BAGAGE

REISGIDSEN..

BERGWANDELEN MET DE KLEINTJES: NEE

Binnen twee maanden twee Nederlandstalige 'leer'-boeken voor bergwandelaars, het illustreert de groeiende belangstelling voor het wandelen in het (hoog)gebergte. Twee maanden geleden verscheen een handboek van alpinist Robert Eckhardt bij de ANWB, deze week kwam Bergwandelen, voorbereiding, uitrusting, techniek (W & P, ¿ 32,50) van de pers. Het boekje werd geschreven in opdracht van de Nederlandse Bergsportvereniging. 'Bergwandelen moet geleerd worden, zeker voor vlakkelanders', staat op de achterflap van dit boek, dat daartoe de eerste aanzet geeft. Alle facetten - gezondheid, training, het weer, afdalen, oriëntatie - komen aan bod. Ook is een hoofdstukje gewijd aan het wandelen met kinderen in de bergen. Wanneer het kind tussen de twee en zes jaar is, hebben de bergwandelende ouders een probleem: 'De gedachte dat die verre top met dat kruis best eens interessant kan zijn, is hem geheel vreemd.'

* Stadsgids heet de nieuwe serie van de ANWB over populaire Europese steden. De eerste drie deeltjes behandelen Berlijn, Parijs en Praag (¿ 26,95 voor leden, ¿ 29,95 voor niet-leden). Het zijn gidsen in een handig formaat, die in ongeveer 250 pagina's een eindeloze stroom informatie over de gebruiker uitstorten. De vraag is natuurlijk of deze steden onderhand niet in voldoende (te veel?) reisgidsen zijn vastgelegd. Die van de ANWB (met kleuren- en zwart-witfoto's) zijn in ieder geval zeer actueel.

* Volgens Jaap Pegels is Finland een fijn fietsland ( Pirola, ¿ 34,95). Het zal hem niet per se om de allitererende titel te doen zijn geweest. Ruim zevenduizend kilometer fietste hij door dit land, en zoiets doe je niet met tegenzin.

Elf routes zette hij uit, voorzien van foto's plus kaartjes die niet echt uitblinken in duidelijkheid. De tekst voorkomt echter verdwalen. Pegel beperkt zich niet tot het fietsen; Finland een fijn fietsland is tevens een reisgids met een schat aan informatie.

* In vijf reisgidsen van de serie On a shoestring heeft uitgeverij Lonely Planet nu heel Europa vastgelegd. Het laatste ontbrekende gebied was het centrum, dat nu ook in kaart is gebracht: Central Europe (¿ 42,75). Het was voor Lonely Planet aanleiding om drie andere Europa-delen aan een revisie te onderwerpen: Western Europe (¿ 49,35), Eastern Europe (¿ 46,05) en Mediterranean Europe (¿ 49,35). Gidsen die vooral bestemd zijn voor de niet-Europese markt of de reiziger die in kort tijdsbestek zoveel mogelijk Europese landen wil aandoen.

Nieuw als Travel survival kit is ook Czech & Slovak Republics (¿ 33,65). In herdruk verschenen North-East Asia (¿ 36,15), Thailand (¿ 42,75), Tramping in New Zealand (¿ 31,25) en de stedengids Bangkok (¿ 20,75). Alle Lonely Planet-gidsen worden geïmporteerd door Nilsson & Lamm.

* Voor het eerst verschijnt een Groene Michelingids Italië (¿ 27,90). De beproefde indeling: een algemene inleiding, de beschrijving van steden en bezienswaardigheden (in alfabetische volgorde), een hoofdstuk praktische inlichtingen en tal van kleurenfoto's, kaartjes en plattegronden. Handig voor wie zich snel in een Italiaanse plaats wil oriënteren.

Ook handig, althans voor de zakenreiziger, is de rode Michelin-gids Europe 1995 (¿ 39,90) waarin logeer- en eetadressen van achttien Europese landen in vogelvlucht zijn vastgelegd. Voor de liefhebbers van cijfers: 65 steden, 106 plattegronden, 2575 hotels en 2030 restaurants.

REISBOEKEN

AUSTRALIE OP BLOTE VOETEN

Mutant Message Downunder, de bestseller van de Amerikaanse Marlo Morgan, heet in de Nederlandse vertaling Australië op blote voeten (Bruna, ¿ 29,50). Het is het verhaal van een blanke vrouw die door een aboriginal-stam in Australië - het Wilde Volk of De Ouden - wordt meegenomen voor een walkabout. Het wordt een tocht van vier maanden door een zeer onherbergzaam gedeelte van Australië, die Morgan aflegt op blote voeten en schaars gekleed, waarbij ze eet wat de aboriginals eten (veelal larven en insekten), hun geneesmethodes leert waarderen en hun duizenden jaren oude kijk op het leven overneemt. United Artists overweegt van dit reisverhaal een film te maken.

* Een vervolg op het succesvolle Travels with my Briefcase lag voor de hand. Around the World on Expenses (Little, Brown and Company, import Penguin, ¿ 34,35) is een nieuw deel over de hilarische 'zakenreizen' van Peter Biddlecombe. De Britse schrijverzakenman doet uiteenlopende steden als Belgrado, Singapore, Ouagadougou en Dublin aan, verbaast zich voortdurend over het reilen en zeilen ter plekke en schrijft erover - vaak met veel gevoel voor humor.

TIPS & TRIPS

MEEVAREN OP ZEILSCHIP SEDOV

Nederlandse jongeren tussen 16 en 25 jaar kunnen in augustus meevaren op het Russische tall ship Sedov, het grootste dwarsgetuigde zeilschip ter wereld. De reis gaat in tien dagen van het Deense Frederikshavn naar Sail 95 in Amsterdam. Sail Training Association the Netherlands heeft in overleg met de Zeevaartacademie in Moermansk vijftig kooien gereserveerd. Aan de reis gaat een kennismakingsdag op de Zeevaartschool in Enkhuizen vooraf. Zeilervaring is niet vereist. Kosten duizend gulden; informatie bij STAN, Postbus 55, 2340 AB Oegstgeest.

* Aan de rand van de Veluwse boswachterijen Kootwijk en Garderen staan sinds deze week vijf 'groene haltes': bestaande, groen geverfde bushaltes, waarvandaan wandelroutes zijn uitgezet. De buslijnen, 107 (Arnhem-Harderwijk-Lelystad), 102 (Apeldoorn-Amersfoort) en 104 (Apeldoorn-Harderwijk), geven aansluiting op de trein. De vijf wandelingen (bestaande en nieuwe, van zes tot twintig kilometer lengte) voeren van de ene halte naar de andere.

Volgens de provinciale VVV komt driekwart van de wandelaars met de auto naar het natuurgebied. Een groot deel zegt best het openbaar vervoer te willen nemen, maar dan moeten er meer voorzieningen zijn en ook meer informatie.

Dus is er nu een gidsje met routebeschrijvingen en uitleg over het gebied voor ¿ 5,95 te koop bij alle VVV-kantoren op de Veluwe en de verkooppunten van busmaatschappij Midnet in Amersfoort, Harderwijk en Apeldoorn. Het is ook te bestellen: 085-332033.

* In de Waag van Gouda gaat op 12 april het Kaasexposeum open voor publiek. Een modern museum, met kijkdozen en computerprogramma's waarop bezoekers kunnen aanwijzen wat ze willen zien. Naast kaas worden onderwerpen behandeld als kaarsen, de Waag zelf, de zuivel- en de kaasindustrie. Het exposeum is dan ook een initiatief van het Goudse bedrijfsleven en het Nederlands Zuivelbureau. Open tm 31 oktober; di-zat 10-17 uur, zo 12-17 uur.

* Het keurmerk voor avontuurlijke vakanties is op de lange baan geschoven. Volgens de Vereniging organisaties Avontuurlijke Reizen stuit de uitvoering op praktische bezwaren. VAR-voorzitter Bert Breukers (directeur van reisorganisatie Vlieg & Fiets) zegt dat de twaalf leden al jaren nadenken over een keurmerk. 'Dat garandeert dat een avontuurlijke reis op een verantwoorde manier wordt uitgevoerd.'

De leden houden zich nu vrijwillig aan interne richtlijnen. Breukers: 'Met een keurmerk kun je die regels dwingend opleggen en controleren.' Maar daar zit de kneep: het is onmogelijk elke accommodatie op elke bestemming te controleren. Avontuurlijke vakanties gaan immers naar afgelegen gebieden in Zuid-Amerika, Azië, Afrika. 'Het zou ontzettend fijn zijn een keurmerk te hebben', zucht Breukers, 'maar het staat of valt met de controle. Anders doen we het alleen maar voor de buitenwereld.'

De VAR praat nu over 'keurmerkpunten' waaraan de leden zich door een intentieverklaring zouden moeten houden. Die punten zijn nog geheim, maar ze hebben te maken met verantwoord omgaan met de natuur, het niet-verstoren van plaatselijke leefomstandigheden, het feit dat de lokale bevolking moet profiteren van het toerisme, en het scheppen van een realistisch beeld van het gebied voor de reizigers.

* Spanje wil duizenden kilometers oude spoorlijnen omvormen tot ecologische toeristische routes. Het is de bedoeling de trajecten van de niet meer in gebruik zijnde lijnen te bestemmen voor wandel- en fietspaden en routes voor paardrijden.

Volgens de minister van milieu, Cristina Narbona, krijgt zesduizend kilometer land langs de spoorlijnen een beschermde status. Het project zal bijna 25 jaar duren en tegen de 900 miljoen gulden kosten. Veel oude spoorlijnen doorkruisen nationale parken en andere zeldzame natuurgebieden.

Vorig jaar besloot de Spaanse overheid oude veewegen (canadas) te herstellen. Spanje kende lange tijd een wegensysteem van in totaal ruim 125 duizend kilometer, dat werd gebruikt door schapen, paarden, runderen en geiten. De dieren trokken bij het naderen van de winter over deze wegen vanuit het noorden naar het zuiden. De regering achtte de routes, die lange tijd door koninklijke decreten of wetten werden beschermd, in 1974 van generlei waarde meer. Nu krijgt de overheid weer oog voor hun culturele, ecologische en culturele waarde.

EVENEMENTEN

ROTTERDAM: Vanaf 14 april kunnen kinderen nieuwe reizen maken in 'Het Reispaleis' in het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam. Naast Nederland, Turkije en Marokko staan nu ook Indonesië, Suriname en de Antillen op het programma. Open woe 13-17 uur, zat 10-17 uur, zon 11-17 uur.

AMSTERDAM: In het Kindermuseum in het Amsterdamse Tropenmuseum begint 13 april de tentoonstelling 'Verhalen om niet te verdwalen', over een groep aborigines in het noorden van Australië. Inlichtingen 020-56.88.233

BRUINISSE: In de jachthaven van Bruinisse wordt van 14 tot en met 17 april de 'Blue Water Boat Show' gehouden, een watersportshow met veel informatie over diensten en produkten op het gebied van de watersport. Open beide dagen 10-19 uur.

MIJDRECHT: De 'Trix Express Club' houdt in de Meijert in Mijdrecht op 15 april een grote show van Trix Express treinen. Een reparatieploeg voert ter plekke kleine reparaties uit aan meegebracht materieel. Open 11-16 uur.

MARKELO: 'Kruissteken door de eeuwen heen' heet de tentoonstelling in museumboerderij Eungs Schöppe in Markelo, over merklappen, letterdoeken en stoplappen. Open van 14 tot en met 23 april 13.30-16.30 uur; 20 april ook open van 10-12 uur.

WARNSVELD: De Warnsveldse Overtuin wordt dit voorjaar twee weekenden opengesteld voor publiek. De tuin van één hectare groot is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Open 15, 16 en 17 april èn 13 en 14 mei 10-17 uur.

NAARDEN: Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden-Vesting organiseert van 9 april tot en met 5 juni een tentoonstelling van tinnen figuren en andere miniaturen vanaf de zeventiende eeuw. Open ma-vrij 10-16.30 uur, zat-zon 12-17 uur.

HAARLEM: De Hortus Botanicus Leiden houdt van 14 tot en met 18 april een orchideeënshow met als thema 'de kleuren en geuren van Indonesië'. Open 14 april 14-17 uur, 15 tm 18 april 10-17 uur.

FLEVOLAND: Het ANWB-magazine Kampeer- en Caravankampioen houdt op 8 en 9 april in het Flevose Larserbos een gezinstentenshow. Open beide dagen 10-17 uur.

Meer over