twintig meter hoog, die in West-Brabant loopt van de grens met België tot voorbij Bergen op Zoom. Een wal met allerlei soorten planten en dieren en met een wetland, het Markiezaatsmeer, dat is ontstaan dankzij de Deltawerken.

Op en rond deze Wal zette stichting De Brabantse Wal zes wandelingen van zeven tot elf kilometer uit: De Brabantse Wal, met kaartjes, zwartwit foto's en tekeningen. Te koop bij de VVV Bergen op Zoom voor ¿ 7,50 en bij de hotels of cafés aan begin-, tevens eindpunt van iedere wandeling voor vijf gulden.

* Kanovaren in de Achterhoek heet de informatiekaart die de VVV Achterhoek samen met regionale kanoverhuur- en buitensportorganisatoren uitbrengt. Het gaat om twee gedetailleerde kaarten van de Berkel en de Oude IJssel, met oevertips en adressen van opstapplaatsen en verhuuradressen. Voor ¿ 2,50 te koop bij de VVV-kantoren in de Achterhoek.

* In de serie ANWB-reiswijzers is het aantal brochures voor verweg-bestemmingen uitgebreid en vernieuwd. Nieuw zijn Australië & Nieuw-Zeeland alsmede de bundel Nederlandse Antillen, Aruba, Barbados, Isla Margarita. Deels nieuw is Jamaica, dat is ondergebracht bij Dominicaanse Republiek, Cuba & Bahamas. Herzien zijn tenslotte Mexico, Thailand en Indonesië, Singapore & Maleisië (voor leden gratis bij ANWB-verkooppunten).

TIJDSCHRIFTEN

KLAGEN OVER

VROEG VERTREK

Wat hebben chartervluchten soms belachelijk vroege vertrektijden, klaagt Hotelplan-directeur Wouter de Wolf in het vakblad Reisrevue. 'Ik voorspel dat lijndiensten een steeds grotere grip op het vakantievervoer gaan krijgen, tenzij de charters hun product verbeteren. Het kan toch niet meer dat vakantiegangers zich om 04.00 uur op Schiphol moeten melden! Dat vind ik dus geen product.'

Aan de verbetering hoort de klant volgens hem wel mee te betalen. 'De vertrek- en aankomsttijden moeten klantvriendelijker worden, ook al kunnen er daardoor minder slagen (vluchten, red.) worden gemaakt en moet de reissom worden verhoogd. Prima, verdienen we meer en nemen we gelijk een stuk overcapaciteit uit de markt.'

EVENEMENTEN

HELLEVOETSLUIS: Vandaag en morgen zijn in Hellevoetsluis de Vestingdagen 1996, met als belangrijk onderdeel het Internationale Stoomweekeinde. Verder een luchtshow, een modelbouwtentoonstelling en een verzameling historische voertuigen. Zat 10-24 uur, zon 11-18 uur.

APELDOORN: In de tuinen voor het Paleis Het Loo in Apeldoorn is dit weekeinde het ballon-gala Ballons boven Het Loo. Tientallen heteluchtballons, waaronder een aantal special shapes, zullen vanavond en morgenavond vanaf 19 uur opstijgen. Tevens is er gelegenheid de barokke tuinen achter het paleis te bezoeken.

DELFT: Op 22 augustus wordt op de Trip Van Zoudtlandkazerne in Breda afscheid genomen van de laatste lichting dienstplichtige landmachtmilitairen. Ter gelegenheid hiervan loopt van 24 augustus tot en met 20 oktober in het Legermuseum in Delft de fototentoonstelling De dienstplicht zwaait af, gezicht van de dienstplicht 1914-1996. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

HEEZE: Van 23 tot en met 25 augustus is in Heeze de traditionele Brabantse Dag met als thema het tweehonderd-jarig bestaan van de provincie Brabant. Op 25 augustus begint om 14 uur de grote cultuur-historische optocht waarin de periode 1780-1830 (het ontstaan van Brabant) centraal staat. Informatie 040-226.31.39.

NAARDEN: Het Vestingmuseum in Naarden houdt morgen van 12 tot 17 uur een Garnizoensdag waarbij de stadsschutterij Hasselt een tableau vivant vormt. Informatie 035-694.54.59.

ARNHEM: Onder het motto Kijken, ontmoeten en proeven houdt het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem op 24 en 25 augustus het PINT-festival. Ambachtelijke brouwers laten het productieproces van bier zien en het eindproduct proeven. Open 11-17 uur.

KOEDIJK: In Koedijk varen vanavond van 21 tot 23 uur dertien gondels in het Noordhollands Kanaal. Iedere gondel heeft een eigen thema.

BERG EN MAAS: Morgenavond brengt het dorp Berg en Maas met de jaarlijkse oogstdankstoet van praalwagens, muziekkorpsen en landbouwwerktuigen een Ode aan Limburg. Start van de stoet om 14.30 uur.

EINDHOVEN: In het Prehistorisch Openluchtmuseum in Eindhoven bezet morgen een tiental Romeinse krijgers in vol ornaat een eenvoudig boerendorpje. De hele dag door geven de krijgers speciaal voor kinderen vecht- en exercitiedemonstraties. Open 10-17 uur.

ARNHEM: In het kader van de herdenking van de Slag om Arnhem organiseert 't Gilde Stadswandeling op 18 en 25 augustus en 1, 8 en 15 september de Airbornewandeling in het voormalig oorlogsgebied rondom de John Frostbrug. Vertrek om 11 uur vanaf het gemeentehuis in Arnhem. Inlichtingen 026-443.13.45.

ARCEN: Meer dan veertig sport- en raceauto's uit de jaren twintig en dertig doen mee aan de historische rit Arcen-Straelen-Arcen op 25 augustus. Merken als Amilcar, Salmson en Bugatti geven acte de presence. Start om 11 uur.

OOSTERHOUT: Tot en met 13 september houdt de VVV Oosterhout iedere vrijdag de Kloosterwandeling. De tocht voert langs de 'heilige driehoek', waar drie kloosters zijn gevestigd. Vertrek om 13.30 uur vanaf het Milieu Educatief Centrum in Oosterhout.

DOORN: Kasteel Huis Doorn was van 1920 tot 1941 woonplaats van Wilhelm II, de laatste Duitse keizer. Het kasteel besteedt dit jaar speciaal aandacht aan het overlijden van zijn echtgenote Auguste Victoria, 75 jaar geleden. Open di-zon 13-17 uur.

HAASTRECHT: Het gemaal De Hooge Boezem in Haastrecht, gelegen aan de Hollandse IJssel tussen Gouda en Oudewater, is tot 1 november voor publiek toegankelijk. Het gemaal heeft dienst gedaan bij de ontwatering van de Lopikerwaard. Open ma-zat 10-18 uur, zon 11-16 uur.

UTRECHT: De VVV Utrecht organiseert tot en met 2 september iedere zondag een stadswandeling onder leiding van een gids. Elke week staat een ander thema centraal. Start om 10.30 uur vanaf Stadskasteel Oudaen, Oudegracht 99. Informatie 06-340.340.85 (50 ct p/m).

Meer over