BAGAGE

'De enige beperking die Voyager heeft, is dat de reizen avontuurlijk moeten zijn.' Het is een wat krakkemikkige zin waarmee de redactie van het nieuwe reisblad Voyager (¿ 6,95) zichzelf karakteriseert....

TIJDSCHRIFTEN

'We stinken tegen

de klippen op'

Alle begin is moeilijk. Het eerste, zojuist verschenen nummer valt vooral op door veel goede wil, weinig professionale journalistiek en een verre van bevlogen lay-out. De reportages gaan over een bergtrektocht door de Rätikon, een helikopterreis door het Russisch poolgebied, een reis langs de vulkanen van Kamsjatka, een duik in de Rode Zee en een fietstocht van de hoofdredacteur zelf door Maleisië ('We stinken tegen de klippen op, zo zweten we.'). Verder veel korte informatieve stukjes over reisgidsen, verkeersbureau's, beurzen en dergelijke.

REISGIDSEN

Jubileumgids

Italia 1995

De rode Michelingids Italia is aan een jubileum toe: de veertigste editie. Volgens Michelin is het na France de meest verkochte uit de collectie. De uitgave van 1995 (¿ 49,90) onderging, vergeleken met die van vorig jaar, wat wijzigingen. Zo is het aantal omgevingskaarten uitgebreid van tien naar 22, en reikt het aantal sterren als teken van een goed restaurant voor het eerst boven de tweehonderd (212). In totaal bevat Italia 2887 plaatsen, 123 stadsplattegronden en 7680 hotels en restaurants. Twee restaurants kregen dit jaar drie sterren: Antica Osteria del Ponte in Abbiategrasso en Gualtiero Marchesi in Milaan.

* Voor het eerst heeft Maleisië een plaats gekregen in de bibliotheek van Nelles Guides (Het Spectrum, ¿ 32,50). Een Duitse redactie stelde de reisgids samen, die, zoals gebruikelijk, weer 256 pagina's beslaat. Hoewel de vele kleurenfoto's meestal in deze serie de blikvangers zijn, brengt de tekst vaak op een plezierige, toegankelijke manier het land dichter bij de lezer/gebruiker. Dat is met Maleisië ook weer het geval. Wie weinig of niets afweet van de voormalige Britse kolonie, kan zich vrij snel behoorlijk oriënteren.

* Hoewel de titel Zimmer frei '95 anders suggereert, is deze adressengids volledig Nederlandstalig. De vijfde editie (Hugo Service, ¿ 18,95, vanaf komende week te koop) onderging een grondige herziening. Hadden de samenstellers in voorgaande jaren uitsluitend oog voor midden- en zuid-Duitsland, dit keer komt heel Duitsland aan bod, alsmede Oostenrijk. Dat betekent ruim drieduizend adressen van Duitse pensions en Privatvermieter, alsmede vierhonderd adressen in het Oostenrijkse supplement. Tevens is in deze Zimmer frei het accent meer gelegd op de populaire vakantiegebieden en minder op de voordelige onderkomens langs de snelwegen.

* Voor de dertigste maal is de ACSI Internationale Campinggids (¿ 32,50) verschenen. Ooit begonnen als gestencild boekje met vijftig Spaanse campings, is de gids nu een serieus naslagwerk met ongeveer zeshonderd kampeerterreinen in een aantal Europese landen.

REISBOEKEN

Peddelend

over de Ganges

De titel van het boek is enigszins misleidend. A Boat In Our Bagage, Around The World With A Kayak (Abacas Travel, importeur Penguin Nederland, ¿ 26,95) suggereert een helletocht per kayak over alle wereldzeeën. Niets is minder waar: Maria Coffey ging met haar man Dag wel helemaal rond de aarde, maar het grootste gedeelte van de tocht legden ze per vliegtuig af.

Onderweg stopte het tweetal op diverse plaatsen om flinke stukken te peddelen: met name in Ierland, op de Donau en in India. De titel mag de lezer dan enigszins op het verkeerde been zetten, de verhalen van Maria Coffey zijn zeer de moeite waard, en - wat vrij zeldzaam is in dit genre - goed opgeschreven.

Zo beschrijft ze wat er allemaal komt kijken voordat zo'n grote tocht kan worden ondernomen. Het zoeken van broodnodige sponsors is bepaald geen kinnesinne. PR-mensen van bedrijven zijn al die aanvragen van wereldreizigers zat: 'Ik heb op mijn bureau een aanvraag van iemand die met een snowboard van de Kilimanjaro wil, ik heb hier iemand die dwars door Australië gaat lopen, en nu weer twee mensen die per kayak rond de wereld willen varen. En het is pas dinsdag'

Andere sponsors zijn gretiger en het tweetal, dat in Canada woont, neemt de opvouwbare tweepersoonskano mee naar de Salomons-eilanden, waar ze een flink stuk in open zee varen. Daarna vliegen beide wereldreizigers naar India, waar ze de Ganges afzakken. Indiërs reageren met verbazing: 'Kayaking down the Ganges. You must be potty' Er volgen inderdaad vele avonturen.

Hoogtepunt van de reis is de wekenlange tocht over het meer van Malawi, in zuidelijk Afrika. Daar maken krokodillen, en vooral nijlpaarden het de beide kayakkers bijzonder lastig. Wolken muggen maken een verblijf in het land, waar op dat moment (1991) dictator Banda nog de dienst uitmaakte, ook niet prettiger.

TIPS & TRIPS

Klimcentrum in

Bergschenhoek

Sinds vandaag heeft Nederland er een nieuw klimcentrum bij: Monte Cervino in het recreatiegebied Hoge Bergse Bos in Bergschenhoek, 34 meter hoog, een kopie van de Matterhorn. De 'berg' is zowel aan de binnen- als buitenzijde te beklimmen via honderd routes met verschillende moeilijkheidsgraden en twaalfduizend bevestigingspunten. De berg bevat kleedkamers, een koffieshop, een winkel en een terras vanwaar de klimmers zijn te volgen.

* Een half miljoen paar skischoenen eindigt in Zwitserland jaarlijks op de afvalhoop. Dit betekent dat de hoogwaardige kunststoffen, die in de schoenen zijn verwerkt, verloren gaan. Onnodig verloren gaan, blijkt.

De Zwitserse schoenfabrikant Raichle heeft samen met de Argo-Werkstätten in Davos een recycling-programma samengesteld. Uit de oude schoenen worden diverse kunststoffen gehaald die opnieuw worden verwerkt tot basis voor nieuwe produkten. Argo vermoedt tot een recycling van vijftigduizend ski- en snowboardschoenen per jaar te komen.

Het hergebruik van ski's blijkt lastiger omdat die bestaan uit te veel uiteenlopende kunststoffen, die zich moeilijk laten scheiden.

* Voor het eerst zijn dit jaar gipsvluchten tussen Altenrhein en Rotterdam. Zij zijn het resultaat van een samenwerking tussen Transcare International en Global Aviation Support. De keuze viel op Altenrhein vanwege de gunstige ligging op het drielandenpunt van Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. De vluchten zijn op dinsdag en vrijdag, en tijdens de krokusvakantie iedere dag. Daarnaast gaan de gipsvluchten Innsbruck-Rotterdam gewoon door.

* De visumplicht voor Marokko is vervallen. Voor dat land is nu alleen een paspoort nodig dat na terugkomst nog minstens drie maanden geldig is.

De visumvrijstelling waarmee Taiwan vorig jaar een proef nam, is een succes geworden. Mede daardoor steeg het aantal buitenlandse bezoekers tot ruim twee miljoen. Taiwan heeft de periode waarvoor geen visum nodig is, daarom verlengd van vijf tot veertien dagen. Dit geldt voor reizigers uit twaalf landen, waaronder de Benelux. Voor een verblijf langer dan twee weken blijft een visum nodig. Dat kan worden aangevraagd bij Taipei Economic and Cultural Office, Javastraat 46-48, Den Haag, 070-346.94.38.

* Nederlandse naturisten kunnen voortaan vakanties boeken bij de nieuwe boekingscentrale van de NFN, de Nederlandse Federatie van Naturistenverenigingen. Via de Natu-service kan een standplaats worden gereserveerd op vijftien naturistencampings in Nederland, Frankrijk, en een in Spanje. Het aanbod omvat ook rondreizen en fietsvakanties in Nederland en Frankrijk; de bagage van de deelnemers wordt dan vervoerd van de ene naturistencamping naar de andere. Inlichtingen: 030-36.46.46.

EVENEMENTEN

DRIMMELEN: Morgen wordt de eerste wintertocht georganiseerd in de Biesbosch. Onder leiding van een gids kan men kijken naar vogels die hier komen overwinteren. Ook de bevers blijven tijdens de winter actief. Overige tochten op 29 januari, en 12 en 26 februari. Inlichtingen 01626-822.33.

HAREN: De Hortus Haren staat dit weekeinde in het teken van het huwelijk. Een informatiemarkt en modeshows geven een beeld van de huidige voorkeuren, de expositie toont historische trouwkaarten en foto's. Open 11-17 uur.

GRONINGEN: In de openbare bibliotheek van Groningen wordt 16 januari een lezing gehouden over de oude Maya-cultuur, en op 23 januari over de hedendaagse Maya's. Aanvang beide dagen 19.30 uur.

DEVENTER: Het NIVON organiseert op 28 januari in de schouwburg van Deventer de 'groene vakantiebeurs' over vakantiebesteding in de natuur. Dit jaar staan gezondheid en vakantie centraal, met demonstraties hoe te handelen bij kleine ongelukjes tijdens de vakantie. Open 10-16 uur.

Meer over