BAGAGE

Een enkel reisverslag is bijzonder alleen vanwege de deelnemers aan de expeditie. Een Gelderse familie van vader, moeder, vijf zoons met vrouwen en een paar kleine kinderen reisde 27 duizend kilometer vanuit Nederland naar China en Mongolië....

JACOMIJN DE RAAD; FRANS VAN SCHOONDERWALT; NELL WESTERLAKEN

REISBOEKEN

MET MAN EN MUIS NAAR MONGOLIE

Het verslag van de reis en de voorbereidingen zijn beschreven in Onder Nomaden, Holland-China over land (Elmar, ¿ 39,90). Precies een jaar geleden, op Koninginnedag, vertrekt de bunch vanonder de Gelderse fruitbomen. Terwijl ze veel nomaden tegenkomen onderweg in het GOS, in Mongolië en China, verandert de familie zelf in een soort nomadenstam in de steppen en woestijnen van Azië. Problemen, beslissingen, twijfels, ongelukken en pech, maar ook mooie momenten worden gedeeld.

Hoewel al het wel en wee ruim wordt belicht, dringt de familie zich nauwelijks irritant op. Het is eerder interessant te volgen hoe het contact met de bevolking verloopt, hoe drie generaties de wereld bekijken en hoe de wisselende stemmingen de sfeer van de reis beïnvloeden. Het boek is een aardige mengeling van familie-ervaringen en informatie over de dingen onderweg. Honderveertig dagen later zijn ze terug in Nederland. De bezorgde oma komt een bos bloemen brengen.

REISGIDSEN

MET WAT GELUK ALLEEN ONTVOERD

'Ernstige waarschuwing' staat boven een roodomrand kadertje op bladzijde 203. En vervolgens: 'Als u wordt afgeraden naar een bepaalde bestemming te reizen, moet u dit advies ter harte nemen. Wanneer u dat niet doet mag u van geluk spreken als u alleen maar wordt ontvoerd.'

De waarschuwing begeleidt Route 16 in Turkije (Elmar, ¿ 44,50), een route die vijfhonderd kilometer lang door oostelijk Turkije loopt, van Van naar Kars. Door het gebied dus waar het Turkse leger voortdurend de Koerden op de huid zit.

De Duncan Reisplanner rept er verder niet over, ook niet in het inleidende hoofdstuk over de Turkse historie, die ergens in 1993 ophoudt. Althans wat dit handboek betreft.

Turkije beschrijft zestien routes door het hele land plus acht excursies onderweg. Een gids dus die vooral bedoeld is voor de zelfstandige reiziger. Hetzelfde geldt in dezelfde reeks voor Spanje (eveneens ¿ 44,50) met veertien routes en zeventien excursies. De kaartjes zijn wat wollig.

* Turkije is ook het onderwerp van de nieuwste Cantecleer Kunst-reisgids (¿ 59,50), geschreven door de Belg Emiel Wouters. Voor het lijvige boek (ruim zeshonderd pagina's) legde Wouters meer dan vijftigduizend kilometer af en worstelde hij zich door tal van wetenschappelijke werken. Het resultaat is indrukwekkend, ook qua fotomateriaal, wat juist bij dit soort boeken nogal eens verwaarloosd wordt.

* Het portret op de omslag doet sterk denken aan een jongere Luciano Pavarotti, maar de gids draagt als titel Griekenland Vasteland (Het Spectrum, ¿ 32,50). Het is een nieuwe uitgave in de serie Nelles Guide, de serie die haar tekst en foto's telkens in exact 256 pagina's weet vast te leggen. Het oog komt niets te kort in Griekenland Vasteland, de tekst is gezien de omvang van het naslagwerk vaak summier (Athene in 27 - rijk geïllustreerde - bladzijden).

* In de reeks Cantecleer Natuurreisgidsen heeft Griekenland vasteland en kusten (¿ 49,50) eveneens een plaats gekregen. Auteur is de Oostenrijkse bioloog en historicus Johannes Kautzky. De gids is voor de natuurliefhebber een waar feest. En misschien kan de gemiddelde toerist er ook nog verrassende ontdekkingen mee doen.

* De Duitse Zentrale für den

Landurlaub heeft een kampeergids uitgebracht met 114 adressen van boerderijen die plaats hebben voor drie tot zes, en in enkele gevallen maximaal tien tenten en caravans. De gids is een supplement bij de catalogus Ferien auf dem Lande 1995/96; die kan voor een Eurocheque van 30 mark worden besteld bij de Zentrale für den

Landurlaub, Heerstrasse 73, D-53111 Bonn, 0049.228-631.284.

TIJDSCHRIFTEN

EERST RIJDEN OP EEN FIETS

Koop een fiets niet zonder dat u erop heeft gereden: goede tip in het mei-nummer van de Consumentengids. In een bijlage van vijftien pagina's wordt onder meer uitgelegd hoe je een fiets moet uitkiezen (Voor dagelijks of recreatief gebruik? Weinig of veel bagage?) en welke routes en kaarten er in Nederland bestaan. De bijlage bevat twee testen: stadsfietsen en fietspompen. Informatie: Consumentenbond, 070-3.847.400.

TIPS & TRIPS

FIETSNUMMER IN DRENTHE

Drenthe bezit met ingang van maandag 1 mei een tele-fiets-nummer. Op 05920-47348 kunnen Drentenaren en recreanten van buiten de provincie terecht met opmerkingen en vragen over alles wat met fietsen, fietspaden, bewegwijzering en dergelijke te maken heeft.

Het nummer is ingesteld door de Drentse recreatieschappen, die de provincie extra aantrekkelijk willen maken voor fietsers. Aan de hand van telefoontjes kan bijvoorbeeld de bewegwijzering worden verbeterd of kunnen kapotte routebordjes worden hersteld. De telefoonlijn staat open tijdens werkdagen van 9 tot 12 uur.

* Op 15 mei is het 75 jaar geleden dat de Duitse ex-keizer Wilhelm II zijn intrek nam in kasteel Huis Doorn. Ter gelegenheid hiervan heeft de VVV Zeist - Utrechtse Heuvelrug een fietsarrangement samengesteld, 'De keizer achterna'. Dat arrangement - tussen 16 mei en 30 juni elke dinsdag en zaterdag - bestaat uit een routebeschrijving, toegangskaarten voor kasteel Doorn en kasteel Amerongen, kortingscoupons voor fietshuur, consumpties en een lunch halverwege. Informatie VVV 03404-191.64.

* In Zweden is voor vijfhonderd kronen (zo'n 113 gulden) een kaart te koop die recht geeft op zestien dagen onbeperkt vervoer in het scheren-gebied rond Stockholm, dat 25 duizend eilandjes telt. Zij is te koop bij de VVV's in Stockholm, Mariehamm en Turku, en bij de rederijen Viking Line, Silja Line, Birka Line, Eckerölinjen, Waxholm. Ook op de veerboten in de Åland-archipel en het Finse scherengebied is de kaart geldig.

* Delen van het Zweedse Götakanaal, een belangrijke toeristenroute, worden gerestaureerd. Het meer dan 150 jaar oude en 560 kilometer lange kanaal moet daardoor zijn oorspronkelijke karakter zoveel mogelijk terugkrijgen. De restauratie, in Västergötland en Östergötland, moet klaar zijn voordat het nieuwe toeristenseizoen begint. Er is omgerekend anderhalf à twee miljoen gulden voor uitgetrokken.

* In de Deense plaats Ribe, in het zuidwesten van Jutland, gaat in juni het museum Ribes Vikinger open, gewijd aan de Vikingtijd en de middeleeuwen. Ribe is de oudste stad van Denemarken en geldt als een van de belangrijkste Europese Vikingsteden. Vooral de laatste twintig jaar zijn in Ribe bij opgravingen veel vondsten uit de Vikingtijd blootgelegd.

* De groei van de economie stelt steeds meer Zuidkoreanen in staat een grote reis te maken. Maar sommigen gedragen zich in het buitenland zo slecht, dat de regering heeft besloten de toeristen eens goed op te voeden. Het ministerie van verkeer gaat folders verspreiden en zal de luchtvaartmaatschappijen vragen aan boord video's te vertonen om de toeristen op de juiste ethiek te wijzen.

De campagne is onder meer gericht tegen sex-reizen en de zogenaamde gezondheidsreizen, waarbij Zuidkoreanen naar landen als China en Thailand gaan om zich daar tegoed te doen aan dierlijke organen. Ook wil de regering de buitenlandse golfreizen beperken, want politici en ambtenaren zouden bij het slaan van een balletje nog al eens onderhandse overeenkomsten sluiten. In de overheidsreclame zal Zuidkoreanen ook worden afgeraden in het buitenland drugs te gebruiken.

EVENEMENTEN

AMSTERDAM: Reisfoto's van Annelies Rigter en Elsja Lewin hangen tot en met 13 juni op het GAK-kantoor in Amsterdam-Sloterdijk. De meeste foto's zijn genomen in India en Sri Lanka. Op werkdagen open 8.30-17 uur.

AMSTERDAM: In het Artis Planetarium in Amsterdam is op 2 mei een lezing over het beeld van het heelal, zoals dat door de Hubble Space Telescope is waargenomen. Aanvang 20.00 uur.

OISTERWIJK: Morgen houdt de Vereniging Natuurmonumenten om 10.00 uur vanaf bezoekerscentrum Oisterwijk een wandeling met een gids langs de viscascade (viswaterval) op de Kampina. Aanmelden 04242-19209.

ALKMAAR: Van 3 mei tot en met 30 september loopt in het Nederlands Kachelmuseum in Alkmaar de tentoonstelling 'Noodkacheltjes uit de oorlogswinter '44-'45'. Open vrijdag en zaterdag 12-16 uur. Ook open op 3, 4, 6 en 7 mei van 12-16 uur, en 5 mei 10-17 uur.

ROTTERDAM: Tot 3 september loopt in de Politiegalerie in Rotterdam de tentoonsteling 'Honderd Jaar Rivierpolitie'. Open di-zat 8.30-16.30 uur.

ACHTERHOEK: De VVV's in de Achterhoek organiseren in de

mei-, zomer- en herfstvakantie fietstochten onder het motto 'Met de fiets de boer op'. Onder leiding van een gids wordt een bezoek gebracht aan boerenbedrijven waar de eigenaar een rondleiding geeft. Inlichtingen: streek-VVV Achterhoek 05750-19330.

GRONINGEN: In het provinciehuis in Groningen loopt van 2 tot en met 26 mei de fototentoonstelling 'Verwoesting en Wederopbouw Eemsmondgebied'. Open ma-vrij 9-12 en 14-16 uur.

DELFT: Op 5 mei is er in het Legermuseum in Delft om 15 uur een speciale voorstelling: 'Liedjes uit de Oorlog', onder leiding van J. Klöters. Aanmelden 015-150500.

LEEK: Tot en met oktober loopt in het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek de tentoonstelling 'Een dagje uit in 1900', over het toenmalig toerisme. Daarnaast is er een grote collectie rijtuigen en parkmeubilair uit die tijd te zien. Open ma-zat 9-17 uur, zon 13-17 uur.

Meer over