BAGAGE

In de Wandelgids Twente en de grensstreek (Elmar, Fl. 24,50) zijn 53 dagwandelingen opgenomen. Een deel voert langs met paaltjes gemarkeerde routes en blijft binnen de acht kilometer; de rest is vastgelegd op kaartjes en maximaal twintig kilometer....

FRANS VAN SCHOONDERWALT

REISGIDSEN

Wandelen door

het Twentse land

De samenstellers delen Twente in vijf regio's in en beginnen ieder wandelhoofdstukje met een beschrijving van het ontstaan en de ontwikkeling van het landschap. De gids wordt afgesloten met informatie over kerken, musea e.d.

Wie zich niet te veel ergert aan de vaak opdringerige advertenties, ontdekt dat Fietsroutes in de Achterhoek (VVV, Fl. 17,50) best de moeite waard is. Ondanks de weinig bevlogen routebeschrijvingen ziet de gids er aantrekkelijk uit en verdienen de kaartjes een ruime voldoende. Opgenomen zijn dertien bewegwijzerde fietsroutes alsmede de in elf stukken opgedeelde Kastelenfietsroute, die in totaal 355 kilometer lang is. De gids is niet alleen bij de VVV's en boekhandels in de Achterhoek te koop, maar ook bij de grotere VVV-kantoren elders in het land.

Uitgever Elmar liet Bernard van den Berg en Hanneke Beekmans hun Reishandboek Ierland (Fl. 34,50) opnieuw onder handen nemen en actualiseren. Voor wie niet met deze serie vertrouwd is: de gidsen zijn opgebouwd uit drie delen: achtergrond, praktische informatie en landstreken/steden. Vooral het eerste gedeelte is aangenaam voor een reiziger die vooraf wat meer wil weten over de staatkundige, religieuze en culturele aspecten van een land. Reishandboek Ierland brengt uiteenlopende figuren als St Patrick, Brendan Behan en de Dubliners samen. Wie in dat hoofdstuk leest hoe de volksmuziek in de pubs nog steeds hartstochtelijk wordt beoefend, is al half bezweken voor Ierland.

Veel (herziene) herdrukken deze maand. Bij Lonely Planet betreft dat Alaska (Fl. 33,30), Iceland, Greenland & the Faroe Islands (Fl. 38,55) en Taiwan (Fl. 33,30, import Nilsson & Lamm). In tweede druk Voordelig Reizen USA, een vuistdikke uitgave van Allert de Lange/Hayit (Fl. 37,50).

Nieuw in de handige en aantrekkelijk uitgevoerde City Guide-serie van Lonely Planet is Prague (import Nilsson & Lamm, Fl. 22,15). De gids kan gekoppeld worden aan het taalgidsje Tsjechisch van AdL/Hayit (Fl. 10,95).

Duikwijs Zeeland (uitgever Duikwijs, Fl. 24,50) is toe aan de zevende, geheel herziene druk. In de gids zijn de beschrijvingen van 62 duikplaatsen in het Grevelingenmeer en de Oosterschelde te vinden. Met foto's en kaartjes. Te koop bij duikwinkels en ANWBboekhandels. Inmiddels is ook een Duitse vertaling op de markt.

TIJDSCHRIFTEN

Grammenjagen

in de rugzak

'Grammenjagen' heet het artikel waarin de redactie van Op Pad (augustus/september-nummer) uitlegt hoe een rugzak met inhoud van 21,810 kilo is terug te brengen naar 13,430 kilo. En daarvoor hoeft heus niet de tandenborstel te worden afgezaagd of geëpileerd.

Er zijn twee principes: laat zoveel mogelijk thuis, en vraag je van elk onderdeel af of het nog lichter kan. Eén shirt minder scheelt 175 gram, één paar sokken minder komt op honderd gram neer.

De redactie van Op Pad gaat zeer gedetailleerd de uitrusting van een rugzakker na en concludeert dat het grammenjagen in feite voor een deel onzin is. 'Stel dat je een rugzak van twintig kilo makkelijk kunt dragen. Waarom zou je dan naar veertien kilo streven als je daarvoor ontegenzeglijk aan comfort inlevert?'

KAARTEN & ATLASSEN

De Vecht in

vogelvluchtkaart

In samenwerking met de ANWB hebben de Provinciale VVV Utrecht en de VVV Gooi en Vechtstreek een nieuwe, geïllustreerde kaart van De Vecht laten maken, bestemd voor zowel water- als walrecreant. Het is een vogelvluchtkaart van Muiden tot Utrecht, met tekeningen van Gieb van Eckevort, en voorzien van beknopte vaarinformatie en cultuurhistorische tips. Voor Fl. 4,50 te koop bij VVV, ANWB en boekhandels in Utrecht en het Gooi.

Uitgever Falkland-Suurland introduceert Het atlasje van de Benelux en Het atlasje van Nederland (Fl. 11,90), schaal 1:250.000. In Nederland (224 pagina's) zijn als extraatje veertien stadsplattegronden, een overzichtskaart met nieuwe afritnummers, een afstandentabel en een aantal pagina's met verkeersregels opgenomen.

TIPS & TRIPS

* In het kader van het Belcanto Festival organiseert de VVV Dordrecht tussen 1 en 11 september vier culturele avondwandelingen. De eerste, op 5 september, is een literaire wandeling; de wandelingen van 6 en 8 september hebben als thema 'Jongere bouwkunst' en tenslotte is er op 9 september een historische havenwandeling. Iedere wandeling begint om 19 uur, duurt een uur en sluit aan op een concert. Reservering noodzakelijk: 078-13.28.00.

* Langs vergeten kusten heten de folder en fietsroute van de Noordhollandse waterschappen Het Lange Rond en Uitwaterende Sluizen. De tocht van 45 kilometer begint en eindigt in Alkmaar, en voert langs oude dijken en vergeten kuststroken van eeuwen terug. De folder is voor Fl. 3,50 te koop bij VVV-kantoren in de regio, ANWB-Alkmaar, het Stedelijk Museum in Alkmaar en De Dijk te Kijk in Petten.

* Aan de Pas-Op-Weg bij Vierhouten is een onderduikershut uit 1943 nagebouwd. Oorspronkelijk verbleven daar tussen mei 1943 en oktober 1944 gemiddeld tachtig onderduikers in negen (half) ondergrondse hutten. Toen ze bij toeval door de Duitsers werden ontdekt, waren de gevolgen dramatisch.

De nagebouwde hut is een herinnering aan die oorlogstijd. Tegelijk is in Museum De Ouwe Schuure in Vierhouten een expositie over 'Het verscholen dorp' (open di-vrij 14-17 uur, zat 1217 uur). De plaatselijke VVV (05771-1400) stelde een speciale wandel- en fietsroute van tien kilometer samen waarin de voormalige onderduikersplaats en het museum zijn opgenomen.

EVENEMENTEN

HEEZE: Het thema van de Brabantse Dag op 28 augustus in Heeze is dit jaar 'Te gek voor woorden', waarbij in de traditionele optocht te zien is welke blunders Brabanders door de eeuwen heen maakten. Verder is er op 26 en 27 augustus een internationaal folklore-festival, in het weekeinde een kunstmarkt en op vrijdagavond een concert van de Philips Harmonie.

TILBURG: Aan de Dongenseweg in Tilburg is morgen tussen 9 en 21 uur een luchtsportfestival met historische toestellen, parachutespringen, sport-, zeil- en zweefvliegen, ballonsport en vliegtuigbouw.

UTRECHT: Op het Domplein in Utrecht zijn vandaag naast een ondernemersmarkt ('Ondernemen in tegenwind') een aantal aciviteiten voor kinderen (kaarsen maken, een beredokter, kindertheater, muziek). Vanaf 10.45 uur.

SOEST: Tussen 22 en 29 augustus beleeft Soest zijn Gildefeesten: fietstochten, avondwandelingen, theater, concerten, volks- en kinderspelen, en als hoogtepunt het Koningschieten op 28 augustus. Informatie Groot Gaesbeeker Gilde. 02155-20573.

ZAANDAM: De Zaanse Schans in Zaandam viert vandaag het Jaarfeest VVV, met een oude-ambachtenmarkt, wagenspelen, demonstraties, rondvaarten en

-vluchten. Tussen 10 en 17 uur.

GRONINGEN: Met tal van activiteiten herdenkt Groningen tussen 25 en 28 augustus zijn ontzet. Er zijn marine-demonstraties, touwtrekwedstrijden, de traditionele paardenkeuring, vuurwerk en een concert.

ANLOO: Vandaag komt in de oudste kerk van Drente, de Magnuskerk in Anloo, de moord op dominee Ledeboer tot leven. Zitting heeft dan de Etstoel, het oude Drentse gerechtshof van Drost en zes Etten. Inlichtingen 059221333.

DELFT: Op 27 augustus staat het Legermuseum in Delft in het teken van de Romeinen. Er zijn excercities en gevechtsscenes (met houten zwaarden) plus uitleg over kleding en uitrusting. Open 1017 uur.

NEEDE: De enige Nederlandse jam-markt is op 24 augustus in Neede. Van 11 tot 18 uur zijn in het centrum allerlei soorten binnen- en buitenlandse confituren en marmelades te koop, plus aanverwante artikelen zoals vruchtesappen, wijn, compote en inmaakbenodigheden.

NIJMEGEN: Tot 30 oktober is in het Bijbels Openluchtmuseum in Nijmegen de expositie 'Parfum in de wereld van de bijbel' over gebruik en produktie van reukwaren in de antieke tijd. Open dagelijks 9-17.30 uur.

ZWOLLE: Het Provinciaal Overijssels Museum in Zwolle besteedt tot en met 15 september aandacht aan de kermis. Thema is dit jaar de caroussel en aanverwante zaken. Ook draait er een video met historische kermisopnames uit heel Europa en zijn er twee miniatuurattracties te zien. Open di-zat 1017 uur, zon 14-17 uur.

EINDHOVEN: In het Prehistorisch Openluchtmuseum Eindhoven staan dit weekeinde graan en brood centraal. Er is onder meer aandacht voor het dorsen en pletten van graan in de oudheid en het bakken van brood in leemovens. Open 10-17 uur.

Meer over