BAGAGE

De Travel Classics van de Engelse uitgever Picador vallen niet alleen op door de keuze van de titels, maar ook door het verzorgde uiterlijk (gebonden, met leeslint)....

REISBOEKEN

KLASSIEKERS MET LEESLINT

Nilsson & Lamm importeerde er een aantal: A Motor-Flight through France van de schrijfster Edith Wharton, die deze tocht in 1908 maakte (¿40,95, met tal van foto's en een voorwoord van Julian Barnes), Coasting, een zeiltocht van Jonathan Raban begin jaren tachtig rond de Britse eilanden (¿ 40,95), Eothen, de klassieker van Alexander Kinglake uit 1844 over een reis naar het Nabije Oosten (¿ 40,95), en Slow Boats to China van Gavin Young uit 1981, waarin hij zijn zeereis beschrijft van Griekenland via allerlei omwegen naar Hongkong (¿ 47,25).

In totaal zijn nu twaalf titels verschenen in Travel Classic.

REISGIDSEN

WINTERSPORT OP DISKETTE

Voor wintersporters die nog niet precies weten waar ze heen willen, is de diskette SkiSelect '96 (een uitgave van de ANWB; ¿ 29,90) wellicht handig. Op dit wintersportprogramma, dat draait onder de diverse Windows-versies, staan 'alle' sneeuwbestemmingen in Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland vermeld, van Abtenau tot Zürs. Informatie over alle bestemmingen kan worden opgevraagd; door vooraf bepaalde landen 'uit te zetten', is ook zeer gerichte informatiete verkrijgen. Daarnaast is het mogelijk om aan te geven op welke hoogte je wilt wintersporten. Geef je tweeduizend meter aan, dan blijken er in Europa weinig mogelijkheden te zijn: Breuil-Cervina, Tignes en Val Thorens.

Handig is dat per plaats gedetailleerde informatie wordt gegeven. Nemen we weer even Breuil-Cervina (in Italië, op 2006 meter) dan leren we dat er geen skibus rijdt, dat er veel après-ski is, dat men tot 15 mei kan skieën, dat de skipistes een gezamenlijke lengte hebben van 69 kilometer en dat de wandelaar slechts één kilometer wandelpad tot zijn beschikking heeft. Een skiles kost 180 gulden voor zes dagen, een skipas voor diezelfde periode 240 gulden.

Ook volgt een korte - eerlijke - beschrijving van de plaats zelf: 'Toch zal de moderne hoogbouw voor veel wintersporters een te grote stempel drukken op de atmosfeer in de plaats.' We missen goede reisbeschrijvingen vanuit Nederland op deze diskette; ook de kaartjes van de skipistes zelf worden node gemist. Maar daar zal wel geen ruimte voor zijn geweest. Volgend jaar een CD-rom dan maar?

* Bij Elmar zijn twee nieuwe reisgidsen uitgekomen: Curaçao, geschreven door Antillen-specialist Rien van der Helm (¿ 34,50) en Gambia van de hand van Paul de Waard (¿ 29,50).

* Havana, portrait of a city (Cassell, import Nilsson & Lamm; ¿ 53,50) van Juliet Barclay is meer geschiedenisboek dan reisgids, maar daarom niet minder informatief voor de potentiële bezoeker van Cuba's hoofdstad. Tal van oude tekeningen en kleurenfoto's (van Martin Charles) begeleiden de plezierig toongezette tekst.

* In 1993 verscheen als honderdste Dominicus een tamelijk opvallende reisgids: De maan van de Haarlemmer Carl Koppeschaar. Een kans voor open doel voor de Californische uitgever Moon, die nu de vertaling van Koppeschaars boek presenteert als Moon Handbook, a 21st-Century Travel Guide (import Nilsson & Lamm, ¿ 21,30). Op de omslag prijst sf-schrijver Ray Bradbury de gids aan: 'Alles wat u altijd hebt willen weten over de maan, mythologisch, wetenschappelijk en meer'

TIPS & TRIPS

GIDSEN VAKANTIE & VRIJE TIJD 1996

In de VVV-kantoren ligt de nieuwe serie Gidsen voor Vakantie & Vrije Tijd, 27 in totaal, die elk een toeristische streek van Nederland beslaan, van Schiermonnikoog tot Limburg. Ze bevatten hotels, campings, bungalows, attracties, musea, restaurants e.d. De prijs varieert van ¿ 4,50 tot ¿ 6,50. De totaaloplage is volgens de directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van VVV's 700 duizend.

* Fietsen in de Achterhoek heet de brochure die de streek-VVV Achterhoek samenstelde. Op 24 pagina's wordt informatie verstrekt over routes, kaarten, arrangementen, verhuurders en evenementen die allemaal met de fiets van doen hebben. Gratis verkrijgbaar bij de VVV's in de regio Achterhoek.

* 's Werelds eerste dubbeldeks-kabelbaan ligt sinds kort in het skigebied Samnaun-Ischgl op de grens van Zwitserland en Oostenrijk. De twee jumbokabines bieden in totaal plaats aan 360 skiliefhebbers en kunnen per uur 1620 personen vervoeren. De nieuwe kabelbaan loopt parallel aan de bestaande, van het dalstation Ravaisch (1780 meter) naar Alp Trida Sattel op 2500 meter.

TIJDSCHRIFTEN

NEDERLAND WEER REISBLAD RIJKER

Sinds eind januari is Nederland weer een glossy reisblad rijker: Voordelig op Vakantie (uitgeverij Hugo Service; vier nummers per jaar, ¿ 6,95 per nummer). De redactie richt zich op 'prikkelende en tegelijk budgetvriendelijke vakantiereizen' in binnen- en buitenland. Het eerste nummer staat in het teken van woningruil: een verhaal over de Landelijke Organisatie Vakantie-Woningruil, de praktijk van woningruil met Belgen, handige tips en een interview met vakantie-oppassers. Verder artikelen over Bohemen/Beieren, York, Canada en IJsselmeerstadjes.

* Hoe dat in de praktijk werkt is nog niet duidelijk, maar een hot line voor in moeilijkheden verkerende toeristen is een van de maatregelen die in de Verenigde Staten worden ontwikkeld om toeristen beter te beschermen in onveilige vakantiegebieden. Andere maatregelen, schrijft het vakblad Reisrevue, zijn speciaal voorlichtingsmateriaal en trainingsprogramma's voor veiligheidsbeambten.

Met de uitvoering ervan zijn zeventien personen belast. Dit Traveller Safety Team is ingesteld naar aanleiding van geweld tegen buitenlandse toeristen in en om Miami in Florida. In het 'rampjaar' 1993 werden daar tien buitenlandse toeristen vermoord. Sindsdien is het aantal overvallen op toeristen in Miami met 60 procent gedaald. Het team zal gebruik maken van ervaringen die in Florida zijn opgedaan.

* Zuid-Afrika heeft vorig jaar twee keer zoveel Nederlanders getrokken als in 1994. Volgens het Zuidafrikaanse verkeersbureau Satour kwamen in 1994 24 duizend en in 1995 bijna 50 duizend Nederlanders op bezoek. Zo'n 30 procent verbleef bij vrienden en familie, 52 procent kwam puur voor vakantie en 14 procent combineerde zijn vakantie met zakenbezoek. De meeste Nederlanders, schrijft Reisrevue, bezochten de West-Kaapprovincie. Ze hadden een voorkeur voor Kaapstad, Kaap Punt en de wijngebieden, meestal in combinatie met een bezoek aan wildparken en natuurreservaten.

EVENEMENTEN

VEENDAM: Vreselijke ansichtkaarten II is de opvolger van de succesvolle expositie Vreselijke ansichtkaarten, die in 1994 langs Groningse bibliotheken reisde. Het vervolg is tot 29 februari te zien in de openbare bibliotheek van Veendam; openingstijden van de bibliotheek.

HALSTEREN: In de bibliotheek in Halsteren organiseert Museum Ter Zijde (uit Wouw) een cursus zijdeschilderen voor kinderen vanaf vijf jaar. Op 7 en 28 februari van 13.30 tot 16.30 uur. Kosten 7,50 gulden per kind.

VELSEN: Tot 31 maart loopt in Museum Beeckestijn in Velsen-Zuid de waaiertentoonstelling Kant, Veren en Pailletten rond het thema 'negentiende en twintigste eeuwse waaiers als mode-accessoire'. Open woe-zon 12-17 uur.

DEN BOSCH: Morgen vindt in de Brabanthallen in Den Bosch van 10 tot 18 uur het 'Paardenspektakel '96' plaats. Onder meer aandacht voor twee verschillende manieren van rijden: de Engelse Dressuur en Western Riding. Toegang vijftien gulden.

HARDERWIJK: In de haven van Harderwijk wordt morgen van 11 tot 16 uur een nostalgische havendag gehouden. In de haven liggen drie klippers afgemeerd die ook te bezichtigen zijn. Op de havenkade worden oude ambachten als nettenboeten, kuipen maken en haring roken gedemonstreerd.

HAARLEM: 't Hemels Bloembed is de titel van de jaarlijkse voorjaarstentoonstelling in het Frans Hals Museum in Haarlem. Dit keer staan de honderden bloemmotieven centraal die afgebeeld zijn op de zeventiende-eeuwse bedgordijnen die onlangs door het museum aangekocht zijn. Open ma-zat 11-17 uur, zon 13-17 uur.

BERGEN: Naar aanleiding van het negentigjarig bestaan van Bergen aan Zee toont Museum Kranenburgh in Bergen 90 jaar Bergen aan Zee 1906-1996. De tentoonstelling is een reconstructie van een jubileumexpositie uit 1931 toen Bergen aan Zee 25 jaar bestond. Open di-zon 13-17 uur.

AMSTERDAM: Op 4, 11, 18 en 25 februari is in het Tropenmuseum in Amsterdam een cursus Poppen uit Afrika, waarin kinderen van zes en zeven jaar van simpel materiaal een Afrikaanse trekpop leren maken. Na afloop wordt een Afrikaans verhaal uitgebeeld. Cursus van 12 tot 13 uur. Kosten vijf gulden

AMSTERDAM: Op 6 februari verzorgt professor dr C. de Jager een avondvoorstelling in het Artis Planetarium in Amsterdam over het ontstaan van sterrenstelsels. Na afloop wordt op de koepel de sterrenhemel van de maand februari getoond. Aanvang lezing 20 uur, kosten dertien gulden.

DEN HAAG: Tot en met 18 februari loopt in het Museon in Den Haag nog de tentoonstelling The silence of the Sphinx, over de auto's die tussen 1919 en 1960 gemaakt zijn van het Britse merk Armstrong Siddely. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

DRONTEN: Kampeerders kunnen vandaag in De Meerpaal in Dronten hun eigen kampeerboer of -boerin uitzoeken tijdens een vakantiebeurs van de Stichting Vrije Recreatie. Open 10-16 uur.

Meer over