BAGAGE

Rotterdam heeft succes met het industrieel toerisme. In 1997 boekte de VVV in Rotterdam 1500 bezoekers die per bus of boot konden rondkijken bij bedrijven....

Industrieel toerisme bloeit in Rotterdam

Bezoekers kunnen kiezen uit allerlei bizarre locaties, zoals een opslagdepot van giftige havenbagger op de Maasvlakte, het gerobotiseerde containerterminal eveneens op de Maasvlakte en de futuristische stormvloedkering tussen Hoek van Holland en Maassluis.

Op Pad Beurs boekt bezoekersrecord

Het Op Pad Beursfestival, dat van 19 tot en met 21 februari is gehouden, heeft 27 duizend bezoekers getrokken. Vorig jaar waren dat er 24.500.

De drukste dag was, net als vorig jaar, de zondag. Dit jaar telde de organisatie die dag vijftienduizend bezoekers.

De groei van het bezoekersaantal is geen reden om de beurs uit te smeren over vier dagen, in plaats van drie. Dat idee speelt niet, zegt Tjeerd Visser, die voor de redactie van het ANWB-blad Op Pad in de beursorganisatie zit, samen met hoofdredacteur Ed Lodewijks.

Beieren boert goed met autovrij toerisme

Beieren heeft goede ervaringen met autovrij toerisme. Zes vakantieplaatsen in Beieren hebben zich verenigd in een club van autoloze vakantieoorden. Volgens de zes gemeenten bevalt het leven zonder auto goed. Dat geldt zowel voor de bevolking, als voor de toeristen.

Grote delen van centra, recreatiegebieden en kuuroorden zijn voor het gewone autoverkeer gesloten. Daar staat tegenover dat het openbaar vervoer is verbeterd. De zes plaatsen zijn: Berchtesgaden, Oberstdorf, Bad Fussing, Bad Reichenhall, Bad Kissingen en Bad Wörishofen.

Beiren is populair bij de Nederlanders. Dit jaar verwacht de VVV van Beieren ruim vierhonderdduizend Nederlanders. Nederlanders staan op de tweede plaats, achter de Amerikanen.

Over het aantal Nederlanders is de VVV dik tevreden, maar niet over hun verblijfsduur. Duitse toeristen blijven er gemiddeld 3,4 nachten, maar buitenlandse toeristen twee nachten. Door het aanbieden van boerderij- en fietsvakanties wil Beieren de verblijfsduur opvoeren.

VVD bezorgd over tekort hotelkamers

De VVD-fractie in de Tweede Kamer is bezorgd over het tekort aan hotelkamers in de grote steden. Volgens het Kamerlid Hella Voûte is het de vraag hoe lang de toeristische sector nog kan groeien na het recordjaar 1998 met 9,1 buitenlandse bezoekers.

Het tekort aan hotels kwam dinsdag aan de orde op een bijeenkomst van het Nederlands Bureau voor Toerisme in Leidschendam. Volgens Voûte levert elk procent groei in de sector vierduizend banen op aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

'Wisselen bij bank wordt duurder'

Het wisselen van geld uit een ander euroland is duurder geworden en niet goedkoper, zoals de banken zeggen. Volgens de Consumenten Reisgids is de toerist bijna altijd duurder uit als hij bedragen tot honderd gulden wisselt.

Bij bedragen tot duizend gulden is het goedkoper dan het was, zegt het blad, maar het voegt er aan toe dat het niet erg veilig is om met dergelijke bedragen op zak te lopen.

Sinds de koers van de verschillende eurolanden is vastgelegd, brengen de banken een percentage van het te wisselen bedrag in rekening. Het oude systeem van aan- en verkoopkoersen was volgens de Reisgids meestal goedkoper voor de toerist.

Zelf inchecken kan op Schiphol

Op Schiphol kunnen reizigers met alleen handbagage zich vanaf eind volgende week zelf inchecken. Ze hoeven zich niet meer te melden bij een balie. Bij zes 'check-in kiosken' kunnen ze, na invoering van hun ticket, zelf hun instapkaart printen.

Schiphol denkt dat vooral zakenreizigers gebruik zullen maken van de kiosken. Enkele maatschappijen op de luchthaven hebben al een eigen geautomatiseerd inchecksysteem.

Van de zes kiosken kunnen in principe reizigers van alle maatschappijen, als die zich daarop aansluiten, gebruikmaken. De kiosken staan in vertrekhal 2 en worden donderdag in gebruik genomen. De KLM is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het systeem.

Na invoeren van het ticket en de opgave van gegevens over bijvoorbeeld een zitplaats in het rookvrije gedeelte van het toestel, krijgt de reiziger de instapkaart van het apparaat.

Meer over