BAGAGE

Hij poseert halverwege de stenen trap die leidt naar de bovenverdieping van zijn buitenhuis. De lucht is stralend blauw, de oleander bloeit volop....

BRAM VAN KERSBERGEN; JACOMIJN DE RAAD

REISBOEKEN

JOURNALIST IS GOD IN UMBRIE

De aankoop ervan was het meest impulsieve besluit dat hij ooit heeft genomen, schrijft Hobday, en dat terwijl hij tot kort tevoren nog nooit van Umbrië had gehoord. Hoe het toch zo kon lopen, beschrijft hij in In the valley of the fireflies (Michael Joseph, import Penguin Nederland, ¿ 50,35).

Hobday is journalist (hij heeft onder meer bij de World Service en Newsnight gewerkt en langdurig bij het radioprogramma Today) en dat is te merken ook. Alleen al aan de tweeëneenhalve pagina lange bibliografie en de uitvoerige index van personen en plaatsen. Maar vooral aan het verhaal zelf, een romantisch reisverhaal (ook al speelt het zich op één plaats af) dat is doorspekt met politieke, sociale en culturele elementen.

Wie een tweede A year in Provence verwacht, komt bedrogen uit. Hobday schrijft veel afstandelijker dan zijn landgenoot Peter Mayle, veel minder hilarisch en anekdotisch, maar hij bezit wel die prettig-Britse onderkoelde zelfspot. Op een dag verplaatst hij een zware terracotta plantenpot die op de rand van het terras staat. Hij struikelt en maakt een doodsmak, het bloed spuit alle kanten op. Hobday in het ziekenhuis, op de vraag wat hij nou eigenlijk aan het doen was: 'I was commanding nature', I said as nonchalantly as I could, 'and nature disobeyed.'

REISGIDSEN

Nieuw in de reeks The Rough Guide: Moscow (import Penguin Nederland, ¿ 29,95). Om de leesbaarheid te vergroten, heeft de redactie alle namen uit het cyrillisch schrift omgezet in Latijnse letters. Wel is een lijst opgenomen van de cyrillische benamingen van alle belangrijke straten, pleinen, musea en metrostations.

TIPS & TRIPS

MEER VAKANTIES BIJ DE BIO-BOER

ECEAT, het European Centre for Eco Agro Tourism, heeft zijn vakantiemogelijkheden op biologische boerderijen fors vergroot. Nieuw zijn de gidsen Groot-Brittannië en Griekenland; sterk uitgebreid is het aanbod in de gidsen Bulgarije, Oost-Duitsland (van 11 naar 45 adressen) en Nederland (25 boerderijen met alleen overnachting, en 25 waar ook kan worden gegeten en waar demonstraties van het ecologisch boerenbedrijf worden gegeven). Het reeds bestaande aanbod omvat onder meer Oost-Europa en Portugal. De gidsen kosten ¿ 12,50 en ¿ 17,50 en zijn te bestellen via ECEAT, 020-668.1030.

* Ruim veertig molens in Overijssel zijn zaterdag 2 september van 10 tot 16 uur open voor publiek. De meeste zijn in bedrijf, de molenaar geeft uitleg. Overal zijn extra activiteiten georganiseerd, in het bijzonder voor kinderen, zoals pannekoeken bakken, fietstochten en spelletjes. De meeste molens heffen geen of een lage entree. Informatie bij de VVV's in de provincie of het Overijssels Bureau voor Toerisme, 0546-818.767.

* Stellendam, ten zuiden van het Haringvliet-sluizencomplex, krijgt een jachthaven met winterberging. Naast de binnenhaven komen 450 ligplaatsen. Ze worden gefaseerd aangelegd; de eerste plaatsen moeten met Pasen 1996 klaar zijn. Marina Stellendam wordt beheerd door watersportvereniging Scheelhoek.

* Rond Kasteel Groeneveld in Baarn is een anderhalf uur durende wandeling door het landschap uitgezet, die door muziek en geluid wordt begeleid. 'Klankschap' kost 7,50 gulden; daarvoor krijgt de wandelaar een soort walkman mee, een routekaart en een boekje met achtergrondteksten. Te horen is onder meer hoe componisten (wier muziek werd uitgezocht door Han Reiziger) het landschap hebben gebruikt als inspiratiebron. Inlichtingen 02154-20446.

* Het Berner Oberland heeft een nieuwe openbaar-vervoerpas die zeven dagen geldig is. De regiopas geeft recht op drie dagen vrij reizen en vier dagen voor half geld. 27 Vervoersbedrijven werken eraan mee. Er bestond al een pas voor vijftien dagen (vijf dagen vrij reizen, de rest voor half geld). De regiopassen zijn alleen te koop bij stations in het gebied, van 1 mei tot 31 oktober. Informatie Zwitserland Toerisme, 020-622.20.33.

* Tussen 1 september en 15 oktober is het niet zo druk in de Nederlandse dierentuinen. Daarom houden zeven van hen een kortingsactie voor zestigplussers. Een 'Dagje dierentuin plus' kost dertig gulden en omvat de toegang en een aantal versnaperingen, waaronder een broodmaaltijd. De dierentuinen die meedoen, liggen in Amsterdam, Arnhem, Amersfoort, Rotterdam, Harderwijk, Emmen en Rhenen. Ter vergelijking: hun gewone entreeprijzen variëren van ¿ 13,50 tot ¿ 19.50. Informatie in Emmen, 05910-18800.

* Op de Deense wateren, tussen Århus in Jutland en Kalundborg in Seeland, vaart sinds augustus 's werelds grootste catamaran-veerboot. Er is plaats voor zeshonderd passagiers en honderdvijftig auto's. De vaartijd is tachtig minuten; voor automobilisten duurt de verbinding Kopenhagen-Århus daarmee tweeëneenhalf uur, voor gebruikers van het openbaar vervoer drie uur. Inlichtingen: Deens verkeersburo, 071-211.544

* In de Schermer, de Rijp en de Beemster zijn voor vandaag en morgen twee fietstochten uitgezet langs historische orgels. Elke tocht voert langs drie orgels, die worden bespeeld door de gids-organist Willem Poot. Vooraf opgeven is niet nodig. Voor wie vandaag vroeg op is: de zaterdagtocht begint om 10.15 uur bij de hervormde kerk in Stompetoren. Het startpunt zondag is de Doopsgezinde Vermaning in Noordbeemster, 10.15 uur. Deelname vijftien gulden, voor CJP en 65plus ¿ 12,50, te voldoen bij de eerste kerk.

* 'Geen files' en 'geen gladheid' zijn de belangrijkste argumenten van wintersporters om de trein te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van de NS onder gebruikers van de Alpen Expres, de nachttrein naar skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland, zuid-Duitsland, noord-Italië en de Franse Alpen. De brochure voor het komende sneeuwseizoen bevat een aantal noviteiten, waaronder de mogelijkheid bagage aan huis te laten ophalen en bezorgen. Nieuw is ook een taxi-service tussen station en accommodatie op zes bestemmingen in Oostenrijk. De brochure is verkrijgbaar in de NS-stations en (NS-)reisbureaus.

* Het Duitse Friedrichshaven krijgt een museum over de geschiedenis van de luchtvaart. De opvallendste attractie van het Zeppelin-museum wordt een veertig meter lange reconstructie van een deel van de zeppelin LZ 129 Hindenburg. Bezoekers kunnen door de passagiers- en bemanningsruimten lopen. In de rest van het museum speelt zowel techniek als kunst een belangrijke rol. Het Zeppelin-museum gaat op 2 juli 1996 open.

EVENEMENTEN

HASSELT: In het kader van de restauratie van de maand van de Vereniging Open Monumenten zijn dit weekeinde in Hasselt tussen 12 en 17 uur de kalkovens, het pand Heerengracht 16 en het oude stadhuis opengesteld voor publiek. Gidsen geven bij ieder monument uitleg. Open 12-17 uur.

HEILIG LANDSTICHTING: Tot en met 2 september kunnen ook individuele bezoekers van het Bijbels Openlucht Museum een gids meekrijgen (normaal gebeurt dat alleen bij groepsbezoek). Die rondleidingen zijn op do en zat, 13 uur. Informatie 080-229829.

OVERLOON: Het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon heeft een kleine tentoonstelling ingericht over admiraal C.E.L. Helfrich, die namens Nederland op 2 september 1945 de akte van de Japanse overgave ondertekende aan boord van het Amerikaanse slagschip de 'Missouri'. T/m 29 oktober, dagelijks 10-17 uur.

ENKHUIZEN: Vandaag en morgen is het visserijweekeinde in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Uit de Markerhaven van het buitenmuseum vertrekken historische vissersschepen om met authentiek materiaal (de nu verboden kuilnetten en kornetten) demonstraties te geven van het zeilend vissen. Bezoekers kunnen vanaf 12 uur de demonstraties volgen vanaf een schip dat meevaart. Open 10-17 uur.

ZIJPENDAAL: Het IVN houdt 29 augustus een zomeravondwandeling door Zijpendaal. Vertrek 19 uur vanaf de parkeerplaats Heemstralaan/Parkweg.

OISTERWIJK: Een gids van de Vereniging Natuurmonumenten leidt op 31 augustus een avondwandeling naar het Heiven en de Goorvennen. Vertrek 19.30 uur vanaf bezoekerscentrum Oisterwijk.

NIJMEGEN: 'Een leven te paard. Ruiters uit de lage landen in het Romeinse leger' is een tentoonstelling over Keltische en Germaanse mannen die carrière maakten in het Romeinse leger. 29 augustus t/m 7 januari, di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

DOORN: Het Von Gimborn Arboretum in Doorn houdt 2 en 3 september zijn tweejaarlijkse heideweekeinde. Twee rondleidingen (om 11 en 14 uur) geven een indruk van de 'kleuren van de nazomer'. Verder is er een plantenmarkt met diverse soorten heideplanten. Open 10-16 uur.

SPAKENBURG: De bruine vloot in Spakenburg houdt 2 september van 10.30 tot 17 uur een visserijdag. Thema dit jaar zijn de activiteiten van de vissersvloot tijdens het laatste oorlogsjaar. Er is veel aandacht voor de rol die de Spakenburgse vissers hebben gespeeld in de voedselvoorziening.

UTRECHT: De hele maand september organiseert de provincie Utrecht extra activiteiten rond haar forten. Twee fietsroutes voeren langs de forten van de Hollandse Waterlinie en die van de Grebbelinie. De agenda van de Utrechtse fortenmaand is gratis verkrijgbaar bij de VVV-kantoren en bibliotheken in de provincie.

VELSEN-ZUID: 'Doe de was de deur uit' is een tentoonstelling in museum Beeckestein in Velsen-Zuid over de vele blekerijen die de stad gekend heeft door de nabijheid van Haarlem als textielstad. 26 augustus t/m 22 oktober, woe-zon 12-17 uur.

VENLO: De geschiedenis van brouwers en drinkers wordt weergegeven in het Limburgs Museum in Venlo met de tentoonstelling 'Bier! De geschiedenis van een volksdrank'. T/m 7 januari, di-vrij 10-16.30 uur, zat-zon 14-17 uur.

HAARLEM: 'Een Hollandse textielstad, Haarlem 1274-1969' is een tentoonstelling over zeven eeuwen Haarlemse textielnijverheid. In de Vleeshal in Haarlem, t/m 22 oktober, ma-zat 11-17 uur, zon 13-17 uur.

OTTERLO: In het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo hangt de tentoonstelling 'Bijbeltegels', een overzicht van bijbelse voorstellingen op Nederlandse wandtegels van de zeventiende tot de twintigste eeuw. Tot 15 oktober. Open di-zat 10-12 en 14-17 uur, zon 14-16 uur.

Meer over