BAGAGE

Volgens de Engelse (reis)schrijver Jonathan Raban is het reisboek 'het rommelhok van de literatuur'. Gerrit Jan Zwier, (reis)schrijver en antropoloog, gelooft niet dat die uitspraak van toepassing is in Nederland....

REISBOEKEN

ROMMELHOK VAN DE LITERATUUR

Als recensent van de Leeuwarder Courant en Onze Wereld kreeg Zwier in zeven jaar tijd bijna zestig Nederlandse reisboeken in handen. Onder de auteurs zaten niet de minste omdat Zwier ook heruitgaven besprak: Emants, Slauerhoff, Kossmann, Nooteboom, Helman, Zikken, naast uiteraard Van Dis, Büch, Visser, Van Dullemen, Buruma en Vos. De in totaal 63 recensies zijn nu gebundeld in Een lichte angst (de Prom, ¿ 29,50), dat een uitstekende wegwijzer blijkt voor wie wat vertwijfeld opkijkt tegen een steeds grotere stapel reisboeken. Wat dat laatste betreft, heeft het rommelhok al veel meer weg van een rommelzolder.

* De eerste 'boot' van Henk Raaff bestond uit aan elkaar gebonden koekblikken, die afkomstig waren van geallieerde droppings. Tegenwoordig bevaart hij de Nederlandse wateren met de Zeeraaff, een motorschip van zes meter. Gedurende twee lentes deed hij in Traject verslag van zijn omzwervingen door een aantal Nederlandse provincies. De serie heette Tuffen en zo heet nu ook het boek (Contact, ¿ 24,90), uitgebreid met de subtitel Over het water door Nederland.

Raaff voer vorig jaar van Amsterdam naar de Friese meren en zocht dit jaar het waterrijke Zuid-Holland op. Het boek Tuffen vulde hij aan met vijf hoofdstukjes praktische informatie over het kopen of huren van een schip, het gezelschap dat je aan boord duldt, de keuken, de regels op het water en de uitrusting aan boord.

* Voor Nijgh & Van Ditmar stelde Tracy Metz de bundel IJsvermaak (vijftien gulden) samen. Zij putte uit vijf eeuwen poolverhalen, te beginnen bij Willem Barentsz, die in 1596 Spitsbergen ontdekte en historie schreef op Nova Zembla. Het slotverhaal is van Vladimir Nabokov (The Pole). Tussen deze twee zijn (vooral) ontdekkingsreizigers en schrijvers te vinden als Poe, Cook, Scott, Amundsen, Nansen, Hillary en Bainbridge.

REISGIDSEN

MUZIKALE GIDS DOOR LONDEN

Edward Lee voert de gebruiker van Musical London (Omnibus Press, importeur Novelty, ¿ 34,50) langs een verbazingwekkende hoeveelheid gebouwen en plaatsen in Londen, die met klassieke muziek en musici van doen hadden/hebben. De veertien wandelingen omvatten ruwweg vier eeuwen muziek. Met kaartjes en veel foto's.

* Insider's Guides van Kümmerly+Frey - veel mooie foto's - werd in de Nederlandse vertaling uitgebreid met Maleisië en Singapore, Bali en Australië (importeur ANWB, ¿ 39,50).

Peter Smets maakte voor Lannoo een uitputtende gids over het Groothertogdom Luxemburg (45 gulden), met wandelingen, fietstochten, autoroutes en een topografische kaart.

* Na vier jaar is een tweede editie uit van de Benelux-gids Naturisme, samengesteld door de Nederlandse Federatie van Naturistenverenigingen. De gids bevat alle naturistische recreatiemogelijkheden in Nederland, België en Luxemburg: naturistenterreinen met routekaartjes, naaktzwemuren, andere indooractiviteiten, naaktstranden en 'bloot kamperen bij de boer'. De gids kost aan de NFN-balie tien gulden en is vijf gulden duurder voor wie het naslagwerk per post bestelt (030-32.88.10).

TIJDSCHRIFTEN

ASHLEY, POTTER, WEGDWOOD EN WELLER

Na bladen als Italië en Amerika nu een tijdschrift voor Engeland-adepten: A Taste of Britain. Een echte glossy, mooi verzorgd en zeer rustig vormgegeven. Het blad 'streeft ernaar de unieke aspecten van het Britse land en volk aan bod te laten komen'. Dat zijn, zoals de redactie zelf al schrijft, vooral 'tradities en specifieke gewoontes'. De onderwerpkeuze is dan ook weinig verrassend: de herbouw van Shakespeares Globe-theater, Willem III, de MG, Laura Ashley, Beatrix Potter, golfen in Schotland, single malt whiskys, Wedgwood, Marks & Spencer. Is Groot-Brittannië daarmee wel beschreven, of blijft er nog wat over voor het volgende nummer?

Wat hipper zijn de verhalen over pop-artiest Paul Weller en 'Little England' Barbados. Dat laatste bevat een reisaanbieding voor de lezers. Ook andere artikelen hebben een verkoopbevorderend karakter. De link met advertenties valt nogal eens te leggen. A Taste of Britain verschijnt vier keer per jaar.

* Thuisblijven met de ramen en deuren op slot, dat wil je na lezing van het Duitse GeoSaison (juli/augustus). Veertien bladzijden tips en waarschuwingen tegen buitenlandse zakkenrollers, hoteldieven en andersoortige geldaftroggelaars. In Amsterdam worden vooral Opels en VW-Golfs gejat, en je moet zeker niet wezen in de geldwisselkantoortjes in het centrum: 'Viele sind im Besitz vom Drogenhändlern und werden zur Geldwäsche benutzt.' Ter compensatie een leuk en informatief omslagverhaal over Londen, boordevol aardige uitgaans- en inkoop-adressen.

* Een fors deel van de fietspost die binnenkomt bij Traject gaat over ligfietsen. Ondanks al die aandacht telt Nederland pas een stuk of 4500 gekochte, geïmporteerde of zelfgebouwde ligfietsen, aldus een schatting in de Vogelvrije Fietser, tweemaandelijkse uitgave van de fietsersbond enfb. Eén van de oorzaken voor die discrepantie is 'onbekend maakt onbemind': de beperkte mogelijkheid om ligfietsen te proberen. Een andere is de hoge prijs: de produktie is nog te klein.

Volgens een woordvoerder van Batavus zit de ligfiets nog te veel 'in de hobbyistensfeer'. Een vaste kern enthousiastelingen koopt alles op ligfietsgebied, maar een grote groep zul je er nooit mee bereiken.

TIPS & TRIPS

DERDE SEIZOEN VAN SOMER-LIFT

Hoewel de exploitatieresultaten vorig jaar tegenvielen, is de Somer-lift (Samen Over Maas en Rijn) op het Waaltraject bij Nijmegen aan zijn derde seizoen begonnen. Tot en met de laatste week van augustus - behalve in de weekeinden - vaart de lift tussen Katwijk aan de Maas en Doornenburg aan het Pannerdenskanaal. De lift is bestemd voor recreatievaartuigen en bestaat uit een duwcombinatie die als veerdienst fungeert op dit lastige gedeelte van de Waal. Inlichtingen 08850-224.89.

* Wie al wandelend wat meer te weten wil komen over Rotterdam, kan terecht bij Hans van Berkel, historicus, stedebouw-fan en wandelaar. Zijn eenmansbedrijfje Wandelingen door Rotterdam biedt drie maal daags een begeleide tocht, de hele week behalve donderdag. Het vertrekpunt is café Engels, Stationsplein 45. Om 9.30 en 15 uur voert de wandeling naar de Waterstad, het zuidoostelijk deel van het stadscentrum. Om 12.15 uur is het doel het Museumpark en het Witte de With-kwartier, het zuidwestelijk deel. Elke wandeling duurt twee uur en een kwartier, inclusief een half uur pauze. Gegadigden kunnen zich op goed geluk melden in café Engels of reserveren op 010-404.8339 (18-20 uur).

* Tot en met 23 september worden dagelijks twee EuroCity-treinen van Amsterdam CS naar Keulen op proef uitgerust met een fietsrijtuig waarin zestig fietsen passen. In Keulen kan worden overgestapt op andere lange-afstandstreinen. Een fietskaartje kost, inclusief verplichte reservering, dertig gulden voor een enkele reis. Nota bene: al in Nederland boeken voor de terugreis is dit jaar nog niet mogelijk. Dat moet in het buitenland gebeuren. Informatie over vertrektijden en andere fietstreinen naar het buitenland: 06-9296 (vijftig cent per minuut).

KAARTEN & ATLASSEN

De Belgische uitgever Lannoo combineert in zijn serie Kaartgids een stadsplattegrond met vijftig paginaatjes beknopte achtergrond en praktische informatie. De reeks telt nu tien titels, van Amsterdam tot Wenen (¿ 9,95).

* In de nieuwe atlassenserie van Lonely Planet is als deel 2 India & Bangladesh verschenen (import Nilsson & Lamm, ¿ 33,15, ruim 160 pagina's).

* Acht waterkaarten van ANWB/VVV zijn geactualiseerd: Hollandse Plassen, Vechtplassen, Veerse Meer, Vinkeveense Plassen, Alkmaar/Den Helder, Amsterdam/Alkmaar, Grote Rivieren Midden en Grevelingenmeer (per stuk ¿ 14,95).

EVENEMENTEN

APPELTERN: De Informatietuinen Appeltern bij Nijmegen houden vandaag en morgen een tuinboekenweekeinde. Er worden vooral nieuwe boeken verkocht, maar er is ook een antiquariaat aanwezig. Auteurs onder wie Wim Oudshoorn en Bram Galjaard geven lezingen. Beide dagen vanaf 10 uur. Informatie 08874-1732.

NAARDEN: Morgen start om 12.30 uur een wandeling onder leiding van een gids door Naarden. Inlichtingen 02159-42.836.

ARNHEM: In het kader van de 'restauratie van de maand' zijn dit weekeinde het achttiende-eeuwse burgerweeshuis, het Art Nouveau-pand van Diehl en de Eusebiuskerk geopend: 11-17 uur.

's-GRAVELAND: De Vereniging Natuurmonumenten houdt deze zomer een aantal ontdekkingstochten voor kinderen waarbij vooral gelet wordt op insekten. Excursies op 20 en 27 juli, 3, 10 en 17 augustus om 13 uur. Op 18 en 25 augustus en 1 september zijn er speciale avondexcursies (vanaf 21.30 uur) gericht op vleermuizen. Aanmelden 035-56.30.80.

HENGELO: Tijdens de open agrarische dagen op 22 juli is een fietsroute uitgezet die langs verschillende boerenbedrijven voert in de omgeving van Hengelo. Start tussen 10 en 12 uur bij hotel Langeler of restaurant De Veldhoek.

UTRECHT: T/m 19 juli staat op de Maliebaan de piekenkermis, Nederlands enige kermis waar alle attracties één gulden kosten. Er is ook nostalgisch vermaak. Za-zo 14-24 uur, ma-wo 14-23 uur.

Meer over