BAGAGE

De snelweg naar Nirvana (Balans, ¿ 29,90) is een nieuw boek over India. Hélène Schoenmaker maakte enkele reizen door dit land en beschrijft verschillende facetten van de Indiase samenleving vanuit haar eigen ervaringen....

REISBOEKEN

DE VISIE VAN INDIASE JONGEREN

In dertien persoonlijke reportages geeft ze een beeld van onder meer de sikhs, brahmanen, de positie van vrouwen, mode, aids en de invloedrijke rol van de media in het land. Er komen veel Indiase mensen, vooral jongeren, aan het woord die hun kijk geven op de maatschappij.

Een meisje schrijft een naar Indiase maatstaven vrij liberaal blad over haar pre-huwelijksproblemen. Ze is al twee keer afgewezen door potentiële huwelijkskandidaten die haar ouders voor haar uitzochten. 'Als reden gaven ze in beide gevallen op dat ze me te dun vonden. Wat moet ik doen? Het meisje krijgt een neutraal, zakelijk advies: neem contact op met een diëtist of een fysiotherapeut.'

* Woestijntochten doen het tegenwoordig goed als onderwerp voor een boek, maar Robyn Davidson schreef haar boek al in 1980. Vreemd dat de vertaling zo lang op zich heeft laten wachten. Sporen in de woestijn (Meulenhoff, ¿ 34,90) is een boeiend verslag van een vrouw die een reis maakt met kamelen door Australië en erin slaagt haar twijfels, angsten en afwegingen geloofwaardig en boeiend te beschrijven. Behalve de tocht door een vrij onbekend en ruig landschap, is het de innerlijke reis van Robyn Davidson, die het boek tot een een prachtig verhaal maakt.

TIPS & TRIPS

KLM NEEMT PROEF MET LAST-MINUTES

De KLM neemt een proef met de verkoop van last-minute tickets voor lijnvluchten die de volgende dag van Schiphol vertrekken. Volgens woordvoerder P. Wellhüner betreft het een 'voordeel van enige tientallen procenten op het laagste tarief'. Daarmee kan een retourtje binnen Europa maximaal vijfhonderd gulden goedkoper worden, en een intercontinentaal retourticket maximaal veertienhonderd.

De 'Call & Go'-uitverkoopjes worden dagelijks tussen 13 en 22.30 uur bekendgemaakt via 023-567.45.67. Een koper mag nog niet geboekt staan op de desbetreffende vlucht, of die vlucht hebben geannuleerd op of na 12 uur de dag voor vertrek. De maximale verblijfsduur is vier weken; overnachten van zaterdag op zondag is verplicht. Dus wie maandag boekt en dinsdag vliegt, zit vast aan minimaal vijf overnachtingen.

De korting verschilt per vlucht. Wellhüner: 'Een route waarop structureel veertig plaatsen vrij zijn, krijgt een andere korting dan eentje met vijftien plaatsen.'

* In Hilversum wordt morgen, 15 oktober, een fietsdag gewijd aan de Gooilustroute. De VVV aan het Stationsplein (035-6211 651) is van 10 tot 14 uur het vertrekpunt voor de route (beschrijving ¿ 1,95), die langs allerlei buitenplaatsen voert. De tocht bevat enkele extra's, zoals een stop bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's-Graveland en een wandeling met een boswachter over het landgoed De Beek.

De eerste 75 deelnemers die met het openbaar vervoer komen en zich kunnen legitimeren, mogen gratis een 'groene fiets' lenen. De 75 fietsen, ter beschikking gesteld door een sponsor, worden 22 oktober onder dezelfde voorwaarden uitgeleend in Hellevoetsluis. Daar is de VVV tussen 10 en 14 uur startpunt voor een fietstocht over het eiland Voorne, onderbroken door een rondwandeling door het duinlandschap.

TIJDSCHRIFTEN

PRIME TIME VOOR DE BOSWACHTER

In de herfst heeft de reisbranche altijd speciale plannen met ons, reisconsumenten. We moeten de natuur in en we moeten lange weekendjes weg naar Europese steden. We schijnen daar massaal gehoor aan te geven, en de bladen spelen daarop graag in.

Het blad Reizen heeft in zijn oktober-nummer onder meer reportages over wandelen langs kastelen in de Achterhoek, de mooiste stad van Duitsland (Bamberg) en een route door de Belgische Voerstreek.

De Consumentenreisgids komt (behalve met een groot verhaal over Maya-Mexico) onder meer met een stuk over wandelen in de Ardennen en tien tips voor een weekendje Nederland. Het reisvakmagazine Dit vroeg vijf reisspecialisten naar hun favoriete steden. In het voor- en naseizoen moet je naar Rome, Praag, Brussel, Kopenhagen of Barcelona. Londen en Parijs zijn uit, en liever Keulen dan Berlijn.

De herfst lijkt prime time voor Staatsbosbeheer. Niet alleen de Kampioen, maar ook de Consumentenreisgids stuurt zijn lezers op excursie met de boswachter: 'Na zo'n tweeëneenhalf uur zijn we weer terug bij het uitgangspunt. Zo'n middag doet je weer eens extra beseffen hoeveel moois ons land te bieden heeft'

EVENEMENTEN

DORDRECHT: Bij het overzicht van stadswandelingen in Traject van 7 oktober is abusievelijk het faxnummer van de VVV Dordrecht vermeld. Het telefoonnummer is 078-613.28.00.

UTRECHT: Vandaag organiseert de stichting Publiek, Wetenschap en Techniek in het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht onder de naam Hoor! Zie! Proef! Ruik! Voel!, een wetenschapsfestival vol experimenten, demonstraties en mogelijkheden om zelf dingen te ontdekken. Open 10-16.30 uur.

SCHIPHOL: Tijdens de herfstvakantie (14 t/m 29 oktober) is in het Aviodome de tentoonstelling Zestig jaar cabinepersoneel te zien. Stewardessen geven informatie aan kinderen die ook steward of stewardess willen worden. Open ma-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

HOORN: Tussen Hoorn en Medemblik rijdt tussen 14 en 29 oktober een 'bietentram'. Kinderen kunnen helpen bij het laden en lossen van suikerbieten. Informatie 0229-21.48.62.

DELFT: In het Delfts Legermuseum zijn tussen 14 en 22 oktober diverse activiteiten voor kinderen: dagelijks (behalve 19 oktober) draait om 14 uur de film Ivanhoe. Op 20 oktober kunnen kinderen tussen 11 en 16 uur een middeleeuwse ridder-kijkdoos maken. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

DWINGELOO: Het planetron in Dwingeloo houdt 17, 19, 24 en 26 oktober een avondvullend programma over sterren kijken. Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen opdrachten vervullen die betrekking hebben op de waarneming van sterren. Open 10-17.30 uur.

DIEREN: De uitvindersweek in de Uitvinderij in Dieren staat tijdens de herfstvakantie in het teken van robots. Kinderen mogen met allerlei materiaal proberen zelf een robot te maken. Open ma-zat 10-17 uur, zon 11-18 uur.

VORDEN: De tuinen van de Wiersse in Vorden zijn op 22 oktober voor de laatste keer dit jaar open. Van 10 tot 17 uur.

ENSCHEDE: Tot en met 28 april loopt in het Museum Jannink in Enschede de tentoonstelling Poepgoed!, die onder meer ingaat op de relatie tussen eten, spijsvertering, gezondheid en poep. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

UTRECHT: Het grootste modelspoorevenement van Europa, Eurospoor '95, heeft dit jaar plaats in de Jaarbeurs in Utrecht van 20 tot en met 22 oktober. Open vrij 13.30-21 uur, zat-zon 9.30-17 uur.

NIJMEGEN: Het Bijbels Openluchtmuseum houdt twee doe-middagen (13-16 uur) voor kinderen. Op 18 oktober kunnen kinderen leven in de woestijn, op 25 oktober graven in een ruïne-heuvel. Reserveren 024-322.98.29.

Meer over